Куќа – сопственик Јован Муратовски (Галичник)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Куќа на Јован Муратовски
Културно добро на Македонија
АдресаЧучка Маало, Галичник
ОпштинаМаврово и Ростуше
Број[1]
Запис на НИСКН

Куќата на Јован Муратовски ― историска куќа во сопственост на галичкото семејство Муратовски која е заведена како културно наследство на Македонија.

Историја[уреди | уреди извор]

Предниот (западен) дел на куќата.

Куќата започнала да се гради во 1927 година, а била вселена следната година. Била изградена од тајфа на мајстори (улуфи) од селото Луково. Оваа куќа била последна што ја направила таа тајфа, а како белег за тоа е исклесаниот чекан во последниот камен на ѕидот на куќата.

Куќата била подигната откако старата куќа на семејството Муратовски била ограбена и запалена во 1920 година, а синот на Јован, Моне, бил одведен од арнаутската банда, која го вратила Моне дури после една година (есента 1921 година).

Координати: 41°35′34.954″N, 20°39′16.596″E