Градиште - Бразда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Градиште — утврдена населба од железното, раноантичкото, римското и доцноантичкото време во Бразда, Општина Чучер-Сандево, Скопско. Се наоѓа на високиот рид што се издига 70 м над околината, обграден од двете страни со Чучерска Река. На врвот има плато со површина од 4,5 хектара, кое паѓа терасесто кон север и југ и на кое се наоѓаат остатоци од утврдена населба.

По површината се среќаваат фрагменти од керамички садови, питоси, тегули и друг градежен материјал. На акрополот, врз предримскиот опидум бил изграден доцноримски кастел со квадратна основа и со димензии од 110 х 90 м. 0дбранбените ѕидови се градени од Каменкамен и варов малтер и имаат ширина од 1,70 м.

Со ископувањата во 1986 година се откриени дел од работилница за преработка на метал (оловна руда) и керамика од 5-4 век пред н.е. Во северното подножје е откриена раноантичка гробница градена од делкани блокови од травертин кај која се разликуваат две фази на градба. Меѓу многубројната жртвена керамика има повеќе антички црвено фигурални вази од крајот на 5 и раниот 4 век пред н.е. Наодите се чуваат во Музејот на Македонија во Скопје.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Археолошка карта на Македонија, Том 2, МАНУ, 1996, Скопје, стр.364-365.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]