Градови во Норвешка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Норвешка е поделена на 19 грофовии (провинции) (нор. fylke), кои пак од своја страна се составени од 431 општина. Од 1 јануари 2007 г. во земјата има 917 населени места, од кои 96 се со статус на град.

Во многу случаи неколку населени места, концентрирани околу еден град-јадро, формираат градска агломерација. Таков е случајот со Осло, кој од 1 октомври 2010 г. има население од 597.000 жители, а неговата агломерација е со население од 912.100 жители. Метрополитенската област на главниот град опфаќа делови од населението на неколку грофовии и изнесува 1.422.500 жители, што е околу 25% од населението на цела Норвешка.

Во следната табела се прикажани сите градови со население над 10.000 жители во 2009 година. Осло е вклучен како агломерација, во која се вклучени самиот град, предградијата и соседните населени места. Вклучени се трите главни градски агломерација во земјата, а тие бројки се соодветни на комбинираниот број на населението од нивните составни делови.

Р.бр. Име Грб 1990 2001 2009
проценка[1]
Грофовија
1. Осло Oslo komm.svg 685.530 782.738 876.391 Осло
2. Берген Bergen våpen.svg 187.382 208.554 227.752 Хордалан
3. Ставангер Stavanger komm.svg 126.775 165.558 189.828 Ругалан
4. Трондхејм Trondheim komm.svg 130.522 142.583 160.072 Тренделаг
5. Фредрикстад Fredrikstad komm.svg 89.951 94.740 101.698 Естфол
6. Драмен Drammen komm.svg 58.717 86.732 96.563 Бускеруд
7. Пошгрун-Шеен Porsgrunn komm.svg 64.500 83.409 86.923 Телемарк
8. Кристиансанд Kristiansand komm.svg 54.267 62.209 67.547 Западен Агдер
9. Тромсе Tromsø komm.svg 41.650 50.523 55.057 Тромс
10. Тенсберг Tønsberg komm.svg 38.333 43.346 47.465 Вестфол
11. Олесунд Ålesund komm.svg 32.288 35.832 46.471 Мере ог Румсдал
12. Хаугесун Haugesund komm.svg 32.647 39.112 42.850 Ругалан
13. Мос Moss komm.svg 29.363 33.081 41.725 Естфол
14. Сандефјор Sandefjord komm.svg 32.718 37.229 40.211 Вестфол
15. Буде Bodø komm.svg 30.339 32.609 35.618 Хордалан
16. Арендал Arendal komm.svg 24.985 30.153 31.442 Источен Агдер
17. Хамар Hamar komm.svg 27.569 27.514 29.479 Хедмарк
18. Ларвик Larvik komm.svg 20.594 22.549 23.359 Вестфол
19. Халден Halden komm.svg 20.156 21.621 22.339 Естфол
20. Лилехамер Lillehammer komm.svg 16.754 18.850 19.638 Оплан
21. Харстад Harstad kommunevapen.svg 15.635 19.256 19.573 Тромс
22. Молде Molde komm.svg 16.685 18.363 18.631 Мере ог Румсдал
23. Конгсберг Kongsberg komm.svg 15.032 17.123 18.136 Бускеруд
24. Јовик Gjøvik komm.svg 15.514 17.021 17.987 Оплан
25. Хутен Horten Komm.svg 16.043 17.151 17.940 Вестфол
26. Му и Рана Rana komm.svg 19.298 17.839 17.830 Нурлан
27. Ашеј Askøy komm.svg 14.366 15.579 17.754 Хордалан
28. Кристијансун Kristiansund komm.svg 17.093 16.769 16.820 Мере ог Румсдал
29. Нарвик Coat of arms of Narvik.svg 13.873 14.078 13.944 Нурлан
30. Хонефос Ringerike komm.svg 10.582 13.694 13.930 Бускеруд
31. Јесхајм Ullensaker komm.svg 6.392 10.852 13.385 Акерсхус
32. Алта Alta komm.svg 9.607 11.754 13.128 Финмарк
33. Елверум Elverum komm.svg 10.680 12.149 13.051 Хедмарк
34. Ашим Askim komm.svg 11.330 12.077 12.696 Естфол
35. Ши Ski komm.svg 11.299 12.023 12.687 Акерсхус
36. Дробак Frogn komm.svg 8.508 10.963 11.853 Акерсхус
37. Стејнхер Steinkjer komm.svg 10.004 10.935 11.338 Тренделаг
38. Несодтанген Nesodden komm.svg 9.212 10.492 11.285 Акерсхус
39. Лервик Stord komm.svg 9.824 10.806 11.237 Хордалан
40. Конгсвингер Kongsvinger komm.svg 10.784 11.023 11.181 Хедмарк
41. Венесла Vennesla komm.svg 8.335 10.933 11.057 Западен Агдер
42. Стордалсхалсен Stjørdal komm.svg 9.387 9.276 10.494 Тренделаг
43. Мандал Vennesla komm.svg 8.699 9.785 10.372 Западен Агдер
44. Гримста Grimstad komm.svg 7.558 9.197 10.133 Источен Агдер

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. NORWAY: Major Urban Areas, www.citypopulation.de