Правопис на географски и топографски поими во македонскиот јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Како дел од правописот на македонскиот јазик е вметнат и правописот на топографки и географски поими, изведени зборови од истите и нивен изговор. Во продолжение следува правописот на истите тие именки и придавки, како од светот така и од Македонија.

Формирањето на придавките изведени од именки, најчесто се формираат според одредени принципи, односно со додавање на соодветни наставки во зависност од фонетичката вредност на именката. Деноними од машки и среден род најчесто се формираат со додавање на наставката -ец на коренот на зборот. За деноними од женски род најчесто се додава наставка -ка. Придавки изведени од именки најчесто се формираат со додавање на наставка -ски. Покрај овие три наставки се сретнуваат и останати наставки кои се додаваат во зависност од фентичката вредност на зборот/ именката. Така на пример, ако именката завршува на т и се додава наставка на ј тогаш се пишува како ќ (сплиќанец) или ако коренот на именката завршува на д и се додаде наставка на ј се пишува ѓ (Руанѓанец).

А[1],[2][уреди | уреди извор]

Б[3][4][уреди | уреди извор]

В[5][уреди | уреди извор]

 • Вавилон- (држава) Вавилонец, Вавилонци, Вавилонка, вавилонски, (град) вавилонец, вавилонци, вавилонка, вавилонски
 • Вадуц - вадучанец, вадучанка, вадучанци, вадучки
 • Валандово - валандовец, валандовка, валандовци, валандовски
 • Валенсија - валенсиец, валенсијка, валенсијци, валенсиски
 • Валона - валонец, валонка, валонци, валонски
 • Валонија - Валонец, Валонка, Валонци, валонски
 • Ван
 • Ванкувер - ванкуверец, ванкуверка, ванкуверци, ванкуверски
 • Вануату - Вануаќанец, Вануаќанка, Вануаќани, вануатски
 • Вардар - вардарски
 • Варна - варненец, варненка, варненци, варненски
 • Варшава - варшавјанец, варшавјанка, варшавјани, варшавски
 • Ватикан - ватикански
 • Вашингтон - вашингтонец, вашингтонка, вашингтонци, вашингтонски
 • Велес - велешанец, велешанка, велешани, велешки
 • Велигденски Остров
 • Рапа Нуи - в. Велигденски Остров
 • Велингтон - велингтонец, велингтонка, велингтонци, велингтонски
 • Велс - Велшанец, Велшанка, Велшани, велшки
 • Венеција - венецијанец, венецијанка, венецијанци, венециски
 • Венецуела - Венецуелец, Венецуелка, Венецуелци, венецуелски
 • Виена - виенчанец, виенчанка, виенчани, виенски
 • Виентијан - виентијанец, виентијанка, виентијанци, виентијански
 • Виетнам - Виетнамец, Виетнамка, Виетнамци, виетнамски
 • Византија - Византиец, Византијка, Византијци, византиски
 • Викторија - викториец, викторијка, викторијци, викториски
 • Вила Зора
 • Вилнус - вилнушанец, вилнушанка, вилнушани, вилнуски
 • Виндхук - виндхучанец, виндхучанка, виндхучани, виндхучки
 • Виница - виничанец, виничанка, виничани, винички
 • Висла
 • Витачево
 • Витлеем - витлеемец, витлеемка, витлеемци, витлеемски
 • Вјангчанг - в. Виентијан
 • В’лтава
 • Воден - воденец, воденка, воденци, воденски
 • Водно
 • Војводина - Војвоѓанец, Војвоѓанка, Војвоѓани, војвоѓански
 • Волга
 • Волгоград - волгограѓанец, волгограѓанка, волгограѓани, волгоградски
 • Вроцлав - вроцлавец, вроцлавка, вроцлавци, вроцлавски

Г[5][уреди | уреди извор]

Д[6][уреди | уреди извор]

Ѓ[7][уреди | уреди извор]

Е[7][уреди | уреди извор]

Ж[7][уреди | уреди извор]

З[7][уреди | уреди извор]

