Список на градови во Јапонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градови во Јапонија

Град (市 shi) е локална административна единица во Јапонија . Градовите се рангирани на исто ниво како и селата (村mura), со разлика што тие не се составен дел од областа(郡 gun). Како и другите современи административни единици, тие се дефинирани со Законот за локална автономија од 1947 година.[1][2]

Градски статус[уреди | уреди извор]

Членот 8 од Законот за локална самоуправа ги утврдува следниве услови за да се означи општината како град:

  • Населението генерално мора да биде 50.000 или поголемо (原則として人口5万人以上)
  • Најмалку 60% од домаќинствата мора да се основаат во централна урбана област (中心市街地の戸数が全戸数の6割以上)
  • Најмалку 60% од домаќинствата мора да бидат вработени во трговијата, индустријата или во други урбани професии (商 工業等の都市的業態に従事する世帯人口が全人口の6割以上)
  • Сите други услови поставени од страна на префектуралната уредба мора да бидат задоволени (他に当該都道府県の条例で定める要件を満たしていること)

Ознаката ја одобрува гувернерот на префектура и министерот за внатрешни работи и врски .

Еден град може теоретски да биде понижен во едно село ако не успее да ги исполни сите овие услови, но таквото понижување досега не се случило. Најмалку населениот град Уташинај, Хокаидо , има население од шест илјади, додека град во иста префектура, Отофуке, Хокаидо , има речиси четириесет илјади лица.

Според Законot за посебни одредби за спојување на општините, стандардот од 50.000 жители за статусот на градот е намален на 30.000, ако таквата популација е стекната како резултат на спојување на градови и / или села , со цел да се олеснат ваквите спојувања за да се намалат административните трошоци. Многу општини добија градски статус под овој олеснет стандард. Од друга страна, општините неодамна го стекнаа статусот на градот чисто како резултат на порастот на населението без проширување на областа се ограничени на оние наведени во Списокот на поранешни градови или села само во самото место во Јапонија .

Класификации за големи градови[уреди | уреди извор]

Кабинетот на Јапонија може да назначи градови со најмалку 200.000 жители за да има статус на посебен град , основен град или одреден град . Овие статуси го прошируваат обемот на административниот орган делегиран од префектуралната влада до градската влада.

Статус на Токио[уреди | уреди извор]

Токио , главниот град на Јапонија, постоел како град до 1943 година, но сега е законски класифициран како посебен вид префектура наречена метрополис.[3] На 23 специјални одделенија во Токио , кои го сочинуваат јадрото на метрополитенската област во Токио, секој има административен статус аналогно на оној на градовите. Токио, исто така, има неколку други вградени градови, градови и села во рамките на нејзината јурисдикција.

Историја[уреди | уреди извор]

Градовите биле воведени под "градскиот код" ( shisei , 市 制) од 1888 година [4] време на "Големите Мејџи спојувања" (Meiji no daigappei) од 1889 година. -Ши ги замени претходните <b id="mwOQ">урбани области</b> / "одделенија / градови" <i id="mwOg">(-ку)</i> кои постоеле како примарни поделби на префектури, покрај руралните области <i id="mwPA">(-ган)</i> од 1878 година. Првично, во 1889 година имало 39 градови: само еден во повеќето префектури, два од неколку (Јамагата, Тојама, Осака, Хјого, Фукуока), а никој во некои - Мијазаки стана последната префектура која го сочувала својот прв град во 1924 година. Во Окинава-кен и Хокаи-до кои сè уште не беа целосно еднакви префектури во Империјата, главните урбани населби останаа организирани како урбани области до 1920-тите: Нахаку и Шури-ку, двете урбани окрузи Окинава беа претворени само во Наха -Ши и Шури-ши во мај 1921 година, а шест-на Хокаидо беа претворени во градовите независни во август 1922 година.

До 1945 година, бројот на градови низ целата земја се зголеми на 205. По Втората светска војна, нивниот број речиси двојно се зголемил за време на "големите спојувања на Шова" од 1950-тите и продолжил да расте, така што го надминал бројот на градовите во раниот 21 век (види Список на спојувања и распуштања на општините во Јапонија ).[5] Од 1 октомври 2018 година има 792 градови во Јапонија.[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Министерство за внатрешни работи и комуникации , база на податоци за е-влада на правни текстови: Чиоџичихо Архивирано на 5 февруари 2005 г.
  2. Министерство за правда , Јапонски закон Превод База на податоци систем: Законот за локална автономија Архивирано на 13 ноември 2021 г.
  3. „Tokyo - City Guide“. japan-guide. Посетено на 3 September 2017.
  4. Национална библиотека за исхрана Nihon hōrei sakuin (日本 法令 索引, "Индекс на јапонски закони и уредби"): Влез 市 制, Список на промени во законот и размислувачки истории во Царската диета на законите што го промениле Архивирано на 17 септември 2019 г. (нема законодавна историја на самиот себеси, бидејќи законот беше донесен од страна на владата во 1888 година пред стапувањето во сила на Кралскиот устав во 1890 година), Список на други закони што се изменети од неа Архивирано на 17 септември 2019 г. и влез за ревидираната 市 制 од 1911 година, Законодавна историја на законот во Кралската диета Архивирано на 17 септември 2019 г. , Закони менување / укинување Архивирано на 17 септември 2019 г. , закони променети од него Архивирано на 17 септември 2019 г.
  5. МИЦ: Временска рамка на бројни општини од спојувањето на Големите Меиџи
  6. Zenkoku shichōkai (全国 市長 会; национално здружение на градски и специјални градоначалници)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]