Википедија:Викиекспедиции 2019

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Викиекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Викиекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2019 година биле оганизирани четири викиекспедиции, со кои би биле опфатени следните области:

  1. Славиште — дводневна експедиција;
  2. Општина Могила — дводневна експедиција;
  3. Охридско — дводневна експедиција; и
  4. Општина Долнени — дводневна експедиција.

Прва експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Крива Паланка покриени со експедицијата.
Самослик на учесниците на експедицијата

Славиште[уреди извор]

Дојде пролетта, а со тоа и почетокот на нашите Викиекспедиции :)

Попладнето 25 април 2019 година (четврток) се упативме кон областа Славиште, но и други села кои припаѓаат на денешната Општина Крива Паланка.

Овој пат, учесници на експедицијата беа Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Полупрофесионален Шофер и Деан Лазаревски, кој ни се приклучи за прв пат.

Прв ден[уреди извор]

Бидејќи прогнозата за вториот ден на нашата експедиција беше лоша, со најава за врнежи од дожд во текот на целиот ден, одлучивме во петокот (првиот ден од нашата посета), да посетиме што е можно повеќе села, особено оние кои беа предизвикувачки и до кои имаше само земјени патишта.

Најпрвин, отидовме на нашиот појадок, четврт бурек со јогурт на бреговите на Крива Река во градот, од каде се упативме кон првото село за денот, Костур. Селото со познато име (како истоимениот град во Егејска Македонија) беше пусто, одвај неколкумина живеат уште таму.

Подоцна, се упативме кон поголемото село Узем, кое е поделено на многу маала, распослани долж македонско-бугарската граница, во непосредна близина на меѓународниот граничен премин „Деве Баир“.

На пат кон другите села, поминавме низ селото Жидилово, кое поседува подрачно училиште. Малку подоцна, скршнавме на регионалниот пат R2250. Прво село кое го посетивме беше Киселица, до кое се доаѓа по стрмен земјен пат, а горе имаше еден жител, кој порано возел камиони, но сега решил да се занимава со земјоделство. Тука беше првата покана да седнеме, да се напиеме една ракија :)

Откако се симнавме од Киселица, скршнавме повторно десно и отидовме кон селото Трново, до кое води асфалтиран пат. Во селото се наоѓа една од малкуте цркви во овој регион, црквата „Св. Никола“, чии помошни објекти се користат и како гласачко место. Поранешното училиште е претворено во хостел „Трновски ветар“.

Од Трново се вративме по истиот пат и продолживме да се движиме на север по регионалниот пат, доаѓајќи до селото Добровница, каде се наоѓа подрачно училиште и новоизградената црква „Св. Димитриј“, во близина на селските гробишта.

Од Добровница, повторно скршнавме десно и отидовме да ги посетиме селата Мала и Голема Црцорија, кои се разделени на многу маала. Од овој пат се доаѓа и до привремениот граничен премин со Србија, Црцорија-Голеш.

На следното скршнување, најпрвин мислевме дека дојдовме до маало на селото Крстов Дол, но подоцна разбравме дека сепак е маало на Голема Црцорија. Сепак, успеавме да фотографираме маало на селото Крстов Дол, заедно со уништената рударска флотација и незаштитено јаловиште.

На крај од овој регионален пат, стигнавме до селото Луке, големо и раздвижено село, каде се наоѓа подрачно училиште со десетина деца, селска црква „Св. Илија“ и селска црква „Св. Петка“. Кај селската црква „Св. Илија“ ни се приближи мештанин и истиот ни понуди да не однесе до црквата „Св. Петка“, сместена на државната граница со Србија, од каде се пружа неверојатен поглед на целата околина, заедно со пограничните области во Бугарија и Србија. Претходно, имавме одличен разговор со него по пат, но и во селската „кооперација“ :)

Кога завршивме со Луке, се упативме кон селото Подржи Коњ. По мешан пат, асфалтен и земјен, стигнавме до едно негово маало, а во подножјето го фотографиравме и подрачното училиште, каде се сместени и амбулантата и месната заедница на селото Луке.

Околу 15 часот рековме да се вратиме целосно до магистралниот пат Скопје-Софија, и да се одвоиме повторно по регионален пат до селото Огут. Попатно фотографиравме едно маало на селото Кркља.

До селото Огут, оддалечено околу 20-тина километри од градот Крива Паланка, води асфалтиран пат, во првиот дел и со обновен асфалт, а попатно се наоѓаат и селата Осиче и Метежево. Во преубави пејзажи, патот се движи низ недопрена природа на овој регион и навистина уживавме додека стигнавме до таму. Во Огут, се наоѓа и стара напуштена караула на АРМ, бидејќи од другата страна веќе се наоѓа градот Трговиште, во Србија.

Втор ден[уреди извор]

Бидејќи бевме сместени во вила во селото Дурачка Река, пред појадокот на вториот ден, се упативме најпрвин до селото Станци, каде поради далечината не отидовме да го посетиме Станечкиот Водопад на истоимената река, која се влива во Дурачка Река. Направивме фотографии од селото, подрачното училиште и од двете реки. Подоцна, го фотографиравме селото Дурачка Река и истоимената река, пред да се спуштиме во градот.

Пред појадокот, отидовме и до селото Кошари, сместено во близина на градот, до кое води само земјен пат.

Откако појадувавме во манастирскиот ресторан на манастирот „Св. Јоаким Осоговски“ се упативме кон селото Варовиште, од кое веќе направивме фотографии од патот кон селото Кошари, и кон селото Б’с, селото со најкратко име во Македонија. До Б’с води земјен пат, на моменти каллив и опасен.

Оттаму, се упативме кон селото Дрење, до кое води асфалтен, но многу стрмен пат, од градот. Од патот за селото ни се укажа шанса и го фотографиравме селото Лозаново, сместено на спротивниот рид.

По надополнување бензин, отидовме кон најголемото село во областа, Конопница, кое скоро е целосно споено со самиот град Крива Паланка. Ја фотографиравме убавата црква над селото „Св. Теодор Тирон“, како и подрачното училиште „Илинден“.

Попатно фотографивме и едно од маалата за селото Градец, иако за жал не успеавме да лоцираме пат до него, за да го фотографираме подетално.

Потоа, се исклучивме повторно од магистралниот пат, за да го фотографираме селото Т’лминци, а откако кратко се вративме на него, повторно се исклучивме за да стигнеме до селото Мождивњак и Борово. Најпрвин, отидовме кон селото Борово, до кое најпрвин имаше асфалтен пат, кој подоцна стана земјен и доста стрмен. Успеавме некако да стигнеме до ова високопланинско село и да направиме неколку фотографии. Кога се симнавме во Мождивњак, направивме круг и го најдовме едното подрачно училиште и селската црква „Св. Троица“.

За крај на денот кога веќе се доближуваше најавената бура, отидовме кон селото Длабочица, каде успеавме да ја најдеме црквата „Св. Никола“, изградена во 1928 година, напишано на плоча од времето на Кралството СХС.

Исход[уреди извор]

