Градови во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 1. Тирана (Трнава): 607,467[1]
 2. Драч: 189.592 [2]
 3. Елбасан (Коњух): 125.515 [3]
 4. Скадар: 125.000
 5. Валона: 84.800
 6. Белград (Берат): 65.000[4]
 7. Горица (Корча): 58.800
 8. Фиер: 55.100
 9. Лушње: 38.200
 10. Каваја: 30.000
 11. Поградец: 23.700
 12. Лач: 23.400
 13. Ѓирокастро: 22.800
 14. Патос: 21.000
 15. Кроја: 19.400
 16. Кучово: 18.000
 17. Кукуш (Кукс): 16.600
 18. Леска: 16.600
 19. Саранда: 14.500
 20. Пешкопеја: 14.100
 21. Бурел: 13.900
 22. Церик: 13.200
 23. Чоровода: 13.200
 24. Шијак: 12.800
 25. Либражд: 11.500
 26. Тепелена: 11.300
 27. Грамеш: 10.400
 28. Поличани: 10.200
 29. Булчица: 10.000
 30. Премет: 9.800
 31. Кројско Поле: 9.600
 32. Камза: 9.300
 33. Решен: 9.200
 34. Балш (Главеница): 9.100
 35. Мамурас: 7.600
 36. Бајрам Цури: 7.500
 37. Ерсека: 7.500
 38. Пекин: 7.200
 39. Дивјака: 7.069
 40. Селеница: 6.900
 41. Билишта: 6.700
 42. Росковец: 6.400
 43. Клисура: 6.200
 44. Пука: 6.000
 45. Мемалија: 5.300
 46. Рогожина: 5.200
 47. Ура Вајгуроре: 4.700
 48. Химара: 4.500
 49. Делвина: 4.200
 50. Вора: 4.200
 51. Коплик: 4.100
 52. Малик: 3.800
 53. Прење: 3.800
 54. Крума: 3.200
 55. Либохово: 2.600
 56. Орикум: 2.600
 57. Араско Поле: 2.500
 58. Рубик: 2.400
 59. Милот: 2.000
 60. Лесковик: 1.800
 61. Кониспол: 1.500

Наводи[уреди | уреди извор]