Список на градови во Киргистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Киргистан)
Карта на Киргистан

Киргистан има 32 градови (киргиски: шаар, руски: город), како и 8 помали населби од градски тип (киргиски: шаар тибиндеги айыл, руски: посёлок городского типа).

Список на градови[уреди | уреди извор]

Бишкек — главен град
Ош
Џалалабад
Каракол
Град Киргиски Област Население [1] Вид
Ајдаркен Айдаркен Баткенска 10.331 град[2]
Баликчи Балыкчы Исиккулска 42.380 град
Баткен Баткен Баткенска 13.435 град
Бишкек Бишкек 831.632 град
Бордунски Борду Чујска 125 НГТ
Восточниј Восточный Баткенска 6.632 НГТ
Гулча Гүлчө Ошка 21.708 град
Исфана Исфана Баткенска 18.244 град
Кадамџај Кадамжай Баткенска 6.732 град[2]
Каинди Кайынды Чујска 7.526 град[2]
Кант Кант Чујска 21.589 град
Карабалта Карабалта Чујска 37.834 град
Каракол Каракол Исиккулска 63.377 град
Караќол Каракөл Џалалабадска 18.843 град
Карасуу Карасуу Ошка 20.862 град
Кемин Кемин Чујска 4.222 град[2]
Кербен Кербен Џалалабадска 14.141 град
Кетмен-Тебе Кетмен-Төбө Џалалабадска 1.901 НГТ
Кизил-Џар Кызыл-Жар Џалалабадска 2.620 НГТ
Кизилкија Кызылкыя Баткенска 31.727 град
Кочкората Кочкората Џалалабадска 14.814 град
Мајлуусуу Майлуусуу Џалалабадска 16.953 град
Нарин Нарын Наринска 34.822 град
Ноокат Ноокат Ошка 14.371 град
Пристањ-Пржевалск Пристань-Пржевальск Исиккулска 2.917 НГТ
Орловка Орловка Чујска 6.260 град[2]
Орто-Токој Орто-Токой Исиккулска 490 НГТ
Ош Ош - 232.816 град
Сулукта Сүлүктү Баткенска 13.378 град
Талас Tалас Таласка 32.886 град
Ташќомур Ташкөмүр Џалалабадска 19.310 град
Токмок Tокмок Чујска 53.231 град
Токтогул Токтогул Џалалабадска 16.429 град[2]
Ќокџангак Көкжаңгак Џалалабадска 10.451 град
Ќокташ Көк-Таш Џалалабадска 2.654 НГТ
Узген Өзгөн Ошка 49.410 град
Чолпоната Чолпоната Исиккулска 10.525 град
Џалалабад Жалалабат Џалалабадска 89.004 град
Шамалди-Сај Шамалды-Сай Џалалабадска 9.550 НГТ
Шопков Шопоков Чујска 8.749 град

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]