Градови во Португалија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Португалија има 156 населени места со статус на град. Во земјата како град се дефинираат населбите кои исполнуваат одредени критериуми (население, инфраструктура, стопанство и други) или имаат историска важност. За градови се сметаат и оние населени места кои во одреден историски период биле градови, но денес не одговараат на сите современи критериуми за град.

Лисабон - панорама
Порто - панорама
Сетубал - панорама
Катедралата во Брага
Националната палата во Келуз

Прирастот на населението на Португалија придонел во последните триесетина години десетина села да бидат прогласени за градови. До 1910 г. статусот на град се определувал само со кралски декрет; во историјата на Португалија тоа се случило вкупно 25 пати.

За време на Првата португалска република статусот на населбите ги определувал Парламентот. Оваа практика е прекината за време на дикататурата на Салазар и обновена е дури по крајот на режимот Естадо Нову во 1974 година.

Осум населби во Португалија отсекогаш биле сметани за градови: Брага, Визеу, Евора, Коимбра, Ламегу, Лисабон, Порто и Силвеш. Гвардија е првото населено место признат за град по создавањето на независното кралство Португалија.

Во Португалија има вкупно 7 метрополитенски области, меѓу кои најголеми се оние на Лисабон (2,641,006 жители) и на Порто (1,691,981 жител) или околу 40% од населението на целата земја.