Со фотографирани 28 села и поминати над 480 километри, од кои добар дел по земјен терен, можеме да прогласиме уште една успешна Викиекспедиција.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Б’с — село Поглед на Б’с.jpg Q2876601 значително подобрена статија
2. Борово — село Панорама на Борово.jpg Q2911318 значително подобрена статија
3. Варовиште — село Поглед на маалото Горно Варовиште на Варовиште.jpg Q3090905 значително подобрена статија
4. Габар — село Маалото Калвиница на Габар.jpg Q3090936 значително подобрена статија
5. Голема Црцорија — село Панорама на Голема Црцорија.jpg Q3089282 значително подобрена статија
6. Градец (Кривопаланечко) — село Панорама на Градец.jpg Q3113125 значително подобрена статија
7. Црква „Св. Никола“ - Длабочица — црква Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Длабочица, Кривапаланечко.jpg Q63969161 нова статија
8. Длабочица (Кривопаланечко) — село Поглед на Длабочица.jpg Q3033138 значително подобрена статија
9. Црква „Св. Димитриј“ - Добровница — црква Црква „Св. Димитриј“ - Добровница 5.jpg Q64009337 нова статија
10. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Добровница — основно училиште Основно училиште во Добровница.jpg Q64009020 нова статија
11. Добровница — село Поглед на Добровница.jpg Q3033426 значително подобрена статија
12. Добровничка Река — река Реката Добровница.jpg Q61120551 значително подобрена статија
13. Дрење — село Поглед на Дрење.jpg Q3040254 значително подобрена статија
14. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Дурачка Река — основно училиште Основно училиште во Дурачка Река 2.jpg Q64085480 нова статија
15. Дурачка Река — село Поглед на Дурачка Река.jpg Q537174 значително подобрена статија
16. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Жидилово — училиште Основно училиште во Жидилово.jpg Q64268691 нова статија
17. Жидилово — село Куќи во Жидилово.jpg Q3090895 значително подобрена статија
18. Киселица (Кривопаланечко) — село Куќа во Киселица 2.jpg Q3133812 значително подобрена статија
19. Конопница — село Поглед на Конопница.jpg Q3087585 значително подобрена статија
20. ПУ „Илинден“ - Конопница — основно училиште Основно училиште во Конопница.jpg Q64706859 нова статија
21. Црква „Св. Теодор Тирон“ - Конопница — црква Поглед на црквата „Св. Теодор Тирон“ во селото Конопница 01.jpg Q20499912 нова статија
22. Костур (Кривопаланечко) — село Поглед на Костур.jpg Q3090948 значително подобрена статија
23. Кошари — село Куќа во Кошари.jpg Q3090929 значително подобрена статија
24. Кркља — село Маалото Пашина Воденица на Кркља.jpg Q3089312 значително подобрена статија
25. Крстов Дол — село Панорама на Крстов Дол.jpg Q3090911 значително подобрена статија
26. Рудник „Крстов Дол“ — рудник Флотацијата во Крстов Дол.jpg Q64785386 нова статија
27. Лозаново — село Поглед на Лозаново 2.jpg Q3087099 значително подобрена статија
28. Луке — село Поглед на Луке 2.jpg Q3044268 значително подобрена статија
29. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Луке — основно училиште Основно училиште во Луке 2.jpg Q64815234 нова статија
30. Црква „Св. Илија“ - Луке — црква Црква „Св. Илија“ - Луке 6.jpg Q64869895 нова статија
31. Црква „Св. Петка“ - Луке — црква Црква „Св. Петка“ - Луке 4.jpg Q64870357 нова статија
32. Мала Црцорија — село Панорама на Мала Црцорија.jpg Q579470 значително подобрена статија
33. Метежево — село Куќи во маалото Вучковци на Метежево.jpg Q3087044 значително подобрена статија
34. Мождивњак — село Поглед на Мождивњак 3.jpg Q648566 значително подобрена статија
35. ПУ „Илинден“ - Мождивњак II — основно училиште Основното училиште „Илинден“ во селото Мождивњак 01.jpg Q65566780 нова статија
36. Црква „Св. Троица“ - Мождивњак — црква Црква „Св. Троица“ - Мождивњак.jpg Q24685036 нова статија
37. Огут — село Поглед на селото Огут.jpg Q3087095 значително подобрена статија
38. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Огут — основно училиште Основното училиште во село Огут.jpg Q65684239 нова статија
39. Огутска Река — река Огутска Река.jpg Q20934113 нова статија
40. Осиче (Кривопаланечко) — село Поглед на селото Осиче 2.jpg Q3087159 значително подобрена статија
41. Подржи Коњ — село Поглед на Подржи Коњ.jpg Q3087133 значително подобрена статија
42. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Подржи Коњ — училиште Основно училиште на Подржи Коњ 2.jpg Q65922713 нова статија
43. Станци — село Панорама на Станци.jpg Q3087140 значително подобрена статија
44. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Станци — основно училиште Основно училиште во Станци.jpg Q65922729 нова статија
45. Дурачка Река (област) — област Панорама на Станци.jpg Q65956776 нова статија
46. Станечка Река — река Станечка Река меѓу селата Станци и Дурачка Река.jpg Q20940545 нова статија
47. Козја Река (Станечка Река) — река Козја Река.jpg Q22090308 нова статија
48. Црква „Св. Никола“ - Трново — црква Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Трново.jpg Q12293220 нова статија
49. ПУ „Јоаким Крчовски“ - Узем — основно училиште Основно училиште во Узем.jpg Q65922744 нова статија
50. Т’лминци — село Поглед на Т’лминци.jpg Q3087163 значително подобрена статија
51. Трново (Кривопаланечко) — село Маало Вели Врв на селото Трново.jpg Q3087128 значително подобрена статија
52. Узем — село Куќи во Узем 2.jpg Q3087118 значително подобрена статија
53. Крстовска Река — река Крстовска Река 3.jpg Q22090859 нова статија
54. Лучка Река — река Лучка Река.jpg Q22091613 подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Втора експедиција[уреди извор]

Карти на посетени места
Подрачја покриени со експедицијата: Општина Могила (горе лево) и Општина Прилеп (с. Клепач, горе десно), Општина Битола (три источни села, долу лево) и Општина Новаци (с. Далбговци, долу десно)
Самослик на учесниците на експедицијата

Општина Могила[уреди извор]

Викендот (8 и 9 јуни), членовите на Викиекспедиции, составени од Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Полупрофесионален Шофер и повторно Деан Лазаревски, ја посетија Општина Могила. Ова беше втората експедиција предвидена за оваа година и беше спроведена мошне успешно.

Како и секогаш, кон нашето сместување во градот Битола се упативме уште попладнето во петокот, 7 јуни, со цел одморени да ја започнеме експедицијата.

Прв ден[уреди извор]

Се решивме експедицијата да ја започнеме од северниот дел на Општина Могила, односно од нејзините „планински“ села. Овие села се единствените кои, покрај Мојно на другиот крај од општината, се наоѓаат во подножје на некоја планина. Започнавме со селата во подножјето на Древеник, најпрвин од селото Трновци, за потоа да продолжиме кон селото Свето Тодори, во кое се искачивме и до манастирот „Св. Теодор Стратилат“, сместен над селото. Од парохискиот свештеник, кој го сретнавме во Лознанскиот манастир, разбравме дека манастирот не бил опожарен во текот на големите пожари околу Битола пред некоја година.

Потоа, продолживме и влеговме во малото село Подино, за веднаш после да навлеземе во големото низинско село Ивањевци, кое поседува и деветгодишно училиште со уреден двор и терени.

Негде во овој дел го изгубивме нашиот единствен преостанат знак „Викиекспедиции“ :(

Откако повторно се вративме на стариот пат Битола-Прилеп, свртевме во лево и отидовме да ги посетиме селата Лознани и Новоселани. Во селото Лознани се наоѓа нов манастир, посветен на Светите Кирил и Методиј, како и запуштена селска црква „Св. Атанасиј“. Додека, во селото Новоселани, селската црква „Св. Ѓорѓи“ е сместена на мала височинка над селото, од каде се пружа одличен поглед на тој дел од Пелагонија.

Потоа, повторно се вративме на стариот пат Битола-Прилеп и започнавме со посета на низинските села. Најпрвин, бидејќи ни беше по пат, влеговме во селото Клепач, кое официјално е дел од Општина Прилеп. Продолживме со посета на селото Ношпал, кое преку проект на Министерството за образование и наука добило убаво средено монтажно училиште. На крај, стигнавме до селото Добрушево, кое до 2004 година претставувало општинско средиште на истоимената општина. Селото поседува парк, нови игралишта, голема црква, па дури и мала бензинска станица од Макпетрол.

Како напредуваше жешкиот ден, така ние полека стигнавме до селата Мусинци и Мојно, сместени на другиот крај од општината. Во Мусинци успеавме да ги најдеме двете селски цркви, како и разурнатото минаре од некогашната џамија, додека во Мојно ја најдовме селската црква „Св. Атанасиј“.

По ова село, планот ни беше денот да го завршиме порано, бидејќи стана неиздржливо топло, па така влеговме само во селата Алинци, Црничани и Путурус. Алинци е мало село, кое нема ни сопствено училиште, иако има ученици. Во селото Црничани се помачивме да ја лоцираме селската црква, па дури добивме и лоши насоки од мештаните, додека во селото Путурус беше крајно неизводливо да дојдеме до главната селска црква „Св. Димитриј“ од 1880 год. сместена на височинка над селото. Во другата црква „Св. Петка“ се одржуваше свадба и моравме на двапати да се качуваме до нејзе за да направиме фотографија потребна за наши цели.

