Прејди на содржината

Список на градови во Северна Кореја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Десетте најголеми градови во Северна Кореја

Поважните градови во Северна Кореја имаат самоуправен статус рамноправен на покраините. Главниот град Пјонгјанг се води како престолнина, а друг има статус на специјален град. Останатите се обични градови, на исто рамниште со окрузите.

Списоци[уреди | уреди извор]

Напомени
  • Податоците се наведени според пописот од 2008 г.
  • Неколку поранешни специјални градови се управно припоени кон нивните покраини. Такви се Чонгџин, Хамхунг и Кесонг.
  • Чосонгулот ја има заменето ханчата (кинеските знаци), која исфрлена од службена употреба во Северна Кореја уште во 1950-тите.
Name Корејски Бр.
Чосонгул Ханча
    непосредно управуван град 직할시 直轄市 1
    специјален град 특별시 特別市 2
    своереден град 특급시 特級市 1
    град 23
Град Чосонгул Ханча Покраина Население
(2008)
Прогласен
Анџу 안주시 安州市 Јужен Пјонган 240.117 1987
Вонсан 원산시 元山市 Кангвон 363.127 1946
Кангје 강계시 江界市 Чаганг 251.971 1949
Кесонг 개성특급시 開城特級市 ACниедна 308.440 2003
Кечон 개천시 价川市 Јужен Пјонган 319.554 1990
Кимчек 김책시 金策市 Северен Хамгјонг 207.299 1953
Кусонг 구성시 龜城市 Северен Пјонган 196.515 1967
Манпо 만포시 滿浦市 Чаганг 116.760 1961
Мунчон 문천시 文川市 Кангвон 122.934 1991
Нампо 남포특별시 南浦特別市 ABниедна 366.341 2011
Пјонгсонг 평성시 平城市 Јужен Пјонган 284.386 1969
Пјонгјанг 평양직할시 平壤直轄市 AAниедна 3.255.288 1946
Расон 라선특별시 羅先特別市 ABниедна 196.954 2010
Саривон 사리원시 沙里院市 Северно Хвангхе 307.764 1947
Синпо 신포시 新浦市 Јужен Хамгјонг 152.759 1960
Синујџу 신의주시 新義州市 Северен Пјонган 359.341 1947
Сонгним 송림시 松林市 Северно Хвангхе 128.831 1947
Сунчон 순천시 順川市 Јужен Пјонган 297.317 1983
Танчон 단천시 端川市 Јужен Хамгјонг 345.876 1983
Токчон 덕천시 德川市 Јужен Пјонган 237.133 1986
Хамхунг 함흥시 咸興市 Јужен Хамгјонг 768.551 1967
Херјонг 회령시 會寧市 Северен Хамгјонг 153.532 1991
Хесан 혜산시 惠山市 Рјанганг 192.680 1954
Хеџу 해주시 海州市 Јужно Хвангхе 273.300 1945
Хујчон 희천시 熙川市 Чаганг 168.180 1967
Чонгџин 청진시 清津市 Северен Хамгјонг 667.929 1985
Чонгџу 정주시 定州市 Северен Пјонган 189.742 1994

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Dormels, Rainer. North Korea's Cities: Industrial facilities, internal structures and typification. Jimoondang, 2014. ISBN 978-89-6297-167-5

Надворешни врски[уреди | уреди извор]