Области во Киргистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на областите во Киргистан

Киргистан е поделен на седум области. Главниот град Бишкек е административно независен град, а воедно и административен центар на покраината Чујската област. Таков статус има и градот Ош. Секоја област е поделена на реони под раководство на управници назначени од владата. Постои и групирање на селата во заедници од неколку до дваесетина села со свој градоначалник и совет.

Областите се следниве:

Бр. Име киргиски руски ISO Админ. центар Површина (км²) Население
(1999)
Население
(2009)
1 Град Бишкек Бишкек шаар Город Бишкек KG-GB Бишкек 127,3 787.700 865.100
2 Баткенска област Баткен областы Баткенская область KG-B Баткен 17.023,9 380.200 380.300
3 Чујска област Чүй областы Чуйская область KG-C Бишкек 18.684,4 772.200 790.500
4 Џалалабадска област Жалалабат областы Джалал-Абадская область KG-J Џалалабад 33.647,5 869.500 938.600
5 Наринска област Нарын областы Нарынская область KG-N Нарин 46.706,9 248.700 245.300
6 Ошка област Ош областы Ошская область KG-O Ош 29.165,1 940.600 1.000.000
7 Таласка област Талас областы Таласская область KG-T Талас 11.445,9 200.300 219.600
8 Исикќолска област Ысык-Көл областы Иссык-Кульская область KG-Y Каракол 43.114,0 415.500 425.100
9 Град Ош Ош шаар Город Ош KG-GO Ош 236.000 243.200
Вкупно 199.945,0 4.850.700 5.107.700

Поврзано[уреди | уреди извор]