Втор ден[уреди извор]

Бидејќи имавме добро темпо минатиот ден, вториот ден го започнавме со посета на три поврзани села, сместени во Општина Битола. Тоа беа селата Долно Оризари, Карамани и Трн. Сите поседуваа сопствени цркви, а селото Долно Оризари, бидејќи е најблизу до градот, поседуваше и градинка, големо училиште и амбуланта. Необично, во селото Трн, веднаш до селската црква се наоѓа голем тениски терен, веројатно изграден од некој мештанин.

По овие села, отидовме кон селото Дедебалци, но бидејќи во непосредна близина е и селото Далбеговци, кое официјално е дел од Општина Новаци, решивме да го посетиме и него. Двете села поседуваат цркви со исто име, Воскресение Христово.

Потоа, се упативме кон споените села Трап и Будаково. Будаково е единственото останато турско село во областа, кое добило и џамија во поново време. Надвор од селото Трап се наоѓа заедничката црква за двете села.

Продолживме кон селата Радобор, Долна Чарлија и Горна Чарлија. Селото Радобор поседува мала стара црква, која лесно ја пронајдовме. Селото Горна Чарлија е тешко пристапно и делумно се движевме низ ниви, во кое никој не живее и има останато само неколку куќи. Селото Долна Чарлија е живо село и поседува црква „Св. Димитриј“ од XIX век.

Конечно дојдовме до општинското средиште, Могила. Бидејќи селото имаше фотографии од неговите општествени објекти, решивме да направиме фотографии само од селската црква и потоа веднаш се упативме кон преостанатите непосетени села, Долно Српци, Беранци и Вашарејца.

Во селото Беранци успешно се снајдовме и ги лоциравме трите селски цркви. Манастирот над селото е сместен во шума и забележавме доста луѓе отидени на пикник. Во селото Долно Српци ја најдовме црквата „Св. Теодор Тирон“, која ја погоди гром пред некоја година, како и гробјанската црква сместена надвор од селото, од каде всушност се пружаше и одличен поглед на селото.

На крајот на денот, сакајќи да ја фотографираме железничката станица „Даме Груев“, изгубивме доста време до нејзе и назад. За жал, од нејзе нема ништо останато. Потоа, отидовме до последното село Вашарејца, со што ставивме крај на уште една успешна експедиција.

Исход[уреди извор]

Со фотографирани 28 села и поминати 670 километри, имавме уште една одлична теренска прошетка.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. ПУ „Кочо Рацин“ - Трновци — основно училиште Основно училиште во Трновци.jpg Q65946926 нова статија
2. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Трновци — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Трновци 7.jpg Q65947018 нова статија
3. ПУ „Кочо Рацин“ - Свето Тодори — основно училиште Основно училиште во Свето Тодори.jpg Q65946951 нова статија
4. Црква „Св. Теодор Стратилат“ - Свето Тодори (селска) — црква Црква „Св. Теодор Стратилат“ - Свето Тодори.jpg Q65947053 нова статија
5. Црква „Св. Теодор Стратилат“ - Свето Тодори (манастирска) — црква Манастирска црква „Св. Теодор Стратилат“ - Свето Тодори.jpg Q65947068 нова статија
6. Светотодорски манастир — манастир Светотодорски манастир 2.jpg Q65946972 нова статија
7. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Подино — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Подино.jpg Q65947035 нова статија
8. ОУ „Кочо Рацин“ - Ивањевци — основно училиште Основно училиште „Кочо Рацин“ во Ивањевци.jpg Q20568698 подобрена статија
9. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Ивањевци — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Ивањевци 4.jpg Q65967327 нова статија
10. Параклис „Св. Петка“ - Ивањевци — параклис Параклис „Св. Петка“ - Ивањевци 3.jpg Q65967319 нова статија
11. ЖС „Лознани“ — железничка станица ЖС Лознани.jpg Q12906451 подобрена статија
12. Црква „Св. Атанасиј“ - Лознани — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Лознани.jpg Q65993628 нова статија
13. Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Лознани — црква Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Лознани 2.jpg Q24230850 подобрена статија
14. Лознански манастир — манастир Лознански манастир 2.jpg Q65994268 нова статија
15. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Новоселани (Битолско) — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Новоселани, Битолско 2.jpg Q65992836 нова статија
16. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Клепач — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Клепач 4.jpg Q65994791 нова статија
17. ПУ „Браќа Миладиновци“ - Ношпал — основно училиште ОУ Браќа Миладиновци во Ношпал.jpg Q66049741 нова статија
18. Црква „Св. Петка“ - Ношпал — црква Црква „Св. Петка“ - Ношпал.jpg Q66049804 нова статија
19. Црква „Св. Никола“ - Ношпал — црква Црква „Св. Никола“ - Ношпал 3.jpg Q66049809 нова статија
20. ОУ „Браќа Миладиновци“ - Добрушево — основно училиште ОУ Браќа Миладиновци во Добрушево.jpg Q12909151 подобрена статија
21. Црква „Вознесение Христово“ - Добрушево — црква Црква „Вознесение Христово“ - Добрушево 3.jpg Q66049835 нова статија
22. Црква „Св. Атанасиј“ - Мојно — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Мојно.jpg Q66049910 нова статија
23. Црква „Св. Петка“ - Мусинци — црква Црква „Св. Петка“ - Мусинци 4.jpg Q66049962 нова статија
24. Мусинички манастир — манастир Црква „Св. Петка“ - Мусинци.jpg Q66049975 нова статија
25. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Мусинци — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Мусинци 8.jpg Q66049966 нова статија
26. ПУ „Браќа Миладиновци“ - Мусинци — основно училиште Основно училиште во Мусинци.jpg Q66049767 нова статија
27. Црква „Св. Димитриј“ - Путурус — црква Црква „Св. Димитриј“ - Путурус 2.jpg Q66088015 нова статија
28. Црква „Св. Петка“ - Путурус — црква Црква „Св. Петка“ - Путурус.jpg Q66088031 нова статија
29. Путурушки манастир — манастир Црква „Св. Петка“ - Путурус 2.jpg Q66088036 нова статија
30. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Црничани — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Црничани 5.jpg Q66088045 нова статија
31. Црква „Св. Никола“ - Трн — црква Црква „Св. Никола“ - Трн 2.jpg Q66088053 нова статија
32. Црква „Св. Никола“ - Карамани — црква Црква „Св. Никола“ - Карамани 9.jpg Q66088062 нова статија
33. Параклис „Св. Петка“ - Карамани — параклис Параклис „Св. Петка“ - Карамани 2.jpg Q66088067 нова статија
34. ПУ „Даме Груев“ - Карамани — основно училиште Основното училиште во Карамани.jpg Q66088073 нова статија
35. ПУ „Даме Груев“ - Долно Оризари — основно училиште Основно училиште во Долно Оризари.jpg Q66088114 нова статија
36. Црква „Св. Петка“ - Долно Оризари — црква Црква „Св. Петка“ - Долно Оризари 2.jpg Q66088070 нова статија
37. Алинци (Битолско) — село Панорама на Алинци.jpg Q2837078 значително подобрена статија
38. Мусинци — село Панорама на Мусинци.jpg Q3075273 значително подобрена статија
39. Мојно — село Панорама на Мојно.jpg Q3075185 значително подобрена статија
40. Путурус — село Поглед на Путурус.jpg Q2371620 значително подобрена статија
41. Добрушевско-дедебалска парохија — црковна парохија Црква „Вознесение Христово“ - Добрушево 3.jpg Q66778056 нова статија
42. Црничани (Битолско) — село Традиционална куќа во Црничани.jpg Q3075267 значително подобрена статија
43. Црква „Св. Теодор Тирон“ - Долно Српци — црква Црква „Св. Теодор Тирон“ - Долно Српци.jpg Q66831598 нова статија
44. Горна Чарлија — село Поглед на Горна Чарлија.jpg Q3074622 значително подобрена статија
45. Трновци — село Куќи во Трновци.jpg Q3075256 значително подобрена статија
46. Свето Тодори — село Поглед на Свето Тодори 4.jpg Q3408440 значително подобрена статија
47. Подино — село Куќи во Подино.jpg Q3075170 значително подобрена статија
48. Новоселани (Битолско) — село Панорама на Новоселани, Битолско.jpg Q3074806 значително подобрена статија
49. Ивањевци — село Панорама на Ивањевци 2.jpg Q3074723 значително подобрена статија
50. Ношпал — село Поглед на Ношпал.jpg Q3075380 значително подобрена статија
51. Ивањевска парохија — црковна парохија Црква „Св. Ѓорѓи“ - Ивањевци 4.jpg Q68198582 нова статија
52. Лознани — село Панорама на Лознани.jpg Q3136324 значително подобрена статија
53. Долно Оризари (Битолско) — село Панорама на Долно Оризари.jpg Q3034238 значително подобрена статија
54. Карамани — село Сретселото во Карамани.jpg Q3086047 значително подобрена статија
55. Трн (село) — село Панорама на Трн 2.jpg Q3039752 значително подобрена статија
56. Клепач — село Куќи во Клепач.jpg Q3087235 значително подобрена статија
57. Могилска парохија — црковна парохија Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могила 6.jpg Q20573107 подобрена статија
58. Црква „Воскресение Христово“ - Далбеговци — црква Црква „Воскресение Христово“ - Далбеговци.jpg Q70485081 нова статија
59. ПУ „Славко Лумбарковски“ - Далбеговци — основно училиште Основно училиште во Далбеговци.jpg Q70482991 нова статија
60. Далбеговци — село Поглед на Далбеговци.jpg Q3012277 значително подобрена статија
61. ПУ „Браќа Миладиновци“ - Дедебалци — основно училиште ОУ „Браќа Миладиновци - Дедебалци.jpg Q71392168 нова статија
62. Црква „Воскресение Христово“ - Дедебалци — црква Црква „Воскресение Христово“ - Дедебалци 4.jpg Q71391572 нова статија
63. Џамија (Будаково) — џамија Џамија во Будаково.jpg Q71391893 нова статија
64. ПУ „Браќа Миладиновци“ - Будаково-Трап — основно училиште Основно училиште во Будаково.jpg Q71392475 нова статија
65. Црква „Св. Петка“ - Трап — црква Црква „Св. Петка“ - Трап.jpg Q71392718 нова статија
66. Црква „Св. Петар“ - Радобор — црква Црква „Св. Петар“ - Радобор 2.jpg Q71392934 нова статија
67. Црква „Св. Димитриј“ - Долна Чарлија — црква Црква „Св. Димитриј“ - Долна Чарлија.jpg Q71394019 нова статија
68. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могила — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могила 6.jpg Q71394408 нова статија
69. Црква „Св. Атанасиј“ - Беранци — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Беранци 4.jpg Q71394790 нова статија
70. Црква „Св. Константин и Елена“ - Беранци — црква Црква „Св. Константин и Елена“ - Беранци 4.jpg Q71395183 нова статија
71. Црква „Св. Јован Крстител“ - Беранци — црква Црква „Св. Јован Крстител“ - Беранци.jpg Q71404300 нова статија
72. Беранечки манастир — манастир Беранечки манастир 4.jpg Q71405436 нова статија
73. ПУ „Кочо Рацин“ - Долно Српци — основно училиште Основно училиште во Долно Српци.jpg Q71406074 нова статија
74. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Долно Српци — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Долно Српци.jpg Q71409302 нова статија
75. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вашарејца — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вашарејца 2.jpg Q20562005 подобрена статија
76. ЖС „Даме Груев“ — железничка станица ЖС Даме Груев - Вашарејца.jpg Q12906438 подобрена статија
77. Беранечка парохија — црковна парохија Црква „Св. Атанасиј“ - Беранци 9.jpg Q71418916 нова статија
78. Дедебалци — село Панорама на Дедебалци.jpg Q3021075 значително подобрена статија
79. Будаково — село Поглед на Будаково.jpg Q285123 значително подобрена статија
80. Трап — село Панорама на Трап.jpg Q3074632 значително подобрена статија
81. Добрушево — село Панорама на Добрушево 2.jpg Q3033415 значително подобрена статија
82. Долна Чарлија — село Сретсело на Долна Чарлија.jpg Q3034179 значително подобрена статија
83. Радобор — село Поглед на Радобор.jpg Q3074763 значително подобрена статија
84. Могила — село Камбанарија Могила 09.JPG Q3084463 значително подобрена статија
85. Долно Српци — село Панорама на Долно Српци 2.jpg Q1026744 значително подобрена статија
86. Беранци — село Панорама на Беранци.jpg Q2896871 значително подобрена статија
87. Вашарејца — село Поглед на селото Вашарејца.jpg Q3074874 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Трета експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Охрид покриени со експедицијата.
Групна фотографија на учесниците на експедицијата во Охридско

