Градови во Казахстан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во следната табела се прикажани градовите во Казахстан и бројот на жителите во нив според од пописите од 12 јануари 1989 година, 14 февруари 1999 година и 25 февруари 2009[1] година.


Исто така наведена е и областа во која припаѓа градот, при што главниот град Астана, како и градовите на Алмати и Бајконур имаат специјален статус од државно значење, не припаѓаат на ниту една област, односно тие самите претставуваат посебни области.

Бројот на населението се однесува само на градското подрачје, без приградските населби.

Градови во Казахстан
р. бр. име на градот жители област
име оригинално
име
попис
1989 г.
попис
1999 г.
попис
2009 г.
1. Алмати Алматы 1 071 927 1 129 356 1 365 632 Град Алмати
2. Шимкент Шымкент 380 091 390 200 603 499 Јужен Казахстан
3. Караганда Қарағанды 507 318 436 864 459 778 Караганда
4. Тараз Тараз 303 961 330 125 320 634 Шамбил
5. Астана Астана 276 003 311 158 613 006 Град Астана
6. Павлодар Павлодар 329 681 320 400 317 289 Павлодар
7. Оскемен Өскемен 322 221 310 950 303 720 Источен Казахстан
8. Семеј Семей 317 112 292 500 299 264 Источен Казахстан
9. Актубе Ақтөбе 252 978 253 088 345 687 Актубе
10. Уралск Орал 199.522 212 900 202 161 Западен Казахстан
11. Костанај Қостанай 223 558 221 429 214 961 Костанај
12. Петропавл Петропавл 239 606 216 300 201 446 Северен Казахстан
13. Темиртау Теміртаұ 213.551 181 800 169 590 Караганда
14. Кизилорда Қызылорда 150 425 157 364 188 682 Кизилорда
15. Актау Ақтау 160 744 157 400 166 962 Мангистау
16. Атирау Атырау 147.234 142 497 165 387 Атирау
17. Екибастуз Екібастұз 135 006 137 200 125 012 Павлодар
18. Кокшетау Көкшетау 135 424 123 389 135 106 Акмола
19. Рудниј Рудный 125 245 117 300 109 659 Костанај
20. Талдикорган Талдықорған 118 623 107 100 123 038 Алмати
21. Жезказган Жезқазған 107 053 103 400 86 227 Караганда
22. Туркистан Түркістан 77 692 87 600 142 899 Јужен Казахстан
23. Балкаш Балқаш 86 742 81 100 68 833 Караганда
24. Саркан Сарқан н/п 76 200 42 058 Алмати
25. Сетпаев Сәтбаев 59 343 62 900 60 105 Караганда
26. Кентау Кентау 63 784 58 100 57 121 Јужен Казахстан
27. Бајконур Байқоңыр 74 700 60 200 36 175 Град Бајконур
28. Жанаозен Жаңаөзен 48 300 51 100 91 332 Мангистау
29. Аркалик Арқалық 62 400 55 700 53 489 Костанај
30. Шахтинск Шахтинск 65 600 54 800 35 997 Караганда
31. Ридер Риддер 68 730 56 269 50 500 Источен Казахстан
32. Шучинск Щучинск 55 500 47 900 44 106 Северен Казахстан
33. Соранг Сораң 63 900 48 500 46 257 Караганда
34. Степногорск Степногорск 63 300 50 900 46 712 Акмола
35. Аксу Ақсу 47 300 44 700 32 873 Павлодар
36. Зирјановск Зыряновск 52 900 45 800 39 320 Источен Казахстан
37. Жетикара Жетіқара 32 700 38 300 33 587 Костанај
38. Капчагај Капчагай 37 900 39 600 39 855 Алмати
39. Талгар Талғар н/п 41 800 45 529 Алмати
40. Кулсари Күлсары н/п 39 700 51 097 Атирау

Забелешка[уреди | уреди извор]

За странски државјани во Казахстан потребна е специјална дозвола за престој во следниве области[2]:

  • градот Бајконур;
  • регионот на градовите Кармакши и Казали во областа Кизилорда;
  • населените места Гвардејски (75° 16'25 ", 43° 33'58") и Матебулак (75° 15'35 ", 43° 36'9") во регионот на градот Алмати

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kasachstan 1999/2009 од интернет страницата Статистика за населението во Источна Европа (рус., каз.)
  2. KNB: Kazakhstan lists territories closed for foreigners