Градови во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Унгарија официјално има 3.152 населби (јануари 2008 г.)[1]. Од овој број, преку 10% се градови (официјално 328), а остатокот се села - 2.854 селски населби.

Населбата официјално станува град со повелба со потпис на претседателот на државата. За добивање официјален статус на град најчесто е потребно населбата да има повеќе од 3.000 жители, но има и градови со помалку жители, а кои овој статус го добиле благодарение на други заслуги (историски, културни, политички).

Список на градови со жупаниски права[уреди | уреди извор]

  • 1) Со задебелени букви се означени градовите - седишта на жупаниите
  • 2) Со ѕвездичка (*) се означени обласните центри според НУТС системот
  • 3) кај бројот на жителите со стрелки е означен моменталниот раст или пад
Назив на градот Број жители 1949. г. Број жители 2010. г. Агломерација 2005. г. Жупанија
Coa Hungary Town Budapest big.svg Будимпешта* 1.590.3161.590.316 1.721.5561.721.556 2.451.4182.451.418 Будимпешта
Coa Hungary Town Debrecen.svg Дебрецин* 0.115.399115.399 0.207.270207.270 0.237.888237.888 Хајду-Бихар
HUN Szeged Címer.svg Сегед* 0.104.867104.867 0.169.731169.731 0.201.307201.307 Чонград
HUN Miskolc COA.jpg Мишколц* 0.109.841109.841 0.169.226169.226 0.216.470216.470 Боршод-Абауј-Земплен
COA Hungary Town Pécs.svg Печуј* 0.089.47089.470 0.157.680157.680 0.179.215179.215 Барања
HUN Győr Címer.svg Ѓер* 0.069.58369.583 0.130.478130.478 0.182.776182.776 Ѓер-Мошон-Шопрон
HUN Nyíregyháza Címer.svg Њиреѓхаза 0.056.33456.334 0.117.832117.832 0.133.084133.084 Саболч-Сатмар-Берег
Coa Hungary Town Kecskemét.svg Кечкемет 0.061.73061.730 0.112.233112.233 0.140.104140.104 Бач-Кишкун
HUN Székesfehérvár COA.jpg Секешфехервар* 0.042.26042.260 0.101.973101.973 0.125.369125.369 Фејер
HUN Szombathely COA.jpg Сомбатхељ 0.047.58947.589 0.079.43879.438 0.120.813120.813 Ваш
HUN Szolnok Címer.svg Солнок 0.037.52037.520 0.074.656 74.656 0.096.46596.465 Јас-Наѓкун-Солнок
Tatabánya címere új.jpg Татабања 0.040.22140.221 0.069.98869.988 0.134.055134.055 Комаром-Естергом
Kaposvár címere.png Капошвар 0.037.94537.945 0.068.01868.018 0.082.66482.664 Шомоѓ
HUN Békéscsaba COA.jpg Бекешчаба 0.044.05344.053 0.064.42964.429 0.156.640156.640 Бекеш
Coat of arms of Érd.svg Ерд 0.016.44416.444 0.064.39464.394 0000000Голема Будимпешта Пешта
HUN Veszprém COA.jpg Веспрем 0.020.68220.682 0.063.89863.898 0.077.14777.147 Веспрем
HUN Zalaegerszeg COA.jpg Залаегерсег 0.021.66821.668 0.061.70561.705 0.077.60777.607 Зала
Coa Hungary Town Sopron.svg Шопрон 0.036.50636.506 0.059.68559.685 0.065.91965.919 Ѓер-Мошон-Шопрон
EgerCoatOfArms.jpg Егер 0.032.35232.352 0.056.593 56.593 0.075.06775.067 Хевеш
HUN Nagykanizsa Címer.svg Наѓканижа 0.033.15833.158 0.050.10150.101 0000000- Зала
Dunaújváros.svg Дунаујварош 0.003.9493.949 0.048.18748 187 0000000- Фејер
HUN Hódmezővásárhely Címer.svg Ходмезевашархељ 0000000- 0.047.20147.201 0000000- Чонград
HUN Salgótarján Címer.svg Шалготарјан 0000000- 0.037.63237.632 0000000- Ноград
HUN Szekszárd Címer.svg Сексард 0000000- 0.033.80533.805 0000000- Толна

Останати градови[уреди | уреди извор]

→ Со задебелени букви се означени останатите градови со повеќе од 10.000 жители

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Regional Atlas – Public administration structure, Hungarian central statistical office[мртва врска] (анг.)