 • Загорје - Загорец, Загорка, Загорци, загорски
 • Загреб - загрепчанец, загрепчани, загрепчанка, загрепски
 • Задар - задарчанец, задарчанка, задарчани, задарски
 • Заир - Заирец, Заирци, Заирка, заирски
 • Замбези
 • Замбија - Замбиец, Замбијци, Замбијка, замбиски
 • Занзибар - Занзибарец, Занзибарци, Занзибарка, занзибарски
 • Западна Сахара - Сахравиец (Сахрави)/Сахарец, Сахравијка/Сахарка, Сахравијци/Сахарци, сахарски
 • Запорожје - запорожјанец, запорожјанка, запорожјани, запорошки
 • Зелен’Рт, Република Зелен ’Рт - Зелено’ртјанец/Кабовердеанец, Зелено’ртјанка/Кабовердеанка, Зелено’ртјани/Кабовердеанци, зелено’ртски/кабовердеански
 • Зимбабве - Зимбабвеец, Зимбабвејци, Зимбабвејка, зимбабвејски или зимбабвиски
 • Златоврв
 • Злетово- злетовец, злетовци, злетовка, злетовски

Ѕ[уреди | уреди извор]

И[7][уреди | уреди извор]

Ј[8][9][уреди | уреди извор]

К[10][11][уреди | уреди извор]