Охридско[уреди извор]

Иако оддава впечаток дека од Охрид има многу фотографии, сепак тоа не е случајот со охридските села, распослани на планините Галичица и Мазатар. Многу од овие села немаа ниту една фотографија на Заедничката Ризница, поради што неминовно беше дека мораме да ги посетиме овие села.

Така, тргнувајќи во петок (23 август 2019 г.), се упативме кон нашата трета експедиција годинава. Повторно беа присутни истите четири членови од претходните две експедиции (Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Полупрофесионален Шофер и Деан Лазаревски).

Прв ден[уреди извор]

Откако направивме план за денот за време на појадокот, се упативме кон најоддалечените села во Општина Охрид, а тоа се селата кои се наоѓаат лево и десно од регионалниот пат Охрид-Ресен.

Најпрвин пристапивме до селото Свиништа, сместено високо во планината и кое зазема прекрасна положба. Црквата во селото сместена на самиот влез во селото беше лесно воочлива и со тоа денот тргна лесно.

Потоа, се упативме кон селото Завој, кое веќе го видовме од патот кон Свиништа. Иако во последниот попис се вбројуваат само 12 жители, селото Завој поседува обновени куќи и не оддава впечаток на напуштено село. Селската црква е во добра состојба, со уреден двор, а на сретсело се наоѓа споменик од НОБ. Над селото се наоѓаат уште две цркви, до кои пробавме да отидеме, но бевме вратени од Шумска полиција, бидејќи важечка беше забраната за движење во шуми поради пожарите. Токму, кога ни објаснуваа дека може секој миг да се појави пожар, изби големиот пожар, кој гореше два дена меѓу селата Вапила, Опеница и Сирула.

Веќе тука, сфативме дека оваа експедиција нема толку глатко да ги поминуваме селата, бидејќи сите села нудеа бројни работи и имаа повеќе цркви. По Завој, свртевме на следната раскрсница за селата Плаќе, Речица и Куратица. До селото Плаќе води асфалтен пат, кој подоцна едно време прекинува, за повторно да се појави асфалт, феномен сретнуван повеќе пати од наша страна на експедициите. Селото поседува две цркви, уреден плоштад наречен „Илинден“ и селска чешма. И ова село, за време на пописот имало само 4 жители, но викендот беше раздвижено и полно со луѓе. Во селото Речица ја најдовме црквата „Св. Ѓорѓи“, која е заштитен споменик на културата, како и новата црква „Св. Кузман и Дамјан“, светители по кои се именувани бројни цркви во Охридско. На сретсело, мештанин од селото ни раскажа дека по изградбата на малата хидроцентрала, селото скоро и да нема вода за пиење, иако до него тече река. Големото село Куратица има бројни цркви и манастири и во него се задржавме долг период. Сепак бевме доста успешни во пронаоѓањето на сите цркви, па дури и на малите параклиси, а до некои од нив имавме вистинска офроуд авантура.

Потоа, се упативме до селото Опеница, каде пожарот веќе беше доста активен и гореа големи површини шума. Селото поседува убаво уреден манастир, прилично нов. До црквата подигнати се убави манастирски конаци со соби за ноќевање.

