Ираклион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот во Ираклион, изграден од Венеција

Ираклион или Хераклион или Ираклио (грчки: Ηράκλειο, италијански: Candia) е главен град на округот Хераклион во рамките на периферијата Крит. Тоа е најголемиот град во јужниот дел на Грција на нејзиниот најзначаен и најважен остров Крит.

Географска положба[уреди | уреди извор]

Ираклион е сместен на северниот брег на Крит, на бреговите на Егејско Море. Подрачјето на градот е еден низинско за разлика од останатиот ридест дел на Крит и е најпогоден дел на островот за живеење.

Историја[уреди | уреди извор]

Црквата Св. Матеј

Во близина на денешниот Ираклион се остатоците на палатата во Кносос, еден од главните центри на минојската цивилизација, која овде се развивала во 2 милениум п.н.е. Овие остатоци денес претставуваат важно археолошко наоѓалиште. Се верува дека денешната Ираклион во тоа време беше пристаниште на палатата, но понатамошни истражувања не се извршени.

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Ираклион, како еден од најголемите градови во Грција, има развиено градски и приградски сообраќај. Градот има важно пристаниште, кое ги поврзува градот со околните острови, како што се Родос, Санторини, но и со Израел и Египет. Патниот сообраќај е развиен и Ираклион е едно од местата на европскиот коридор Е-75. Овој коридор поминува низ сите важни градови на Крит.

Градот има меѓународен аеродром "Никос Казанѕакис", кој се наоѓа на 5 км источно од градот. Тоа е трет најфреквентен аеродром во земјата, благодарение на големиот број туристички одредишта на Крит и околината. Главниот проблем во врска со аеродромот е неговата близина до градот, поради што секојдневно се слуша големата бучава од авионите.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]