 • Кабо Верде - или Зелено'ртска Република
 • Кабул - кабулец, кабулци, кабулка, кабулски
 • Кавадарци - кавадарчанец, кавадарчанка, кавадарчани, кавадаречки
 • Кавказ - кавкаски
 • Казабланка
 • Казахстан - Казахстанец/Казак, Казахстанка/Казашка, Казахстанци/Казаси, казахстански/казашки
 • Каиро - каирец, каирка, каирци, каирски
 • Кајзери - кајзерчанец, кајзерчанка, кајзерчани, кајзерски
 • Кајмакчалан
 • Кајмански Острови
 • Калабрија - Калабриец, Калабријка, Калабријци, калабриски
 • Калахари
 • Калининград - калининграѓанец, калининграѓанка, калининграѓани, калининградски
 • Калифорнија - Калифорниец, Калифорнијка, Калифорнијци, калифорниски
 • Калкута - калкуќанец, калкуќанка, калкуќани, калкутски
 • Камбоџа - Камбоџанец, Камбоџанка, Камбоџанци, камбоџиски
 • Камерун - Камерунец, Камерунка, Камерунци, камерунски
 • Кампала- кампаланец, кампаланка, кампаланци, кампалански
 • Кампучија - Кампучиец, Кампучијка, Кампучијци, кампучиски
 • Камчатка - Камчат, Камчатканка, Камчаткани, камчатски
 • Канада - Канаѓанец, Канаѓанка, Канаѓани, канадски
 • Каналски Острови
 • Канарски Острови
 • Канбера - канберец, канберка, канберци, канберски
 • Кантабриско Море
 • Кантон - в. Гуангџу
 • Канченџунга
 • Кападокија - Кападокиец, Кападокијка, Кападокијци, кападокиски
 • Караганда - караганѓанец, караганѓанка, караганѓани, карагандски
 • Каракас - каракашанец, каракашанка, каракашанци, каракаски
 • Каракорум
 • Каракум
 • Караорман - караормански
 • Караџица
 • Кариби - карипски
 • Карипско Море
 • Карпати - карпатски
 • Карпентариски Залив
 • Карпести Планини
 • Картагина - Картагинец, Картагинка, Картагинци, картагински
 • Картум - картумец, картумка, картумци, картумски
 • Касписко Море - касписки
 • Кастрис - кастришанец, кастришанка, кастришанци, кастриски
 • Каталонија - Каталонец, Каталонка, Каталонци, каталонски
 • Катар - Катарец, Катарка, Катарци, катарски
 • Категат
 • Катманду - катманѓанец, катманѓанка, катманѓани, катмандски
 • Кајруан - кајруанец, кајруанка, кајруанци, кајруански
 • Кашмир - Кашмирец, Кашмирка, Кашмирци, кашмирски
 • Квангџоу - в. Гуангџоу
 • Квебек - Квебечанец, Квебечанка, Квебечани, квебечки
 • Квинсленд - Квинсленѓанец, Квинсленѓанка, Квинсленѓани, квинслендски
 • Кејптаун - кејптаунец, кејптаунка, кејптаунци, кејптаунски
 • Келн - келњанец, келњанка, келњани, келнски
 • Кембриџ - кембриџанец, кембриџанка, кембриџани, кембрички/кембришки
 • Кенија - Кениец, Кенијка, Кенијци, кениски
 • Кигали - кигалиец, кигалијка, кигалијци, кигалиски
 • Киев - киевјанец, киевјанка, киевјани, киевски
 • Кизангани - кизангањец, кизангањка, кизангајци, кизангански
 • Кизилкум
 • Килиманџаро
 • Кина - Кинез, Кинезинка, Кинези, кинески
 • Кингстаун - кингстаунец, кингстаунка, кингстаунци, кингстаунски
 • Кингстон - кингстонец, кингстонка, кингстонци, кингстонски
 • Киншаса - киншашанец, киншашанка, киншашани, киншашки
 • Кипар - Кипранец, Кипранка, Кипрани, кипарски
 • Киргистан - Киргистанец/Киргиз, Киргистанка/Киргиска, Киргистанци/Киргизи, киргистански/киргиски
 • Кирибати - Кирибаќанец, Кирибаќанка, Кирибаќани, кирибатски
 • Киркук - киркучанец, киркучанка, киркучани, киркучки
 • Китка
 • Кито - киточанец, киточанка, киточани, киточки
 • Кичево - кичевчанец/кичевец, кичевчанка/кичевка, кичевчани/кичевци, кичевски
 • Кишињев - кишињевец, кишињевка, кишињевци, кишињевски
 • Кјото - којоточанец, којоточанка, кјоточани, кјоточки
 • Кобе - кобеанец, кобеанка, кобеанци, кобеански
 • Кожани - кожанец, кожанка, кожанци, кожански
 • Кожуф
 • Козјак
 • Коломбо - коломбиец, коломбијка, коломбијци, коломбиски
 • Колорадо - Колораѓанец, Колораѓанка, Колораѓани, колорадски
 • Колумбија - Колумбиец, Колумбијка, Колумбијци, колумбиски
 • Комори - Коморјанец, Коморјанка, Коморјанци, коморски
 • Конакри - конакријанец, конакријанка, конакријанци, конакриски
 • Конго ДР - Конгоанец, Конгоанка, Конгоанци, конгоански
 • Конго (Република) - Конгоанец, Конгоанка, Конгоанци, конгоански
 • Конија - коничанец, коничанка, коничани, кониски
 • Цариград - константинполец, константинполка, константинполци, константинполски
 • Констанца - констанчанец, констанчанка, констанчани, констанечки
 • Копенхаген - копенхагенец, копенхагенка, копенхагенци, копенхашки
 • Копер - копранец, копранка, копранци, коперски
 • Кораб
 • Корално Море
 • Кордиљери
 • Кордоба - кордобанец, кордобанка, кордобанци, кордопски
 • Копер - копранец, копранка, копранци, коперски
 • Кореја - или Корејски Полуостров
 • Корејски Полуостров - Кореец, Корејка, Корејци, корејски
 • Корзика - Корзиканец, Корзиканка, Корзиканци, корзикански
 • Коринт - антички град-држава Коринќанец/Коринтјанец, Коринќанка/Коринтјанка, Коринќани/Коринтјани, коринтски, денешен град коринќанец/коринтјанец, коринќанка/коринтјанка, коринќани/коринтјани, коринтски
 • Корча - корчанец, корчанка, корчанци, корчански
 • Косово - Косовец, Косовка, Косовци, косовски
 • Костарика - Костариканец, Костариканка, Костариканци, костарикански
 • Костур - костурчанец, костурчанка, костурчани, костурски
 • Котопакси
 • Котор - которец, которка, которци, которски
 • Кочани - кочанчанец, кочанчанка, кочанчани, кочански
 • Кошице - кошичанец, кошичанка, кошичани, кошички
 • Крајова - крајовец, крајовка, крајовци, крајовски
 • Краков - краковјанец, краковјанка, краковјани, краковски
 • Крањ - крањец, крањка, крањци, крањски
 • Кратово - кратовец, кратовка, кратовци, кратовски
 • Крива Паланка - кривопаланчанец, кривопаланчанка, кривопаланчани, кривопаланечки
 • Крим - кримски
 • Крит - Криќанец, Криќанка, Криќани, критски
 • Крушево - крушевчанец, крушевчанка, крушевчани, крушевски
 • Крф - Крфјанец, Крфјанка, Крфјанци, крфски
 • Куала Лумпур - куалалумпурец, куалалумпурка, куалалумпурци, куалалумпурски
 • Куба - Кубанец, Кубанка, Кубанци, кубански
 • Кувајт - Кувајќанец, Кувајќанка, Кувајќани, кувајтски
 • Кукуш - кукушанец, кукушанка, кукушани, кукушки
 • Куманово - кумановец/кумановчанец, кумановка/кумановчанка, кумановци/кумановчани, кумановски
 • Курдистан - Курд, Куртка, Курди, курдски
 • Курилски Острови
 • Куско - кускоанец, кускоанка, кускоанци, кускоански