Веќе кон втората половина на денот рековме да ги посетиме уште селата околу Косел, па така најпрвин отидовме до селото Сирула, кое е доста мало и останата е само црквата, додека многу стари куќи се руинирани. Подоцна, дента прв пат посетиме рамничарско село, Ливоишта, каде е сместена црквата „Св. Наум Охридски“, која била подигната во 1974 година. Селото Вапила, каде доста силно се чувствуваше чадот од активниот пожар е мало и со издолжен карактер, каде куќи се наоѓаат на патот, кој води до селото Расино, до кое исто така отидовме. Во Расино е изградена нова црква посветена на „Св. Никола Талалеј“ во 2002 година.

Веќе кон крајот на денот, се искачивме до познатото село Скребатно, каде наголемо течеа подготовките во манастирот „Св. Богородица“ за претстојниот празник Голема Богородица. Во селото успешно ги најдовме и останатите две цркви. Сепак, во селото одвај и да има некоја зачувана куќа.

Бидејќи беше планот да јадеме во Вила Минами, последното село дента беше Горно Коњско (или само Коњско), до кое води стрмен пат во должина од 3 километри. Со фотографирање на селската црква „Св. Мина“ успешно го завршивме првиот ден.

Втор ден[уреди извор]

Вториот ден го започнавме од најјужното село во Охридско, односно Љубаништа. Бидејќи многу од црквите во селото беа веќе фотографирани, ние само направивме фотографии од селото, како и од главната селска црква.

Подоцна, се упативме кон селото Трпејца, кое иако се наоѓа веднаш до патот, не поседуваше многу фотографии, па ние ја најдовме главната селска црква и направивме фотографии од селото.

Во Пештани имавме проблем да ги изнајдеме сите цркви, но успешно ја најдовме средновековната црква „Св. Никола“ и главната селска црква „Св. Кузман и Дамјан“, како и новата црква „Св. Троица“.

Следно на список ни беше селото Елшани, кое наликува на селото Горно Коњско, како по патот до него, така и по местоположбата. Селската црква „Св. Илија“ е сместена во селото и преовладува во погледот на селото.

Откако се спуштивме од Елшани, отидовме кон селата Долно Коњско, за кое немавме среќа да ја најдеме црквата и се искачивме до Шипокно, над населбата Свети Стефан, каде се наоѓа истоимениот манастир сместен делумно во пештера.

Потоа, повторно се искачувавме на Галичица, одејќи кон Велестово, големо село, кое покрај главната селска црква, поседува уште една помала надвор од селото и една манастирска црква пред влезот во селото.

Во селото Рамне ги најдовме селската црква „Св. Илија“, сместена над сретселото, каде е сместена бистата на Јасна Ристеска, партизанка. Под селото е сместено и малото манастирче „Св. Атанасиј“, кое припаѓа на селото Рамне.

За крајот на денот се упативме кон селата Велгошти и Лескоец. Во двете села се задржавме долго време, бидејќи и двете села имаат над 15 цркви, а до некои од нив беше и тешко да се пристапи. Во Велгошти убаво се изненадивме од црквата „Св. Петка“, сместена на ридот Олмец, пештерната црква „Св. Богородица“, манастирската црква „Св. Илија“ и главната селска црква „Св. Климент Охридски“. Во селото Лескоец имавме малку полесна задача, бидејќи на истиот пат во селото се наоѓаат четири селски цркви: селската црква „Св. Спас“, поновата црква „Св. Никола“ во нејзина близина, црквата „Св. Тома“ и манастирската црква „Св. Наум Охридски“, каде што ја имавме и групната фотографија.

Исход[уреди извор]

