Крајова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крајова

Palatul Constantin Mihail, (azi Muzeul de Artă) vedere centrală.JPGCasa scriitorilor(fostul conac Bibescu).JPG
Carol 10.jpgMuzeul Olteniei.JPG
Craiova - Universitatea din Craiova.jpg

Крајова — еден од најзначајните градови во Романија. Се наоѓа во југозападниот дел на земјата, во историската покраина Олтенија. Претставува најголем економски и културен центар заедно со Букурешт. Се простира на површина од 81,41 км2 со 300.182 жители.