Л[12][уреди | уреди извор]

Љ[12][уреди | уреди извор]

 • Љубљана- љубљанчанец, љубљанчани, љубљанчанка, љубљански

М[12][уреди | уреди извор]

 • Мавританија- Мавританец, Мавританци, Мавтитанка, мавритански

Н[13][уреди | уреди извор]

 • Најроби- најробиец, најробијци, најробијка, најробиски

Њ[13][уреди | уреди извор]

 • Њу Делхи и Делхи- њуделхиец, њуделхијци, њуделхијка, њуделхиски
 • Њујорк- њујорчанец, њујорчани, њујорчанка, њујоршки

О[13][уреди | уреди извор]

 • Об- опски и обски

П[14][уреди | уреди извор]

 • Падова - падовец, падовка, падовци, падовски
 • Пајак - планина во Егејска Македонија
 • Пајонци - Пајонка/Пеонка, мн. Пајонки/Пеонки, пајонски/пеонски
 • Пакистан - Пакистанец, Пакистанци, Пакистанка, пакистански
 • Палау - Палауанец, Палауанка, Палауанци, палуански
 • Палермо - палермоанец, палермоанка, палермоанци, палермоански
 • Палестина - Палестинец, Палестинка, Палестинци, палестински
 • Паликир - паликирец, паликирка, паликирци, паликирски
 • Панама - Панамец, Панамка, Панамци, панамски
 • Панонија - панонски
 • Парагвај - Парагваец, Парагвајка, Парагвајци, парагвајски
 • Парамарибо - парамарибовчанец, парамарибовчанка, парамари-бовчани, парамарибовски
 • Париз - парижанец, парижанка, парижани, париски
 • Партија - Партјанец, Партјанка, Партјанци, партјански
 • Патагонија - Патагонец, Патагонка, Патагонци, патагонски
 • Пацифик - Тихи Океан
 • Преспа - Преспанец, Преспанка, Преспанци, преспански

Р[15][уреди | уреди извор]

С[15][уреди | уреди извор]

Т[16][уреди | уреди извор]

