Список на општини во Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Општини во Луксембург)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на општините во Луксембург. Општините претставуваат најситна административна единица во земјата. [1]

Карта на општините во Луксембург
Легенда:
  Округ Дикирх
  Округ Гревенмахер
  Округ Луксембург

Список на општини[уреди | уреди извор]

Бр. на карта Општина Кантон Округ Население
1 Башараж Капелен Луксембург 7,244
2 Бофор Ехтернах Гревенмахер 2,035
3 Бех Ехтернах Гревенмахер 1,003
4 Бекерих Реданж Дикирх 2,255
5 Бердорф Ехтернах Гревенмахер 1,582
6 Бертранж Луксембург Луксембург 6,383
7 Бетембург Еш-сир-Алзет Луксембург 9,722
8 Бетендорф Дикирх Дикирх 2,516
9 Бецдорф Гревенмахер Гревенмахер 3,135
10 Бисен Мерш Луксембург 2,676
11 Бивер Гревенмахер Гревенмахер 1,640
12 Беванж-сир-Атерт Мерш Луксембург 1,930
13 Булед Вилц Дикирх
14 Буршајд Дикирх Дикирх
15 Бус Ремих Гревенмахер
16 Бирмеранж Ремих Гревенмахер
17 Клеманси Капелен Луксембург
18 Клерво Клерво Дикирх
19 Колмар-Берг Мерш Луксембург
20 Консдорф Ехтернах Гревенмахер
21 Констум Клерво Дикирх
22 Контерн Луксембург Луксембург
23 Далхајм Ремих Гревенмахер
24 Дикирх Дикирх Дикирх
25 Диферданж Еш-сир-Алзет Луксембург
26 Дипах Капелен Луксембург
27 Диделанж Еш-сир-Алзет Луксембург
28 Ехтернах Ехтернах Гревенмахер
29 Ел Реданж Дикирх
30 Ермсдорф Дикирх Дикирх
31 Ерпелданж Дикирх Дикирх
32 Еш-сир-Алзет Еш-сир-Алзет Луксембург
33 Еш-сир-Сир Вилц Дикирх
34 Ешвајлер Вилц Дикирх
35 Етелбрук Дикирх Дикирх
36 Фојлен Дикирх Дикирх
37 Фишбах Мерш Луксембург
38 Флаксвајлер Гревенмахер Гревенмахер
39 Фрисанж Еш-сир-Алзет Луксембург
40 Гарних Капелен Луксембург
41 Гесдорф Вилц Дикирх
42 Гревенмахер Гревенмахер Гревенмахер
43 Гросбус Реданж Дикирх
44 Хефинген Мерш Луксембург
45 Хајдершајд Вилц Дикирх
46 Хајнершајд Клерво Дикирх
47 Есперанж Луксембург Луксембург
48 Хобшајд Капелен Луксембург
49 Хошајд Дикирх Дикирх
50 Хозинген Клерво Дикирх
51 Јунгкинстер Гревенмахер Гревенмахер
52 Кел Еш-сир-Алзет Луксембург
53 Келен Капелен Луксембург
54 Кишпелт[2] Вилц Дикирх
55 Керих Капелен Луксембург
56 Копстал Капелен Луксембург
57 Лак де ла От-Сир Вилц Дикирх
58 Лорошет Мерш Луксембург
59 Ленинген Ремих Гревенмахер
60 Леделанж Еш-сир-Алзет Луксембург
61 Линтген Мерш Луксембург
62 Лоренцвајлер Мерш Луксембург
63 Луксембург Луксембург Луксембург
64 Мамер Капелен Луксембург
65 Манернах Гревенмахер Гревенмахер
66 Медернах Дикирх Дикирх
67 Мерш Мерш Луксембург
68 Мертерт Гревенмахер Гревенмахер
69 Мерциг Дикирх Дикирх
70 Момпах Ехтернах Гревенмахер
71 Мондерканж Еш-сир-Алзет Луксембург
72 Мондорф-ле-Бен Ремих Гревенмахер
73 Минсхаузен Клерво Дикирх
74 Нојнхаузен Вилц Дикирх
75 Нидеранвен Луксембург Луксембург
76 Номерн Мерш Луксембург
77 Петанж Еш-сир-Алзет Луксембург
78 Прајцердаул Реданж Дикирх
79 Путшајд Вианден Дикирх
80 Рамбруш Реданж Дикирх
81 Реканж-сир-Мес Еш-сир-Алзет Луксембург
82 Реданж Реданж Дикирх
83 Рајсдорф Дикирх Дикирх
84 Ремих Ремих Гревенмахер
85 Резер Еш-сир-Алзет Луксембург
86 Роспорт Ехтернах Гревенмахер
87 Римеланж Еш-сир-Алзет Луксембург
88 Сиол Реданж Дикирх
89 Сандвајлер Луксембург Луксембург
90 Санем Еш-сир-Алзет Луксембург
91 Шенген Ремих Гревенмахер
92 Ширен Дикирх Дикирх
93 Шифеланж Еш-сир-Алзет Луксембург
94 Шутранж Луксембург Луксембург
95 Септфонтен Капелен Луксембург
96 Штатбредимус Ремих Гревенмахер
97 Штајнфорт Капелен Луксембург
98 Штајнсел Луксембург Луксембург
99 Штрасен Луксембург Луксембург
100 Tandel [3] Вианден Дикирх
101 Троавјерж Клерво Дикирх
102 Тинтанж Мерш Луксембург
103 Иселданж Реданж Дикирх
104 Вианден Вианден Дикирх
105 Вихтен Реданж Дикирх
106 Вал Реданж Дикирх
107 Валдбилинг Ехтернах Гревенмахер
108 Валдбредимус Ремих Гревенмахер
109 Валферданж Луксембург Луксембург
110 Вајлер-ла-Тур Луксембург Луксембург
111 Вајсвампах Клерво Дикирх
112 Веленштајн Ремих Гревенмахер
113 Вилц Вилц Дикирх
114 Венкранж Клерво Дикирх
115 Винселер Вилц Дикирх
116 Вормелданж Гревенмахер Гревенмахер

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Освен во градот Луксембург, кој се дели на реони.
  2. образуван со спојување на Каутенбах и Вилвервилц
  3. образуван со спојување на Бастендорф и Фурeн