Список на градови во Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Грција)

Она според што е позната Грција е големата концентрираност на населението во двете најголеми градски подрачја во земјата, т.н. Голема Атина и Голем Солун каде, според проценките, живее 1/2 од населението во земјата.

Атина
Солун
Патра
Ираклион
Пиреја
Родос
Кавала
Волос
Кожани
Ханија
Крф
Комотини

Националното биро за статистика на Грција (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος) видот на населените места го дефинира според бројот на жителите. Сите населби со население над 10 илјади жители се третираат како град (Πόλη), меѓу 9.999 и 2.000 жители како мал град (Κωμόπολη) и под 2.000 жители како село (Χωριό).

Во грчкиот јазик градот се нарекува полис или поли (грч. Πόλη). Со поимот метрополис или митрополи (грч. μητρόπολη) се означуваат големите градови, како Атина или Солун.

Список на градови со повеќе од 15.000 жители[1][уреди | уреди извор]

→ со задебелени букви се означени градовите - средишта на покраините (грчките периферии) и префектурите

→ со закосени букви се означени предградијата со одлика на градска населба

→ * - предградие на Атина, ** - предградие на Солун

Бр. Град Попис 1991. Попис 2001. Проценка 2007.
1. Атина 772.072 745.514 720,979
2. Солун 383.967 363.987 348.920
3. Пиреја* 182.671 175.697 170.715
4. Патра 152.570 160.400 164.741
5. Ираклион 115.270 130.914 140.357
6. Перистери* 137.288 137.918 137.472
7. Лариса 112.777 124.394 130.946
8. Калитеа* 114.233 109.609 106.757
9. Никаја* 87.597 95.403 94.608
10. Каламарија** 80.698 87.255 93.584
11. Глифада* 63.306 80.409 92.785
12. Ахарнес* 61.052 75.329 86.033
13. Волос 77.192 82.439 85.394
14. Илио* 78.326 80.859 81.997
15. Керацини* 71.982 76.102 77.803
16. Илиуполи* 75.037 75.904 76.508
17. Неа Смирни* 69.749 73.986 76.132
18. Халандри* 66.285 71.684 75.418
19. Маруси* 64.092 69.470 73.643
20. Зографу* 80.492 76.115 73.472
21. Егалео* 78.563 74.046 71.397
22. Агиос Димитриос* 57.574 65.173 69.692
23. Коридалос* 63.184 67.456 69.616
24. Нов Арманќој-Корделио (Евосмос)** 28.821 52.624 69.590
25. Неа Јонија* 60.635 66.017 68.772
26. Палајо Фалиро* 61.371 64.759 67.001
27. Јанина 56.699 61.629 65.147
28. Аја Параскеви* 47.463 56.836 62.695
29. Виронас* 58.523 61.102 62.269
30. Кавала 56.571 58.663 59.516
31. Галаци* 57.230 58.042 58.834
32. Родос 42.400 52.318 58.197
33. Сер 50.017 54.266 56.694
34. Александрополис 37.904 48.885 55.183
35. Ханија 50.077 53.373 55.143
36. Халкида 51.646 53.584 54.981
37. Петруполи* 38.278 48.327 54.930
38. Катерина 43.613 50.510 54.735
39. Каламата 43.625 49.154 52.131
40. Трикала 45.835 48.686 50.340
41. Скеча 37.430 45.111 49.856
42. Ламија 44.084 46.406 47.649
43. Ираклео* 42.905 45.926 47.540
44. Комотини 37.036 43.326 46.847
45. Кифисија* 39.166 43.929 46.694
46. Сикјес** 34.059 41.726 46.670
47. Бер 37.858 42.794 45.344
48. Хајдари* 44.831 45.227 45.269
49. Драма 37.604 42.501 45.131
50. Агринио 39.368 42.390 44.082
51. Ставруполи** 37.596 41.653 44.012
52. Алимос* 32.024 38.047 41.784
53. Полихни** 27.894 36.146 41.730
54. Амбелокипи** 40.093 41.302 41.206
55. Кожани 31.553 35.242 37.133
56. Аспропиргос* 15.715 27.741 35.811
57. Агио Анаргири* 30.739 32.957 34.147
58. Аргируполи* 31.530 33.158 33.981
59. Кардица 30.067 32.031 33.156
60. Хиос 22.894 23.779 32.700
61. Неа Јонија 27.904 30.804 32.601
62. Врилисиа* 16.571 25.582 32.589
63. Агиа Варвара* 28,706 30,562 31,540
64. Коринт 27.412 29.787 31.430
65. Холаргос* 33.691 32.166 31.205
66. Вула* 17.998 25.532 31.005
67. Ретимно 23.420 27.868 30.955
68. Кајлар 25.125 28.679 30.754
69. Неаполи** 30.568 29.995 30.106
70. Метаморфози* 21.052 26.448 29.980
71. Ано Лосија* 21.397 26.423 29.661
72. Митилини 23.971 27.247 28.898
73. Пазар (Јаница) 22.504 26.296 28.611
74. Елефсина* 22.793 25.863 27.673
75. Саламина* 22.567 25.730 27.606
76. Триполи 22.429 25.520 27.104
77. Перама* 24.119 25.720 26.567
78. Крф 31.359 28.185 26.384
79. Кајсариани* 26.701 26.323 26.005
80. Аргос 21.901 24.239 25.529
81. Каматеро* 17.410 22.234 25.439
82. Арманќој** 16.549 21.630 25.098
83. Мегара 20.403 23.032 24.572
84. Мелисија* 13.469 19.526 24.006
85. Пилаја** 20.785 22.744 23.865
86. Мосхато* 22.039 23.153 23.714
87. Неа Филаделфија* 25.261 24.112 23.389
88. Дафни* 24.152 23.674 23.313
89. Артемида* 9.485 17.391 22.825
90. Теба 19.505 21.211 22.413
91. Пиргос 28.465 23.274 21.810
92. Кукуш 12.139 17.430 21.024
93. Ливадија 18.437 20.061 20.984
94. Пефки* 17.987 19.887 20.968
95. Егио 22.178 21.061 20.435
96. Амалијада 15.232 18.261 20.266
97. Кос 14.714 17.890 19.956
98. Негуш (Науса) 19.794 19.870 19.878
99. Арта 19.087 19.435 19.582
100. Воден 17.128 18.253 18.872
101. Елинико* 13.517 16.740 18.823
102. Геракас* 8.512 13.921 18.328
103. Коропи* 12.790 15.860 17.846
104. Превеза 13.695 16.321 17.791
105. Панорама** 10.275 14.552 17.670
106. Пераја** 2.949 13.306 17.617
107. Орајокастро** 5.458 11.896 17.029
108. Неа Еритраја* 12.993 15.439 16.957
109. Орестиада 12,691 15,246 16,747
110. Терми** 5.156 11.360 16.338
111. Каливија Торику* 7.357 12.202 16.193
112. Палини* 8.021 12.552 16.117
113. Менемени** 12.932 14.910 16.116
114. Спарта 13.011 14.817 15.851
115. Агиос Јоанис Рентис* 14.218 15.060 15.497
116. Лерин 12.355 14.279 15.250
117. Неа Макри* 12.120 13.986 15.108
118. Пајанјиа* 9.710 12.855 15.012

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The largest cities in Greece ranked by population, www.mongabay.com