На крајот на експедицијата, поминавме 24 села и над 700 километри и најверојатно ќе го поставиме рекордот на подигнати фотографии од една експедиција.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Вапила — село Пат низ Вапила.jpg Q3136225 значително подобрена статија
2. Црква „Св. Недела“ - Вапила — црква Црква „Св. Недела“ - Вапила.jpg Q73657467 нова статија
3. Косел — село Поглед на Косел.jpg Q3136230 значително подобрена статија
4. Дувало — вулканска наобразба Дувало.jpg Q5317613 подобрена статија
5. ПУ „Ванчо Николески“ - Косел — основно училиште ОУ „Ванчо Николески“ - Косел 3.jpg Q74248584 нова статија
6. Црква „Св. Илија“ - Косел — црква Помала црква во Косел.jpg Q74251881 нова статија
7. Црква „Св. Недела“ - Косел — црква Црква „Св. Недела“ - Косел.jpg Q74254039 нова статија
8. Ливоишта — село Панорама на Ливоишта.jpg Q3074834 значително подобрена статија
9. ПУ „Ванчо Николески“ - Ливоишта — основно училиште ОУ „Ванчо Николески“ - Ливоишта.jpg Q74074191 нова статија
10. Црква „Св. Наум Охридски“ - Ливоишта — црква Црква „Св. Наум Охридски“ - Ливоишта 3.jpg Q74079642 нова статија
11. Благојче Крстаноски — личност Споменик во Ливоишта.jpg Q20564108 подобрена статија
12. Расино — село Куќа во Расино.jpg Q601253 значително подобрена статија
13. Црква „Св. Никола“ - Расино — црква Црква „Св. Никола“ - Расино 2.jpg Q73800257 нова статија
14. Сирула — село Куќа во Сирула.jpg Q3074950 значително подобрена статија
15. Црква „Св. Никола“ - Сирула — црква Црква „Св. Никола“ - Сирула.jpg Q12911889 нова статија
16. Црква „Св. Никола“ - Косел (стара) — црква Црква „Св. Никола“ - Косел 5.jpg Q20497737 нова статија
17. Црква „Св. Никола“ - Косел (нова) — црква Црква „Св. Никола“ - Косел 6.jpg Q75114581 нова статија
18. Плаќе — село Поглед на Плаќе.jpg Q3074970 значително подобрена статија
19. Црква „Св. Илија“ - Плаќе — црква Црква „Св. Илија“ - Плаќе.jpg Q20500248 нова статија
20. Црква „Св. Недела“ - Плаќе — црква Црква „Св. Недела“ - Плаќе.jpg Q75128672 нова статија
21. Речица (Охридско) — село Поглед на Речица.jpg Q3074965 значително подобрена статија
22. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Речица — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Речица 6.jpg Q20497011 нова статија
23. Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Речица — црква Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Речица.jpg Q75180129 нова статија
24. Мокреш — река Река Мокреш.jpg Q20938389 нова статија
25. Свиништа — село Поглед на Свиништа.jpg Q3136504 значително подобрена статија
26. Црква „Св. Никола“ - Свиништа — црква Црква „Св. Никола“ - Свиништа 2.jpg Q75607915 нова статија
27. Параклис „Св. Ирина“ - Свиништа — параклис Параклис „Св. Ирина“ - Свиништа.jpg Q75728697 нова статија
28. Завој (село) — село Поглед на Завој.jpg Q3084839 значително подобрена статија
29. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Завој — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Завој.jpg Q76165998 нова статија
30. Опеница — село Поглед на Опеница.jpg Q3074957 значително подобрена статија
31. Црква „Св. Никола“ - Опеница — црква Црква „Св. Никола“ - Опеница 2.jpg Q20566708 нова статија
32. Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Опеница — црква Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Опеница 4.jpg Q76857596 нова статија
33. Опенички манастир — манастир Опенички манастир 7.jpg Q76858175 нова статија
34. Куратица — село Панорама на Куратица.jpg Q3074830 значително подобрена статија
35. ПУ „Ванчо Николески“ - Куратица — основно училиште ОУ „Ванчо Николески“ - Куратица.jpg Q77077978 нова статија
36. Црква „Св. Никола“ - Куратица — црква Црква „Св. Никола“ - Куратица.jpg Q77075271 нова статија
37. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Куратица — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Куратица 6.jpg Q77080327 нова статија
38. Црква „Св. Димитриј“ - Куратица — црква Црква „Св. Димитриј“ - Куратица 3.jpg Q77077699 нова статија
39. Црква „Св. Симеон Столпник“ - Куратица — црква Црква „Св. Симеон Столпник“ - Куратица 3.jpg Q77081160 нова статија
40. Куратички манастир — манастир Куратички мансатир.jpg Q77082643 нова статија
41. Скребатно — село Панорама на Скребатно.jpg Q766180 значително подобрена статија
42. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Скребатно — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Скребатно.jpg Q77856896 нова статија
43. Седма охридска парохија — црковна парохија Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg Q23015819 значително подобрена статија
44. Црква „Св. Константин и Елена“ - Скребатно — црква Црква „Св. Константин и Елена“ - Скребатно.jpg Q77856567 нова статија
45. Црква „Св. Недела“ - Скребатно — црква Црква „Св. Недела“ - Скребатно.jpg Q77854470 нова статија
46. Скребатински манастир — манастир Скребатински манастир.jpg Q77962484 нова статија
47. Петта охридска парохија — црковна парохија Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg Q23015811 значително подобрена статија
48. Шеста охридска парохија — црковна парохија Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg Q23015820 значително подобрена статија
49. Рамне (Охридско) — село Поглед на Рамне 2.jpg Q3074624 значително подобрена статија
50. Црква „Св. Илија“ - Рамне — црква Црква „Св. Илија“ - Рамне 4.jpg Q20500252 значително подобрена статија
51. Црква „Св. Атанасиј“ - Рамне — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Рамне.jpg Q23005261 значително подобрена статија
52. Рамненски манастир — манастир Рамненски манастир.jpg Q78161740 нова статија
53. Јасна Ристеска — личност Споменик во селото Рамне.jpg Q78217307 нова статија
54. Лескоец (Охридско) — село Поглед на Лескоец.jpg Q3136404 значително подобрена статија
55. Црква „Вознесение Христово“ - Лескоец — црква Црквата „Вознесение Христово“ во селото Лескоец (2).jpg Q12293250 значително подобрена статија
56. Црква „Св. Тома“ - Лескоец — црква Црква „Св. Тома“ - Лескоец 4.jpg Q78453158 нова статија
57. Црква „Св. Никола“ - Лескоец (Охридско) — црква Црква „Св. Никола“ - Лескоец.jpg Q78453912 нова статија
58. Црква „Св. Наум Охридски“ - Лескоец — црква Црква „Св. Наум Охридски“ - Лескоец.jpg Q78512155 нова статија
59. Лескоечки манастир — манастир Лескоечки манастир 3.jpg Q78513962 нова статија
60. Велгошка парохија — црковна парохија Sv. Kliment - Velgoshti 01.JPG Q52737475 значително подобрена статија
61. Велгошти — село Панорама на Велгошти.jpg Q3136002 значително подобрена статија
62. ОУ „Живко Чинго“ - Велгошти — основно училиште ОУ „Живко Чинго“ - Велгошти.jpg Q20568585 значително подобрена статија
63. Црква „Св. Климент Охридски“ - Велгошти — црква Sv. Kliment - Velgoshti 01.JPG Q12911854 значително подобрена статија
64. Црква „Св. Димитриј“ - Велгошти — црква Црква „Св. Димитриј“ - Велгошти 3.jpg Q79403407 нова статија
65. Црква „Св. Недела“ - Велгошти — црква Црква „Св. Недела“ - Велгошти 5.jpg Q12911868 значително подобрена статија
66. Црква „Св. Илија“ - Велгошти — црква Охрид 51.JPG Q79880429 нова статија
67. Велгошки манастир „Св. Илија“ — манастир Црква „Св. Илија“ - Велгошти.jpg Q79880618 нова статија
68. Црква „Св. Петка“ - Велгошти — црква Velgoshki Manastir 7.JPG Q79880864 нова статија
69. Велгошки манастир „Св. Петка“ — манастир Велгошки манастир 6.jpg Q79881081 нова статија
70. Црква „Св. Богородица“ - Велгошти — црква Црква „Св. Богородица“ - Велгошти 7.jpg Q12911779 значително подобрена статија
71. Коселска парохија — црковна парохија Црква „Св. Никола“ - Косел 6.jpg Q73663595 значително подобрена статија
72. Велестово — село Velestovo 01.JPG Q3135871 значително подобрена статија
73. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Велестово — црква Church-Velestovo.JPG Q10950758 значително подобрена статија
74. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Велестово — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Велестово.jpg Q80568003 нова статија
75. Деветта охридска парохија — црковна парохија Crkva Sv.Nikola-Ohrid.jpg Q23015817 значително подобрена статија
76. Црква „Св. Троица“ - Велестово — црква Црква „Св. Троица“ - Велестово.jpg Q12911957 нова статија
77. Велестовски манастир — манастир Велестовски манастир 3.jpg Q80571097 нова статија
78. Долно Коњско — село Панорама на Долно Коњско.jpg Q3034219 значително подобрена статија
79. Елшани — село Панорама на Елшани.jpg Q2740573 значително подобрена статија
80. Пештанска парохија — црковна парохија Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Пештани.jpg Q52738459 значително подобрена статија
81. Црква „Св. Илија“ - Елшани — црква Црква „Св. Илија“ - Елшани 3.jpg Q15957669 значително подобрена статија
82. Црква „Св. Мина“ - Елшани — црква Црква „Св. Мина“ - Елшани 3.jpg Q81209918 нова статија
83. Лагадин — село Улици низ Лагадин.jpg Q3136390 значително подобрена статија
84. Црква „Св. Петка“ - Лагадин — црква Црква „Св. Петка“ - Лагадин 6.jpg Q81541143 нова статија
85. Црква „Св. Софија, Вера, Нада и Љубов“ - Лагадин — црква Параклис „Св. Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија“ - Лагадин 2.jpg Q81541881 нова статија
86. Коњско (Охридско) — село Куќи во Горно Коњско.jpg Q3074636 значително подобрена статија
87. Црква „Св. Мина“ - Коњско — црква Црква „Св. Мина“ - Горно Коњско 2.jpg Q81436375 нова статија
88. Љубаништа — село Поглед на Љубаништа.jpg Q3084584 значително подобрена статија
89. Пештани (Охридско) — село Поглед на Пештани.jpg Q3084563 значително подобрена статија
90. Црква „Св. Никола“ - Љубаништа — црква Црква „Св. Никола“ - Љубаништа 5.jpg Q81798373 нова статија
91. Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Пештани — црква Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Пештани.jpg Q20497054 нова статија
92. Црква „Св. Троица“ - Пештани — црква Црква „Св. Троица“ - Пештани.jpg Q83031528 нова статија
93. Црква „Св. Никола“ - Пештани — црква Црква „Св. Никола“ - Пештани 6.jpg Q83020446 нова статија
94. Трпејца — село Поглед на Трпејца.jpg Q3039816 значително подобрена статија
95. Црква „Св. Никола“ - Трпејца — црква Црква „Св. Никола“ - Трпејца.jpg Q83020446 нова статија
96. Шипокно — село Панорама на Шипокно.jpg Q2963871 значително подобрена статија
97. Црква „Св. Стефан“ - Шипокно — црква Црква „Св. Стефан“ - Шипокно 2.jpg Q12293256 значително подобрена статија
98. Шипокнички манастир — манастир Шипокнички манастир 3.jpg Q83430466 нова статија
99. Наум Чакаров — личност Гробен споменик на Наум Чакаров.jpg Q12287827 нова статија
100. Елешец — месност Поглед на Елешец.jpg Q11204916 подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Четврта експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Долнени покриени со експедицијата.

Општина Долнени[уреди извор]

Со посетата на Општина Долнени, членовите на Викиекспедиции успешно ги завршија сите предвидени експедиции за 2019 година. И овој пат, составот беше Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Полупрофесионален Шофер и Деан Лазаревски.

За разлика од другите експедиции, овој пат тргнавме рано наутро во сабота (19.10.2019). Поради близината и планот да започнеме со посета на селата во западниот дел на Општина Долнени, се упативме преку патот низ природниот резерват „Јасен“, со што заштедивме околу 60 километри.

Прв ден[уреди извор]

Прво посетено село беше Дебреште, каде се сместени многу верски објекти. Покрај новоизградените џамии, во селото постои и црквата „Св. Ѓорѓи“, изградена во 1932 година. Од таму, се упативме кон селото Ропотово, каде во поранешниот задружен дом, се наоѓаат подрачни канцеларии на општината и селото служи како средиште за сите околни села. Покрај селската црква, се искачивме и до започнатиот манастир во селото, од каде се пружа одличен поглед на овој дел од Пелагонија.

