Куќа – сопственик Глигор Тулевски (Галичник)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Куќа на Глигор Тулевски
Културно добро на Македонија
АдресаГаличник
ОпштинаМаврово и Ростуше
Број[1]
Запис на НИСКН

Куќата на Глигор Тулевски ― поранешна куќа во Галичник, која е заведена како културно наследство на Македонија.[1] Таа била во сопственост на семејството Тулевски.

Историја[уреди | уреди извор]

Новата градба.

Куќата изгорела во доцните 1970-ти. Во 80-тите години, на нејзино место е изградена куќа од страна на Јован Раваноски.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Список на заштитени добра. Состојба до 31.12.2012. Скопје: Управа за заштита на културното наследство.
  2. Изјава на Томо Черепналкоски (познавач на Галичник и неговата историја). Датум на извор 8 март 2023. Пристапено на 8 март 2023