Список на градови во Лаос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Лаос.

Ова е список на градови во Лаос. Табелата ги вклучува самите градови со население и местоположба.

Градови во Лаос
бр. град население покраина
попис од 1995 проценка за 2010
1 Виентијан 160 000 237 300 Виентијан
2 Паксе 47 000 119 848 Чампасак
3 Саванакет 58 500 77 400 Саванакет
4 Луангпабанг 25 500 62 334 Луангпабанг
5 Самнија 33 500 40 168 Хуапан
6 Понсаван н. д. 37 507 (2009) Сијангхуанг
7 Такек 22 500 30 107 Камуан
8 Паксан 17 500 27 407 Боликамсај
9 Хуајсај 12 500 17 687 Бокео
10 Саинјабули 13 500 16 414 Саинјабули
11 Понгсали 13 500 15 083 Понгсали
12 Чампасак н. д. 14 448 Чампасак
13 Пононг н. д. 11 778 Виентијан
14 Сај н. д. 9285 (2005) Удомсај
15 Салаван н. д. 6157 Салаван
16 Банпон н. д. 5165 Секонг
17 Атапе н. д. 5001 Атапе
18 Луанг Намта н. д. 3693 Луанг Намта
19 Банаин н. д. 3676 Удомсај
20 Бан Муанг Ча н. д. 3423 (2005) Саисомбун

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]