Потоа, планот беше да се движиме кон манастирот Зрзе, па попатно ги фативме и селата Рилево и Сливје. Тука се движевме по земјен пат. Двете села се доста опустошени, полни со руинирани куќи и одвај ги најдовме селските цркви.

Селото Зрзе има интересна селска архитектура, додека истоимениот манастир е доста уреден, беше исполнет со верници и посетители.

По малата пауза таму, се упативме кон селото Костинци, од кое веќе поседувавме фотографии. Сепак, направивме подобро фотографии и селската црква, која е сместена на патот за селата Маргари и Долгаец, кои се наоѓаат на мала оддалеченост едно од друго.

Потоа, отидовме во албанското село Црнилиште, во кое се уредуваше парк на сретселото, но сепак целото село е доста прашливо и неуредено, иако е едно од најголемите во областа.

Селото Стровија јасно се гледаше и многу лесно ја воочивме селската црква, но сепак во тесните селски сокачиња успеавме да го утнеме пристапниот пат до нејзе. На крајот, успеавме да дојдеме до нејзе, како и до манастирот над селото, кој има доста уреден двор.

Во селото Гостиражни, во кое можевме да забележиме дека се менува етничката состојба, христијаните од селото заедно со иселеници, го обновуваат и доградуваат манастирот над селото. Тука, ја добивме првата покана за ракија на експедицијата :)

Веќе кон крајот на денот, отидовме до селото Слепче, во кое исто така се наоѓа манастир. Истоименото село во Демирхисарско, исто така, поседува манастир. Сепак, манастирот во прилепското село се наоѓа во доста запуштена состојба, а пред влезот се наоѓа бачило, а до него и свињарска фарма.

Денот го завршивме во селото Браилово, односно во неговиот манастир „Св. Илија“, сместен на рид над селото.

Втор ден[уреди извор]

Возилото на експедицијата

Бидејќи бевме сместени во Варош, утрото во неделата преку Мажучиште стигнавме многу брзо до првото село од Општина Долнени. Така, набрзо лесно ги поминавме селата Мало Мраморани, Забрчани и Дупјачани. Во Дупјачани повеќе пати ќе се враќаме, бидејќи тоа е средиште за повеќе села од овој дел.

Најпрвин, отидовме до Горно Село, до кое води само земјен пат. Црквата сместена на крајот од селото претпоставуваше мал предизвик, но сепак успешно дојдовме до нејзе.

Потоа, по асфалтен пат отидовме во селото Небрегово, најмногу познато како родно место на Блаже Конески. Бидејќи спомен-куќата е доста фотографирана, ние се осврнавме на селската црква, која е во доста лоша состојба и на манастирот, до кој води лош земјен пат. Манастирот е доста уреден, иако има лош пристап.

Откако по втор пат се вративме до Дупјачани, по асфалтен пат отидовме до селото Дреновци, каде имаа слава во манастирот и бевме поканети на ручек. Воедно, ни се пожалија за асфалтниот пат до селото, кој навистина е во прилично лоша состојба.

Оттука, отидовме во селото Десово, кое претставува мешано село. Селската црква сместена на рид преовладува во селото.

Мислејќи дека има асфалтен пат, отидовме преку Брајчино во Секирци и Пешталево. Беше интересна авантура и на места имаше добар земјен пат.

Откако повторно дојдовме во Ропотово, се упативме кон напуштеното село Дабјани, односно до неговата местоположба на карта, каде затекнавме само темели на некогашните објекти во тоа село, сместени сред ниви. Оттука, отидовме и до некогашниот Аеродром Сарандиново, чија писта е препуштена на пирејот.

Пред да го посетиме општинското средиште Долнени, отидовме до селата Бело Поле, Кутлешево и Новоселани. Во Кутлешево е започната нова голема црква, сместена на патот кон Бело Поле. Со фотографирањето на црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Новоселани, сега имаме фотографии и од оваа истоимена црква во истоименото село, како битолското Новоселани со црква „Св. Ѓорѓи“.

Со фотографирањето на Долнени, селото кое не е најголемо во областа, но е општинско средиште, и селото Сенокос, ја завршивме експедицијата.

Исход[уреди извор]

Со посетени 30 села и поминати 500 километри, од кои повторно голем дел на земјен терен, ја заокруживме годината 2019, која е најуспешна во поглед на посетени села и направени фотографии.

