Градови во Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Романија е типичен пример за централистички уредена држава, каде доминира главниот град Букурешт, кој денес брои околу 2,5 милиони жители со предградијата. Тој е средиште на државата во вистинска смисла и на сите полиња, без ниту еден друг сличен град во државата. Градовите што го следат се 7 - 8 пати помали од главниот град. Затоа Букурешт самиот сочинува група од првостепени градови.

Второстепени градови се градовите со околу 300.000 жители и тие главно се средишта историските покраини на Романија, рамномерно распоредени на просторот на државата со подрачја на влијание од 1,5 до 2,5 милиони ромунски граѓани. Овде спаѓаат: Јаш, Клуж, Темишвар, Констанца, Брашов, Крајова, Галац. Овие градови се и важни стопански, културни и универзитетски средишта.

Третостепените градови според значењето најчесто се градови - средишта на помалите окрузи во Романија. Тие обично имаат од 50 - 150 илјади жители и ги има околу 30 - 35.

Потекло на називот[уреди | уреди извор]

На романски градот се нарекува ораш (ром. Oraş), што води потекло од унгарскиот збор варош.

Список на градови со преку 35.000 жители[уреди | уреди извор]

Најголеми градови во Романија:

град грб романски назив жители
(2007 г.)[1]
округ
1. Букурешт ROU Bucharest CoA.svg București 1.926.334 Град Букурешт
2. Јаш ROU IS Iasi CoA.png Iaşi 320.888 Јаш
3. Клуж-Напока Cluj-Napoca 317.953 Клуж
4. Темишвар ROU TM Timisoara CoA.svg Timişoara 317.660 Тимиш
5. Констанца ROU CT Constanta CoA.png Constanţa 310.471 Констанца
6. Крајова ROU DJ Craiova CoA1.png Craiova 302.601 Долж
7. Галац ROU GL Galati CoA.png Galaţi 298.861 Галац
8. Брашов ROU BV Brasov CoA.svg Braşov 284.596 Брашов
9. Плоешт ROU PH Ploiesti CoA.gif Ploieşti 232.527 Прахова
10. Браила Brăila 216.292 Браила
11. Орадеја ROU BH Oradea CoA2.png Oradea 206.614 Бихор
12. Бакау ROU BC Bacau CoA1.png Bacău 175.500 Бакау
13. Арад Coa Romania Town Arad.svg Arad 172.824 Арад
14. Питешт ROU AG Pitesti CoA.png Piteşti 168.458 Арџеш
15. Сибиу Coa Romania Town Nagyszeben.svg Sibiu 154.892 Сибиу
16. Тргу Муреш Coa Romania Town Marosvásárhely.svg Târgu Mureş 149.577 Муреш
17. Баја Маре ROU MM Baia Mare CoA1.png Baia Mare 137.976 Марамуреш
18. Бузау ROU BZ Buzau CoA.png Buzău 133.116 Бузау
19. Сату Маре ROU SM Satu Mare CoA1.png Satu Mare 115.630 Сату Маре
20. Ботошани ROU BT Botosani CoA.svg Botoşani 115.344 Ботошан
21. Рамнику Валча Interbelic Ramnicu Valcea CoA.jpg Râmnicu Vâlcea 107.656 Валча
22. Сучава ROU SV Suceava CoA.png Suceava 106.138 Сучава
23. Пјатра Њамц ROU NT Piatra Neamt CoA.png Piatra Neamţ 105.499 Њамц
24. Дробета-Турну Северин ROU MH Drobeta-Turnu Severin CoA1.png Drobeta-Turnu Severin 104.035 Мехединци
25. Фокшани ROU VN Focsani CoA.png Focşani 103.219 Вранча
26. Тргу Жиу ROU GJ Targu Jiu CoA.png Târgu Jiu 96.562 Горж
27. Тулча ROU TL Tulcea CoA.png Tulcea 92.762 Тулча
28. Трговиште ROU DB Targoviste CoA.png Târgovişte 89.429 Димбовица
29. Решица ROU CS Resita CoA1.png Reşiţa 83.985 Караш-Северин
30. Бистрица Bistriţa 81.467 Бистрица-Насауд
31. Слатина ROU OT Slatina CoA1.png Slatina 79.171 Олт
32. Хунедоара ROU HD Hunedoara CoA.jpg Hunedoara 71.380 Хунедоара
33. Васлуј ROU VS Vaslui CoA.jpg Vaslui 70.267 Васлуј
34. Калараш ROU CL Calarasi CoA1.png Călăraşi 70.039 Калараш
35. Џурџу ROU GR Giurgiu CoA1.png Giurgiu 69.587 Џурџу
36. Роман ROU NT Roman CoA.jpg Roman 69.483 Њамц
37. Дева ROU HD Deva CoA1.png Deva 69.390 Хунедоара
38. Барлад ROU VS Barlad CoA.jpg Bârlad 69.183 Васлуј
39. Алба Јулија ROU AB Alba Iulia CoA.png Alba Iulia 66.369 Алба
40. Залау ROU SJ Zalau CoA.png Zalău 63.305 Салаж
41. Свети Ѓорѓе ROU CV Sfantu Gheorghe CoA.svg Sfântu Gheorghe 61.512 Ковасна
42. Турда ROU CJ Turda CoA.png Turda 55.770 Клуж
43. Медиаш ROU SB Medias CoA.jpg Mediaş 55.203 Сибиу
44. Слобоѕија ROU IL Slobozia CoA.gif Slobozia 52.677 Јаломица
45. Онешт ROU BC Onesti CoA1.jpg Oneşti 51.681 Бакау
46. Александрија ROU TR Alexandria CoA.png Alexandria 50.591 Телеорман
47. Петрошани ROU HD Petrosani CoA.png Petroşani 45.447 Хунедоара
48. Лугож Coa Romania Town Lugos History 2.svg Lugoj 44.571 Тимиш
49. Меѓидија ROU CT Medgidia CoA.png Medgidia 43.867 Констанца
50. Пашкани ROU IS Pascani CoA.jpg Paşcani 42.172 Јаш
51. Текучи ROU GL Tecuci CoA.png Tecuci 42.012 Галац
52. Миеркуреа Чук Coa Romania Town Csíkszereda.svg Miercurea Ciuc 41.852 Харгита
53. Сигету Мармацеј ROU MM Sighetu Marmatiei CoA.png Sighetu Marmaţiei 41.246 Марамуреш
54. Мангалија ROU CT Mangalia CoA.jpg Mangalia 40.037 Констанца
55. Рамнику Сарат Interbelic Ramnicu Sarat CoA.png Râmnicu Sărat 38.805 Бузау
56. Кампина ROU PH Campina CoA.png Câmpina 38.758 Прахова
57. Деж ROU CJ Dej CoA.png Dej 38.478 Клуж
58. Кимпулунг ROU AG Campulung CoA.png Câmpulung 38.285 Арџеш
59. Одорхеу Секуиеск Coa Romania Town Székelyudvarhely.svg Odorheiu Secuiesc 36.926 Харгита
60. Регин Reghin 36.023 Муреш
61. Миовени ROU AG Mioveni CoA.png Mioveni 35.849 Арџеш
62. Фагараш ROU BV Fagaras CoA1.png Făgăraş 35.759 Брашов

Останати важни градови[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. City Population - Einwohnerzahlen der Städte Rumäniens