 • Таити- Таиќанец, Таиќани, Таиќанка, таитски
 • Тетово- тетовец, тетовци, тетовка, тетовски
 • Тајван- Тајванец, Тајванци, Тајванка, тајвански
 • Тајланд- Тајланѓанец, Тајланѓани, Тајланѓанка, тајландски
 • Тангањика- Тангањиканец, Тангањиканци, Тангањиканка, тангањикански
 • Танзанија- Танзаниец, Танзанијци, Танзанијка, танзаниски
 • Татарија или Татарстан- Татар, Татарин, Татари, Татарка, татарски
 • Таџикистан- Таџик, Таџици, Таџичка, таџички, таџикистански (држава)
 • Тбилиси- тбилиски
 • Тексас- Тексашанец, Тексашани, Тексашанка, тексашки
 • Тесалија- Тесалиец, Тесалијци, Тесалијка, тесалиски
 • Тибет- Тибеќанец, Тибеќанци, Тибеќанка, тибетски
 • Тиквеш- Тиквешанец, Тиквешани, Тиквешанка, тиквешки
 • Тирана- тиранчанец, тиранчани, тиранчанка, тирански
 • Тирол- Тиролец, Тиролци, Тиролка, тиролски
 • Тихи Океан- тихоокеански
 • Того- Тогоанец, Тогоанци, Тогоанка, тогоанска
 • Токио- токиец, токијци, токијка, токиски
 • Тонга- Тонгаец, Тонгајци, Тонгајка, тонгајски
 • Тоскана- Тосканец, Тосканци, Тосканка, тоскански
 • Тракија- Тракиец, Тракијци, Тракијка, тракиски
 • Троја- Тројанец, Тројанци, Тројанка, тројански
 • Трст- трстјанец, трстјани, трстјанка, трстјански
 • Тувалу- Тувалец, Тувалци, Тувалка, тувалски
 • Тунис- (држава) Тунишанец, Тунишани, Тунишанка, (град) Тунижанец, Тунижани, Тунижанка, туниски
 • Туркменистан или Туркменија- Туркмен, Туркменка, Туркмени, туркменски (јазик/народ), туркменистански (држава)
 • Турција- Турчин, Турци, Турчинка, турски
 • Тринидад и Тобаго или Тринидад-Тобаго

Ќ[17][уреди | уреди извор]

 • Ќустендил- ќустендилец, ќистендилски, ќустендилка, ќустендилски

У[17][уреди | уреди извор]

 • Уганда- Угандец/ Уганѓанец, Угандци/ Уганѓански, Угантка/ Уганѓанка, угандски
 • Узбекистан- Узбек, Узбеци, Узбечка, узбечки (јазик и народ), узбекистански (држава)
 • Украина- Украинец, Украинци, Украинка, украински
 • Улан Батор- уланбаторски
 • Унгарија- Унгарец, Унгарци, Унгарка, унгарски
 • Урал- уралски
 • Уругвај- Уругваец, Уругвајци, Уругвајка, уругвајски

Ф[17][уреди | уреди извор]

 • Феникија- Феничанец, Феничани, Феничанка, феникиски
 • Филаделфија- филаделфиец, филаделфинци, филаделфијка, филаделфиски
 • Филипини- Филипинец, Филипинци, Филипинка, филипински
 • Финска- Финец, Финци, Финка, фински
 • Фиренца- фирентинец, фирентинци, фирентинка, фирентински
 • Фиџи- Фиџиец, Фиџијци, Фиџијка, фиџиски
 • Фландрија- Фландриец, Фландријци, Фландријка, фландриски
 • Флорида- Флориѓанец, Флориѓани, Флориѓанка, флоридски
 • Фолкланди- Фолкланѓанец, Фолкланѓани, Фолкланѓанка, фолкландски
 • Франција- Французин/Француз, Французи, Французинка, француски
 • Фризија- Фриз, Фризи, Фриска, фризиски (во современ контекст се прифаќаат и „Фризиец, Фризијка, „Фризијци“)
 • Фурланија- Фурлан, Фурлани, Фурланка, фурлански

Х[17][уреди | уреди извор]

