Прејди на содржината

Список на градови во Белгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Белгија)

Според законодавството во Белгија, 134 од 589-те општини имаат право да се нарекуваат град (на холандски stad; на француски ville; на германски Stadt).

На 30 мај 1825 г.[1], се појавил кралски декрет што вклучувал список на населени места кои во тоа време имале статус на град. Овој список не се менувал повеќе од 150 години.

Брисел
Антверпен
Брухе
Гент
Лиеж
Намир
Шарлероа
Алст
Град Покраина Жители
Алст Источна Фландрија 77 007
Аарлен Луксембург 26 176
Арсхот Фламански Брабант 27 883
Ангиан Ено 11 837
Анден Намир 24 252
Антверпен Антверпен 460 319
Антоан Ено 7 534
Ану Лиеж 14 165
Ат Ено 26 711
Ауденарде Источна Фландрија 28 295
Ауденбург Западна Фландрија 8 887
Бастон Луксембург 14 045
Бенш Ено 32 337
Беринген Лимбург 40 930
Билзен Лимбург 30 008
Бланкенберге Западна Фландрија 18 129
Бомон Ено 6 667
Борглон Лимбург 10 142
Борен Намир 8 321
Бре Лимбург 14 472
Брен ле Комт Ено 20 168
Брухе Западна Фландрија 117 172
Брисел - 143 346
Бујон Луксембург 5 453
Валкур Намир 17 458
Варегем Западна Фландрија 35 854
Вервие Лиеж 53 275
Вервик Западна Фландрија 17 663
Визе Лиеж 16 849
Вилворде Фламански Брабант 37 200
Виртон Луксембург 11 162
Ворне Западна Фландрија 11 903
Гел Антверпен 35 006
Генк Лимбург 63 622
Гент Источна Фландрија 231 671
Герардсберген Источна Фландрија 31 262
Гистел Западна Фландрија 11 185
Даме Западна Фландрија 10 919
Деинзе Источна Фландрија 28 161
Дендермонде Источна Фландрија 43 182
Диест Фламански Брабант 22 663
Диксмојде Западна Фландрија 15 682
Дилсен-Стокем Лимбург 18 915
Динан Намир 12 938
Дурби Луксембург 10 495
Екло Источна Фландрија 19 404
Ерв Лиеж 16 760
Жамблу Намир 21 760
Женап Валонски Брабант 14 116
Жодоан Валонски Брабант 12 303
Заатле Фламански Брабант 7 907
Зотегем Источна Фландрија 24 425
Изегем Западна Фландрија 26 566
Ипер Западна Фландрија 34 963
Комин-Варнетон Ено 17 472
Кортрејк Западна Фландрија 73 631
Кувен Намир 13 433
Ла Лувиер Ено 77 013
Ла Рош ан Арден Луксембург 4 250
Ланден Фламански Брабант 14 602
Лесин Ено 17 752
Лиеж Лиеж 186 196
Лир Антверпен 33 141
Лимбург Лиеж 5 616
Ло-Ренинге Западна Фландрија 3 312
Локерен Источна Фландрија 37 646
Ломел Лимбург 31 726
Ле Ролукс Ено 7 976
Лувен Фламански Брабант 90 143
Луз ан Ено Ено 13 178
Маасек Лимбург 23 608
Малмеди Лиеж 11 729
Марш ан Фамен Луксембург 16 886
Менен Западна Фландрија 32 345
Месен Западна Фландрија 971
Мехелен Антверпен 77 992
Монс Ено 90 946
Мортсел Антверпен 24 379
Мускрон Ено 52 639
Намир Намир 106 954
Нивел Валонски Брабант 24 224
Нинове Источна Фландрија 35 467
Њуфшато Луксембург 6 445
Њупорт Западна Фландрија 10 885
Ојпен Лиеж 18 161
Остенде Западна Фландрија 68 739
Отини-Лувен ла Њув Валонски Брабант 29 449
Пер Лимбург 15 778
Перивелз Ено 16 799
Поперинге Западна Фландрија 19 564
Ронсе Источна Фландрија 24 025
Рошфор Намир 12 032
Руселаре Западна Фландрија 55 638
Самбрвил Намир 27 007
Санкт Вит Лиеж 9 144
Сен Гислен Ено 22 399
Сент Ибер Луксембург 5 712
Серен Лиеж 60 672
Сине Намир 14 898
Синт Никлас Источна Фландрија 69 465
Синт Тројден Лимбург 38 120
Соани Ено 25 239
Спа Лиеж 10 543
Ставело Лиеж 6 646
Схерпенховел-Зихем Фламански Брабант 21 955
Тиилт Западна Фландрија 19 169
Тијнен Фламански Брабант 31 797
Тонгерен Лимбург 29 673
Торхаут Западна Фландрија 19 305
Турне Ено 67 553
Торнхаут Антверпен 39 760
Тиен Ено 14 621
Вавр Валонски Брабант 32 072
Варем Лиеж 13 938
Вуфализ Луксембург 4 672
Филипвил Намир 8 300
Флоранвил Луксембург 5 511
Флорис Ено 22 308
Фонтен л'Евек Ено 16 756
Фос ла Вил Намир 9 251
Хален Лимбург 8 624
Хале Фламански Брабант 34 743
Хамонт-Ахел Лимбург 13 744
Харелбеке Западна Фландрија 26 084
Хаселт Лимбург 69 720
Херенталс Антверпен 26 017
Херк де Стад Лимбург 11 732
Хогстратен Антверпен 18 561
Шарлероа Ено 201 433
Шатле Ено 35 542
Шиевр Ено 6 115
Шиме Ено 9 726
Шини Луксембург 4 949
Хуј Лиеж 20 021

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Site du Conseil d'État (Belgique)“. Архивирано од изворникот на 2015-06-21. Посетено на 2011-04-10.