Грб Град На португалски Население[1] Статус на град од:
ABT.png
Абрантеш
Abrantes
18,600
14 јуни 1916
Agualva-Cacem.png
Агуалва-Касеим
Agualva-Cacém
121,000
12 јули 2001
AGD1.png
Агуеда
Águeda
11,357
14 август 1985
COA of Albufeira municipality (Portugal).png
Албуфеира
Albufeira
16,237
20 август 1986
ASL1.png
Алкасер ду Сал
Alcácer do Sal
9,118
12 јули 1997
ACB1.png
Алкобаса
Alcobaça
15,800
30 август 1995
ALM1.png
Алмада
Almada
101,500
16 јуни 1973
Blank pt CoA city.png
Алмеирим
Almeirim
11,607
16 август 1991
VFX-alverca1.png
Алверка ду Рибатежу
Alverca do Ribatejo
29,086
9 август 1990
Cidade da Amadora.png
Амадора
Amadora
151,500
17 септември 1979
AMT1.png
Амаранте
Amarante
11,000
14 август 1985
SXL-amora.png
Амора
Amora
53,638
2 јули 1993
Анадија
Anadia
3,533
9 декември 2004
Angra do Heroísmo, Azores, Portugal (brasões).png
Ангра ду Ероижму
Angra do Heroísmo
21,200
21 август 1534
AVR.png
Авеиро
Aveiro
67,003
11 април 1759
BCL.png
Барселуш
Barcelos
20,000
6 септември 1928
BRR1.png
Бареиру
Barreiro
50,232
28 јуни 1984
BJA.png
Бежа
Beja
23,475
10 април 1521
BRG.png
Брага
Braga
170,250
непознато
Brasão de Bragança.png
Браганса
Bragança
19,998
23 февруари 1464
Blank pt CoA city.png
Валбон
Valbom
14,100
9 декември 2004
VAC1.png
Вале ди Камбра
Vale de Cambra
4,200
2 јули 1993
VLG1.png
Валонгу
Valongo
27,900
10 август 1990
Brasão de Valpaços.png
Валпасуш
Valpaços
4,102
24 јуни 1999
VND1.png
Вендаш Новаш
Vendas Novas
10,103
2 јули 1993
VCT.png
Вијана ду Кастелу
Viana do Castelo
36,750
20 јануари 1848
Brasão de Cidade Viseu.png
Визеу
Viseu
50,583
непознато
VIZ.png
Визела
Vizela
10,100
1 септември 1998
PST1.png
Вила Балеира
Vila Baleira
4,475
2 август 1996
VCD1.png
Вила ду Конде
Vila do Conde
32,257
1 февруари 1988
Vila Nova de Gaia COA.svg
Вила Нова ди Гаја
Vila Nova de Gaia
178,526
28 јуни 1984
STC-sandre.png
Вила Нова ди Санту Андре
Vila Nova de Santo André
12,123
26 август 2003
VNF1.png
Вила Нова ди Фамилисао
Vila Nova de Famalicão
30,100
14 август 1985
VLF1.png
Вила Нова ди Фож Коа
Vila Nova de Foz Côa
3,303
12 јули 1997
VRL.png
Вила Реал
Vila Real
27,250
20 јули 1925
COA of Vila Real de Santo António municipality (Portugal).png
Вила Реал ди Санту Антониу
Vila Real de Santo António
11,000
19 април 1988
VFX1.png
Вила Франка ди Шира
Vila Franca de Xira
19,000
28 јуни 1984
Blank pt CoA city.png
Гандра
Gandra
5,200
26 август 2003
ILH-gafanhanazare1.png
Гафања да Назаре
Gafanha da Nazaré
14,021
21 јули 2001
GMR.png
Гимараеш
Guimarães
52,181
23 јуни 1853
GVA1.png
Говеја
Gouveia
3,500
1 февруари 1988
GDM1.png
Гондомар
Gondomar
25,000
16 август 1991
GRD.png
Гуарда
Guarda
32,274
27 ноември 1199
COA of Évora municipality (Portugal).png
Евора
Évora
46,417
непознато
Blank pt CoA city.png
Езмуриш
Esmoriz
11,200
2 јули 1993
ELV.png
Елваш
Elvas
28,106
3 април 1513
ENT1.png
Ентронкаменту
Entroncamento
20,065
16 август 1991
Blank pt CoA city.png
Ермезинде
Ermesinde
40,139
10 август 1990
ESP1.png
Ешпинио
Espinho
10,500
16 јуни 1973
EPS1.png
Ешпозенде
Esposende
9,148
2 јули 1993
ETR.png
Ещарежа
Estarreja
7,000
9 декември 2004
ETZ.png
Естремуш
Estremoz
9,011
31 август 1926
ILH1.png
Илјаву
Ílhavo
17,200
9 август 1990
CLD.png
Калдаш да Раиња
Caldas da Rainha
30,006
26 август 1927
CMT1.png
Камара ди Лобуш
Câmara de Lobos
16,842
2 август 1996
Blank pt CoA city.png
Канису
Caniço
11,586
9 јуни 2005
CNT1.png
Кантањаеде
Cantanhede
7,066
16 август 1991
CTX1.png
Карташу
Cartaxo
10,115
30 август 1995
LLE-quarteira1.png
Картеира
Quarteira
21,000
24 јуни 1999
Coat of Arms of Castelo Branco.png
Кастелу Бранку
Castelo Branco
34,525
20 март 1771
SNT-queluz.png
Келуз
Queluz
116,124
24 јули 1997
CVL.png
Ковиља
Covilhã
36,147
20 октомври 1870
CBR.png
Коимбра
Coimbra
138,540
непознато
Blank pt CoA city.png
Коста да Капарика
Costa da Caparica
14,100
9 декември 2004
COA of Lagoa municipality, Algarve (Portugal).png
Лагоа
Lagoa
5,000
12 јули 2001
LGS.png
Лагуш
Lagos
20,000
27 јануари 1573
LMG.png
Ламегу
Lamego
12,000
непознато
LRA.png
Леирија
Leiria
50,264
13 јуни 1545
Crest of Lisboa.png
Лисабон
Lisboa
508,209
непознато
Blank pt CoA city.png
Лиша
Lixa
5,500
30 август 1995
COA of Loulé municipality (Portugal).png
Лоле
Loulé
24,000
1 февруари 1988
Loures municipality, Portugal (crest).png
Лореш
Loures
26,000
9 август 1990
Blank pt CoA city.png
Лороза
Lourosa
11,300
12 јули 2001
MAI1.png
Маја
Maia
40,000