 • Хаваи- Хаваец, Хавајци, Хавајка, хавајски
 • Хавана- хаванец, хаванци, хаванка, хавански
 • Хаг- хаѓанец, хаѓани, хаѓанка, хашки
 • Хаити- Хаиќанец, Хаиќани, Хаиќанка, хаитски (држава), хаиќански (народ)
 • Халдеја- Халдеец, Халдејци, Халдејка, халдејски
 • Ханој- ханоец, ханојци, ханојка, ханојски
 • Харков- харковјанец, харковјани, харковјанка, харковски
 • Херцеговина- Херцеговец, Херцеговци, Херцеговка, херцеговски
 • Хималаи- хималајски
 • Холандија- Холанѓанец, Холанѓани, Холанѓанка, холандски
 • Хонгконг- Хонгконжанец, Хонгконжани, Хонгконжанка, хонгконшки
 • Хондурас- Хондурашанец, Хондурашани, Хондурашанка, хондурашки/хондураски
 • Хрватска- Хрват, Хрвати, Хрватка, хрватски

Ц[18][уреди | уреди извор]

Ч[18][уреди | уреди извор]

 • Чад- Чаѓанец, Чаѓани, Чаѓанка, чадски
 • Чешка- Чех, Чеси, Чехинка, чешки
 • Чеченија- Чечен, Чеченка, чеченски
 • Чикаго- чикашки
 • Чиле- Чилеанец, Чилеанци, Чилеанка, чилеански
 • Чувашија- Чуваш, Чувашка, Чуваши, чувашки

Џ[18][уреди | уреди извор]

 • Џенова - џеновјанец, џеновјанка, џеновјани, џеновски
 • Џибути - Џибутанец, Џибутани, Џибутанка, џибутски
 • Џуба - џубанец, џубанка, џубани, џупски

Ш[18][уреди | уреди извор]

 • Шампања - Шампањец, Шампањка, Шампањци, шампањски
 • Шангај - шангаец, шангајци, шангајка, шангајски
 • Шар Планина - шарпланински
 • Швајцарија - Швајцарец, Швајцарци, Швајцарка, швајцарски
 • Шварцвалд - шварцвалдски
 • Шведска - Швеѓанец, Швеѓани, Швеѓанка, шведски
 • Шибеник - шибенчанец, ши-бенчанка, шибенчани, шибенички
 • Шкотска - Шкот/Шкотланѓанец, Шкоти/Шкотланѓани, Шкотка/Шкотланѓанка, шкотски
 • Шпанија - Шпанец, Шпанци, Шпанка, шпански
 • Шри Ланка - Шриланкаец, Шриланкани, Шриланкајка, штиланкајски
 • Штаерска - Штаерец, Штаерци, Штаерка, штаерски
 • Штип - штипјанец, штипјани, штипјанка, штипски
 • Штутгарт - штутгартски
 • Шумадија - Шумадинец, Шумадинци, Шумадинка, шумадиски

Поврзано[уреди | уреди извор]

Поврзани напатствија на проектот Википедија:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.154 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Просветно дело, Скопје, 2007
 2. Толковен речник на македонскиот јазик, Том VI, стр. 488-492, редакција: Кирил Конески, Живко Цветковски, Снежана Велковска, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје, 2014
 3. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.155 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 4. Толковен речник на македонскиот јазик, Том VI, стр. 492-496, редакција: Кирил Конески, Живко Цветковски, Снежана Велковска, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје, 2014
 5. 5,0 5,1 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.157 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 6. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.158 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.159 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 8. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.160, Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 9. Толковен речник на македонскиот јазик, Том VI, стр. 504-506, редакција: Кирил Конески, Живко Цветковски, Снежана Велковска, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје, 2014
 10. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.160 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 11. Толковен речник на македонскиот јазик, Том VI, стр. 506-511, редакција: Кирил Конески, Живко Цветковски, Снежана Велковска, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје, 2014
 12. 12,0 12,1 12,2 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.162 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 13. 13,0 13,1 13,2 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.164 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 14. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.165 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 15. 15,0 15,1 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.166 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 16. Правопис на македонскиот литературен јазик стр.168 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.169 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007
 18. 18,0 18,1 18,2 18,3 Правопис на македонскиот литературен јазик стр.170 , Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески, Радмила Угринова-Скаловска, Преосветно дело, Скопје, 2007