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Долна џамија (Дебреште) — џамија Долна џамија во Дебреште.jpg Q83364654 нова статија
2. Камена џамија (Дебреште) — џамија Камена џамија во Дебреште.jpg Q83364708 нова статија
3. Средна џамија (Дебреште) — џамија Средна џамија во Дебреште.jpg Q83364712 нова статија
4. Горна џамија (Дебреште) — џамија Горна џамија во Дебреште.jpg Q83364717 нова статија
5. Баталоска џамија — џамија Баталоска џамија - Дебреште 5.jpg Q83364721 нова статија
6. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Дебреште — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Дебреште 6.jpg Q83364788 нова статија
7. ОУ „Вера Циривири - Трена“ - Дебреште — основно училиште ОУ „Вера Циривири - Трена“ - Дебреште 2.jpg Q20568365 подобрена статија
8. Параклис „Св. Архангел Михаил“ - Ропотово — параклис Црква „Св. Архангел Михаил“ - Ропотово 2.jpg Q83371247 нова статија
9. Црква „Св. Троица“ - Ропотово — црква Црква „Св. Троица“ - Ропотово 4.jpg Q20499588 подобрена статија
10. Ропотовски манастир — манастир Црква „Св. Атанасиј“ - Ропотово 2.jpg Q83371440 нова статија
11. Црква „Св. Атанасиј“ - Ропотово — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Ропотово.jpg Q83371808 нова статија
12. ОУ „Ѓорче Петров“ - Ропотово — основно училиште ОУ „Ѓорче Петров“ - Ропотово.jpg Q12909028 подобрена статија
13. Црква „Св. Атанасиј“ - Рилево — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Рилево 5.jpg Q20500369 подобрена статија
14. Црква „Св. Атанасиј“ - Сливје — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Сливје 6.jpg Q83409464 нова статија
15. Црква „Св. Никола“ - Зрзе — црква Црква „Св. Никола“ - Зрзе 4.jpg Q83409677 нова статија
16. Црква „Св. Илија“ - Долгаец — црква Црква „Св. Илија“ - Долгаец 5.jpg Q83528893 нова статија
17. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Маргари — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Маргари 3.jpg Q83530764 нова статија
18. Долгаечка Река — река Долгаечка Река.jpg Q20949146 нова статија
19. Горна џамија (Црнилиште) — џамија Горна џамија - Црнилиште.jpg Q83532277 нова статија
20. Долна џамија (Црнилиште) — џамија Долна Џамија - Црнилиште 2.jpg Q83532278 нова статија
21. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Костинци — црква Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Костинци 6.jpg Q22205199 подобрена статија
22. Строшка Река — река Строшка Река.jpg Q20936204 нова статија
23. Планинарски дом „Стровија“ — планинарски дом Планинарски дом во Стровија.jpg Q83542521 нова статија
24. Строшки манастир — манастир Строшки манастир 5.jpg Q83543469 нова статија
25. Црква „Св. Недела“ - Стровија — црква Црква „Св. Недела“ - Стровија.jpg Q83543847 нова статија
26. Црква „Св. Илија“ - Стровија — црква Црква „Св. Илија“ - Стровија 4.jpg Q83544107 нова статија
27. Гостирашки манастир — манастир Гостирашки манастир.jpg Q83795569 нова статија
28. Црква „Св. Петка“ - Гостиражни — црква Црква „Св. Петка“ - Гостиражни 2.jpg Q83795579 нова статија
29. Црква „Св. Атанасиј“ - Гостиражни — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Гостиражни 3.jpg Q83795588 нова статија
30. ПУ „Исмаил Ќемали“ - Гостиражни — основно училиште ОУ „Исмаил Ќемали“ - Гостиражни.jpg Q83795720 нова статија
31. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Слепче — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Слепче 6.jpg Q83795595 нова статија
32. Слепченски манастир (Прилепско) — манастир Слепченски манастир (Прилеп) 4.jpg Q12293219 нова статија
33. Црква „Св. Никола“ - Слепче (Прилепско) — црква Црква „Св. Никола“ - Слепче 5.jpg Q83961365 значително подобрена статија
34. Црква „Св. Недела“ - Браилово — црква Црква „Св. Недела“ - Браилово 3.jpg Q83961783 нова статија
35. Браиловски манастир — манастир Браиловски манастир 5.jpg Q83961837 нова статија
36. Црква „Св. Илија“ - Браилово — црква Црква „Св. Илија“ - Браилово 5.jpg Q83961944 нова статија
37. ЖС „Браилово“ — железничка станица ЖС Браилово.jpg Q12906428 подобрена статија
38. Црква „Св. Атанасиј“ - Забрчани — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Забрчани 4.jpg Q83962724 нова статија
39. ПУ „Пере Тошев“ - Дупјачани — основно училиште ОУ „Пере Тошев“ - Дупјачани 2.jpg Q83962780 нова статија
40. Црква „Пресвета Богородица“ - Горно Село — црква Црква „Св. Богородица“ - Горно Село 2.jpg Q20498624 нова статија
41. Црква „Св. Никола“ - Небрегово — црква Црква „Св. Никола“ - Небрегово 5.jpg Q20499221 нова статија
42. Небреговски манастир — манастир Небреговски манастир.jpg Q20497405 нова статија
43. Црква „Св. Јован Крстител“ - Небрегово — црква Црква „Св. Јован Крстител“ - Небрегово 8.jpg Q83962943 нова статија
44. Манастириште (Небрегово) — археолошко наоѓалиште Манастириште - Небрегово.jpg Q31361421 подобрена статија
45. ПУ „Пере Тошев“ - Дреновци — основно училиште ОУ „Пере Тошев“ - Дреновци.jpg Q84081046 нова статија
46. Црква „Св. Теодор Тирон“ - Дреновци — црква Црква „Св. Теодор Тирон“ - Дреновци 5.jpg Q15908965 подобрена статија
47. Дреновечки манастир — манастир Дреновечки манастир 7.jpg Q84081164 нова статија
48. Црква „Св. Атанасиј“ - Дреновци — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Дреновци.jpg Q20498878 подобрена статија
49. Џамија (Десово) — џамија Џамија во Десово.jpg Q84081202 нова статија
50. Црква „Св. Троица“ - Десово — црква Црква „Св. Троица“ - Десово 3.jpg Q84081214 нова статија
51. ОУ „Пере Тошев“ - Десово — основно училиште ОУ „Пере Тошев“ - Десово 3.jpg Q84081224 нова статија
52. ПУ „Ѓорче Петров“ - Секирци — основно училиште ОУ „Ѓорче Петров“ - Секирци.jpg Q84081248 нова статија
53. Црква „Св. Атанасиј“ - Секирци — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Секирци 6.jpg Q20499460 подобрена статија
54. Нова џамија (Пешталево) — џамија Нова џамија во Пешталево.jpg Q84081267 нова статија
55. Црква „Пресвета Богородица“ - Пешталево — црква Црква „Св. Богородица“ - Пешталево 4.jpg Q84081277 нова статија
56. Леталиште Сарандиново — аеродром Аеродром Сарандиново 3.jpg Q11824351 подобрена статија
57. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Сарандиново — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Сарандиново.jpg Q84081329 нова статија
58. Црква „Св. Никола“ - Бело Поле — црква Црква „Св, Никола“ - Бело Поле 4.jpg Q84308312 нова статија
59. Белополски манастир — манастир Белополски манастир.jpg Q84308442 нова статија
60. Црква „Св. Јован Крстител“ - Бело Поле — црква Црква „Св. Јован Крстител“ - Бело Поле 2.jpg Q84308447 нова статија
61. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Новоселани (Прилепско) — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Новоселани, Прилепско 6.jpg Q84308449 нова статија
62. ОУ „Пецо Даскалот“ - Долнени — основно училиште ОУ „Пецо Даскалот“ - Долнени.jpg Q12909223 подобрена статија
63. Црква „Св. Троица“ - Долнени — црква Црква „Св. Троица“ - Долнени.jpg Q84308855 нова статија
64. Црква „Вознесение Христово“ - Долнени — црква Црква „Вознесение Христово“ - Долнени.jpg Q22978351 подобрена статија
65. Црква „Св. Атанасиј“ - Сенокос — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Сенокос 3.jpg Q20500395 подобрена статија
66. Зрзески манастир — манастир Поглед на Зрзенскиот манастир.jpg Q3070266 значително подобрена статија
67. Црква „Св. Преображение“ - Зрзе — црква Црква „Св. Преображение“ - Зрзе 4.jpg Q84407277 нова статија
68. Црква „Св. Петар и Павле“ - Зрзе — црква Црква „Св. Петар и Павле“ - Зрзе.jpg Q84407566 нова статија
69. Долненско-секиречка парохија — црковна парохија Црква „Вознесение Христово“ - Долнени 6.jpg Q84408032 нова статија
70. Ропотовска парохија — црковна парохија Црква „Св. Троица“ - Ропотово 11.jpg Q20574489 подобрена статија
71. Варошка парохија — црковна парохија Црква „Св. Богородица“ - Горно Село 6.jpg Q12905467 подобрена статија
72. Дебреште — село Кеј во Дебреште.jpg Q3020950 значително подобрена статија
73. Ропотово — село Поглед на Ропотово.jpg Q2507324 значително подобрена статија
74. Жабјани — село Панорама на Жабјани 2.jpg Q3075211 значително подобрена статија
75. Рилево — село Поглед на Рилево.jpg Q3074938 подобрена статија
76. Сливје — село Поглед на Сливје.jpg Q3074972 значително подобрена статија
77. Зрзе — село Панорама на Зрзе.jpg Q3075351 подобрена статија
78. Долгаец — село Мост во Долгаец.jpg Q3033902 подобрена статија
79. Маргари — село Куќи во Маргари.jpg Q3075230 подобрена статија
80. Црнилиште — село Поглед на Црнилиште 2.jpg Q339762 значително подобрена статија
81. Костинци — село Панорама на Костинци.jpg Q2507230 подобрена статија
82. Стровија — село Панорама на Стровија.jpg Q3075262 подобрена статија
83. Гостиражни — село Поглед на Гостиражни.jpg Q2507247 подобрена статија
84. Слепче (Прилепско) — село Поглед на Слепче.jpg Q3074701 подобрена статија
85. Браилово — село Поглед на Браилово.jpg Q2924182 значително подобрена статија
86. Забрчани — село Поглед на Забрчани.jpg Q3074786 значително подобрена статија
87. Дупјачани — село Панорама на Дупјачани.jpg Q3038144 значително подобрена статија
88. Горно Село — село Поглед на Горно Село.jpg Q3074951 значително подобрена статија
89. Небрегово — село Поглед на Небрегово 2.jpg Q3084662 значително подобрена статија
90. ПУ „Пере Тошев“ - Небрегово — основно училиште ОУ „Пере Тошев“ - Небрегово 2.jpg Q97062865 нова статија
91. Мало Мраморани — село Поглед на Мало Мраморани.jpg Q3074986 значително подобрена статија
92. Дреновци — село Поглед на Дреновци 2.jpg Q3039360 значително подобрена статија
93. Десово — село Поглед на Десово.jpg Q3024547 значително подобрена статија
94. Секирци — село Поглед на Секирци 2.jpg Q3074616 подобрена статија
95. Пешталево — село Панорама на Пешталево.jpg Q3075252 значително подобрена статија
96. Сарандиново — село Поглед на Срандиново 2.jpg Q3075372 значително подобрена статија
97. Дабјани — село Остатоци од Дабјани.jpg Q3011620 значително подобрена статија
98. Бело Поле — село Поглед на Бело Поле.jpg Q2895043 значително подобрена статија
99. Кутлешево — село Поглед на Кутлешево.jpg Q3074650 значително подобрена статија
100. Новоселани (Прилепско) — село Поглед на Новоселани, Прилепско.jpg Q1229855 значително подобрена статија
101. Долнени — село Поглед на Долнени.jpg Q2378380 значително подобрена статија
102. Сенокос (Прилепско) — село Поглед на Сенокос 2.jpg Q671972 подобрена статија
103. Пеце Атанасовски — личност Споменик на Пеце Атанасовски во Долнени.jpg Q12909543 подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]