Анкона

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на слободната општина Анкона.

Анкона (италијански: Ancona) — град кој е во средна Италија, сместен на брегот на Јадранското Море, и главен град на истоимената провинција и на регионот Марке (италијански: Marche). Градот брои околу 101.500 жители а со соседните општини таа бројка достигнува 300.000 жители. Градот е поделен на пет области.

Поглед на пристаништето во Анкона
Катедралата на Сан Чириако

Географија[уреди | уреди извор]

Залез на сонцето виден од ридот Гуаско

Анкона излегува директно на Јадранското Море и од нејзиното пристаниште тргнуваат секоја година околу еден милион патници кои одат пред сè во Грција и Хрватска, но исто така и во Албанија, Турција и Црна Гора. Всушност, Анкона е на прво место на јадранскиот брег по бројот на бродовите кои пристигнуваат и заминуваат од пристаништето, но исто така е една меѓу првите по бројот на стоката и риболовот. Во Анкона може да се гледа изгревот на сонцето, впрочем како и на целиот јадрански брег, но исто така од овој град може да се набљудува и залезот на сонцето имајќи предвид дека поради формата на ‘лакт‘ на нејзиниот брег, таа излегува на море како на Исток така и на Запад. Градот има бројни плажи; централната е онаа во Пасето, типична плажа со висок брег, богата со карпи, додека на север брегот е понизок.

Анкона е добро поврзана со земјен, морски и воздушен сообраќај.

Збратимени градови[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]