Таранто

Од Википедија — слободната енциклопедија

Tаранто (италијански: Taranto, латински: Tarentum) — важен град во Италија. Taранто е вториот најголем и најзначаен град во провинцијата на Апулија , во јужниот дел од државата и главниот град на истоимениот Округа Taранто.

Taранто е познат како важен италијанска порта и место на државата морнарица на Јонското Море.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Имете Taранто потекнува од старогрчкио збор "Тарас" (Предлошка:Јез-грч) по митското јунак Тарас. Ова име подоцна се изменило на латински "Тарентум" Предлошка:Јез-лат) и, конечно по италијански "Таранто".

Географија[уреди | уреди извор]

Satellite view Tarrant и животната средина
Градот порт

Релјеф[уреди | уреди извор]

Таранто се наоѓа на врвот "пете" на "италијански чизма", местото каде што  полуостровот  Саленто малку издава од останатиот дел од државата. Градот се наоѓа на северниот брег на истоимената Тарантскиот Залив, дел од Јонското Море. Градот се развил стратешки важно на мал залив, инаку на слабо разбранет брег. Во позадина Таранто се наоѓа во крајбрежните рамнини, и понатаму северозападно се издига на право предапенско поднебје.

Клима [уреди | уреди извор]

Климата во Таранто е средоземна.

Клима Уред (Taranto)
Слика \ Месец .Јан. .февруари. .Март. .април. .Може да. .Јуни. .Јули. .Avg. .септември. .октомври. .Сега. .декември. .Вие.
Просечна висока ( °C (°F) 16,0
(60,8)
16,7
(62,1)
20,3
(68,5)
25,4
(77,7)
30,0
(86)
32,0
(89,6)
35,5
(Со 95.9)
35,5
(Со 95.9)
30,2
(86,4)
25,2
(77,4)
19,8
(67,6)
16,5
(61,7)
35,5
(Со 95.9)
Просечна ниска, °C (°F) 10,3
(50,5)
10,0
(50)
14,0
(57,2)
15,0
(59)
19,1
(66,4)
22,2
(72)
25,4
(77,7)
25,9
(78,6)
22,8
(73)
17,9
(64,2)
14,5
(58,1)
10,8
(51,4)
10
(50)

Вода[уреди | уреди извор]

Таранто е типичен приморски град кој се наоѓа на северниот брег на истоименито Тарантски Залив на Јонското Море. Градот се состои од два дела, меѓу кои има тесен канал кој ги поврзува заливите со морето. Копнени водотеци нема во градот.

Население[уреди | уреди извор]

Според резултатите од пописот во 2011 година во градот живееле 200.154 жители.[1]

Во 2008 година Taранто имал околу 194.000 жители, 3 пати повеќе во споредба со почетокот на XX век. Сепак, во последниве години, бројот на жители во градот се намалува - 1970 година. годината беше: 25% луѓе повеќе.

Населението е главно италијанско (98%). Други релативно нови имигранти главно гоаѓаат од Југоисточна Европа.

Галерија на слики[уреди | уреди извор]

Меѓународна соработка[уреди | уреди извор]

Градот е збратимен со:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Statistiche I.Stat“. ISTAT. 28 декември 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]