23 август 1986
MGL1.png
Мангуалде
Mangualde
8,107
12 јули 2001
MGR1.png
Мариња Гранде
Marinha Grande
29,100
19 април 1988
MCN2.png
Марку ди Канавезеш
Marco de Canaveses
9,000
2 јули 1993
MCD1.png
Маседу ди Кавалеируш
Macedo de Cavaleiros
7,800
24 јуни 1999
MTS1.png
Матузиниош
Matosinhos
47,703
28 јуни 1984
MCH1.png
Машику
Machico
13,700
2 август 1996
MLD.png
Меалјада
Mealhada
5,500
26 август 2003
MDA-mêda.JPG
Меда
Mêda
2,004
9 декември 2004
MDR.png
Миранда ду Дору
Miranda do Douro
2,000
10 јули 1545
MDL1.png
Мирандела
Mirandela
11,000
28 јуни 1984
MMN1.png
Монтемор-у-Нову
Montemor-o-Novo
14,000
18 април 1988
MTJ.png
Монтижу
Montijo
30,486
14 август 1985
MRA1.png
Мора
Moura
10,000
1 февруари 1988
OVR.png
Овар
Ovar
18,900
28 јуни 1984
ODV-odivelas.png
Одивелаш
Odivelas
54,500
10 август 1990
OAZ.png
Оливеира ди Аземеиш
Oliveira de Azeméis
15,000
16 мај 1984
OBR1.png
Оливеира ду Баиру
Oliveira do Bairro
5,005
26 август 2003
OHP1.png
Оливеира ду Оспитал
Oliveira do Hospital
4,400
2 јули 1993
OLH2.png
Олјау
Olhão
31,100
14 август 1985
VNO1.png
Орен
Ourém
11,100
16 август 1991
HRT.png
Орта
Horta
9,000
4 јули 1833
PRD1.png
Паредеш
Paredes
12,500
16 август 1991
PFR1.png
Пасуш ди Фереира
Paços de Ferreira
9,000
2 јули 1993
PRG.png
Пезу да Регуа
Peso da Régua
10,000
14 август 1985
PNF.png
Пенафиел
Penafiel
10,000
3 март 1770
Пенише
Peniche
17,500
1 февруари 1988
Crest of Pinhel municipality (Portugal).png
Пинел
Pinhel
3,500
25 август 1770
VFX-povoasiria1.png
Повуа ди Санта Ирија
Póvoa de Santa Iria
28,000
24 јуни 1999
PVZ2.png
Повуа ди Варшин
Póvoa de Varzim
38,257
16 јуни 1973
PBL1.png
Помбал
Pombal
18,500
16 август 1991
PDL.png
Понта Делгада
Ponta Delgada
46,102
2 април 1546
PSR.png
Понте ди Сор
Ponte de Sor
11,000
14 август 1985
PTG.png
Порталегре
Portalegre
15,700
23 мај 1550
COA of Portimão municipality (Portugal).png
Портимау
Portimão
40,700
11 декември 1924
PRT.png
Порто
Porto
240,227
непознато
VPV1.png
Праја да Виторија
Praia da Vitória
6,500
20 јуни 1981
Blank pt CoA city.png
Ребордоза
Rebordosa
12,100
26 август 2003
RMZ.png
Регенгуш ди Монсараш
Reguengos de Monsaraz
7,900
9 декември 2004
RGR1.png
Рибеира Гранде
Ribeira Grande
6,350
29 јуни 1981
RMR1.png
Риу Мајор
Rio Maior
11,102
14 август 1985
Blank pt CoA city.png
Риу Тинту
Rio Tinto
61,227
30 август 1995
SBG.png
Сабугал
Sabugal
2,300
9 декември 2004
LRS-sacavem.png
Сакавен
Sacavém
17,000
4 јуни 1997
SCD1.png
Санта Комба Дао
Santa Comba Dão
3,200
24 јуни 1999
SCR1.png
Санта Круш
Santa Cruz
6,500
2 август 1996
VFR1.png
Санта Мария да Феира
Santa Maria da Feira
16,900
14 август 1985
STN1.png
Сантана
Santana
3,300
1 јануари 2001
STR.png
Сантарен
Santarém
30,100
24 декември 1868
STC1.png
Сантјагу ду Касен
Santiago do Cacém
7,753
16 август 1991
STS1.png
Санту Тирсу
Santo Tirso
14,100
14 август 1985
SJM.png
Сау Жоау да Мадеира
São João da Madeira
21,102
28 јуни 1984
MTS-smamedeinfesta1.png
Сау Мамеде ди Инфеста
São Mamede de Infesta
27,000
12 јули 2001
Blank pt CoA city.png
Сау Салвадор ди Лорделу
São Salvador de Lordelo
11,000
26 август 2003
SEI1.png
Сеја
Seia
7,000
23 август 1986
SRP.png
Серпа
Serpa
9,990
26 август 2003
STB.png
Сетубал
Setúbal
120,636
19 април 1860
SXL1.png
Сејшал
Seixal
31,101
2 јули 1993
COA of Silves municipality (Portugal).png
Силвеш
Silves
11,000
непознато
SNS1.png
Синеш
Sines
15,555
12 јули 1997
TRC.png
Тарока
Tarouca
3,200
9 декември 2004
COA of Tavira municipality (Portugal).png
Тавира
Tavira
13,300
16 март 1520
TMR.png
Томар
Tomar
20,000
12 февруари 1844
TND1.png
Тондела
Tondela
10,120
1 февруари 1988
TVD1.png
Ториш Ведраш
Torres Vedras
27,200
3 февруари 1979
TNV1.png
Ториш Новаш
Torres Novas
14,900
14 август 1985
TCS.png
Транкозу
Trancoso
3,350
9 декември 2004
TRF.png
Трофа
Trofa
22,000
2 јули 1993
Faroarms.svg
Фаро
Faro
43,757
7 септември 1540
VNO-fatima.png
Фатима
Fátima
10,302
12 јули 1997
FAF1.png
Фафе
Fafe
15,323
23 август 1986
FLG1.png
Фелгеираш
Felgueiras
15,100
10 август 1990
Blank pt CoA city.png
Фиаеш
Fiães
13,100
12 јули 2001
FIG.png
Фигеира да Фош
Figueira da Foz
36,500
20 септември 1882
Blank pt CoA city.png
Фреамунде
Freamunde
7,452
12 јули 2001
FND1.png
Фундао
Fundão
8,957
19 април 1988
FNC.png
Фуншал
Funchal
100,526
21 август 1508
Brasão de Chaves.png
Шавеш
Chaves
19,307
18 март 1929

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Instituto Nacional de Estatística