Градови во Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градовите во Луксембург

Градовите во Луксембург се утврдени со статут, но иако се водат како градови, всушност не се целовити урбани подрачја. Послични се на општините, но со поинаков правен статус. Старешините (фр. échevins) на градовите формално ги назначува Велевојводата, додека пак општинските старешини ги назначува министерот за внатрешни работи.[1]

Список на градови[уреди | уреди извор]

Грб Име Кантон Округ Површина
(км2)
Население
(2005)
Прогласен
Coat of arms vianden luxbrg.png
Вианден Вианден Дикирх 9,67 1.561 24 февруари 1843
Coat of arms wiltz luxbrg.png
Вилц Вилц Дикирх 19,37 4.587 24 февруари 1843
Coat of arms grevenmacher luxbrg.png
Гревенмахер Гравенмахер Гравенмахер 16,48 3.966 24 февруари 1843
Coat of arms dudelange luxbrg.png
Диделанж Еш-сир-Алзет Луксембург 21,38 17.618 4 август 1907
Blason Diekirch.svg
Дикирх Дикирх Дикирх 12,42 6.165 24 февруари 1843
Coat of arms differdange luxbrg.png
Диферданж Еш-сир-Алзет Луксембург 22,18 19.005 4 август 1907
Coat of arms ettelbruck luxbrg.png
Етелбрук Дикирх Дикирх 15,18 7.364 4 август 1907
Coat of arms echternach luxbrg.svg
Ехтернах Ехтернах Гравенмахер 20,49 4.507 24 февруари 1843
Coat of arms esch alzette luxbrg.png
Еш-сир-Алзет Еш-сир-Алзет Луксембург 14,35 28.000 29 мај 1906
Coat of arms Luxembourg City.png
Луксембург Луксембург Луксембург 51,46 76.420 24 февруари 1843
Coat of arms remich luxbrg.png
Ремих Ремих Гравенмахер 5,29 2.986 24 февруари 1843
Coat of arms rumelange luxbrg.png
Римеланж Еш-сир-Алзет Луксембург 6,83 4.495 4 август 1907

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Записник А, 1988, бр. 64“ (PDF). Централна законодавна служба. Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-03-02. Посетено на 25 април 2008. (француски)