Список на градови во Јужна Кореја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поглед на Пусан
Поглед на Инчон
Поглед на Тегу
Поглед на Теџон
Поглед на Квангџу
Поглед на Сувон
Поглед на Чангвон
Поглед на реонот Чонгџа-донг во Сонгнам
Улица во Којанг

Најголемите градови во Јужна Кореја имаат самоуправен статус рамноправен на покраините. Главниот град Сеул има статус на специјален град („текбјлоси“), додека следните 6 најголеми града се метрополски градови („квангјокси“). Најмалите градови имаат статус на обични градови („си“) и се под покраинска управа со истостепно како околиите.

Список на градови[уреди | уреди извор]

Град корејски
(хангул)
корејски
(ханча)
Покраина Население
(2012)
Површина (км²) Прогласен
Андонг 안동 安東 Северен Кјонгсанг 168.009 1521,26 1 јануари 1963
Ансан 안산 安山 Кјонги 715.313 149,06 1 јануари 1986
Ансонг 안성 安城 Кјонги 180.900 553,47 1 април 1998
Анјанг 안양 安養 Кјонги 614.170 58,46 1 јули 1973
Асан 아산 牙山 Јужен Чунгчонг 275.350 542,15 1 јануари 1986
Борјонг 보령 保寧 Јужен Чунгчонг 106.106 569,01 1 јануари 1986
Бучон 부천 富川 Кјонги 872.662 53,40 1 јули 1973
Пусан 부산 釜山 градметрополски град 3.548.640 765,94 1 април 1914
Чангвон 창원 昌原 Јужен Кјонгсанг 1.091.733 736,34 1 април 1980
Чонан 천안 天安 Јужен Чунгчонг 574.148 636,22 1 јануари 1963
Чонгџу 청주 淸州 Северен Чунгчонг 662.852 153,45 1 јуни 1946
Чунчон 춘천 春川 Кангвон 273.130 1116,35 1 јуни 1946
Џунгџу 충주 忠州 Северен Чунгчонг 208.266 983,70 8 јули 1956
Тегу 대구 大邱 градметрополски град 2.508.563 885,60 1 април 1914
Теџон 대전 大田 градметрополски град 1.518.651 539,86 1 октомври 1935
Дангџин 당진 唐津 Јужен Чунгчонг 151.013 694,08 1 јануари 2012
Донгдучон 동두천 東豆川 Кјонги 96.215 95,66 1 јули 1981
Донгхе 동해 東海 Кангвон 94.617 180,17 1 април 1980
Кангненг 강릉 江陵 Кангвон 217.494 1040,07 1 септември 1955
Коџе 거제 巨濟 Јужен Кјонгсанг 232.891 401,61 1 јануари 1989
Гимчон 김천 金泉 Северен Кјонгсанг 135.421 1009,50 14 август 1949
Кимхе 김해 金海 Јужен Кјонгсанг 507.726 463,28 1 јули 1981
Кимџе 김제 金堤 Северна Чола 92.911 544,99 1 јануари 1989
Кимпо 김포 金浦 Кјонги 260.997 276,64 1 април 1998
Конгџу 공주 公州 Јужен Чунгчонг 124.359 940,36 1 јануари 1986
Којанг 고양 高陽 Кјонги 961.451 267,31 1 февруари 1992
Куми 구미 龜尾 Северен Кјонгсанг 413.893 615,52 15 февруари 1978
Кунпо 군포 軍浦 Кјонги 287.311 36,36 1 јануари 1989
Кунсан 군산 群山 Северна Чола 276.538 675,38 1 април 1914
Кури 구리 九里 Кјонги 194.537 33,30 1 јануари 1986
Квачон 과천 果川 Кјонги 71.799 35,86 1 јануари 1986
Квангџу 광주 光州 градметрополски град 1.466.516 501,26 1 октомври 1935
Квангџу 광주 廣州 Кјонги 266.444 430,96 21 март 2001
Квангмјонг 광명 光明 Кјонги 355.618 38,50 1 јули 1981
Квангјанг 광양 光陽 Јужна Чола 150.565 453,84 1 јануари 1989
Кјонгџу 경주 慶州 Северен Кјонгсанг 265.028 1324,39 1 септември 1955
Кјонгсан 경산 慶山 Северен Кјонгсанг 243.746 411,70 1 јануари 1989
Кјерјонг 계룡 鷄龍 Јужен Чунгчонг 42.427 60,74 19 септември 2003
Ханам 하남 河南 Кјонги 148.122 93,07 1 јануари 1989
Хвасонг 화성 華城 Кјонги 517.505 687,54 21 март 2001
Ичон 이천 利川 Кјонги 204.331 531,09 1 март 1996
Иксан 익산 益山 Северна Чола 308.458 506,70 23 февруари 1947
Инчон 인천 仁川 градметрополски град 2.808.286 1032,41 1 април 1914
Чечон 제천 堤川 Северен Чунгчонг 137.317 883,09 1 април 1980
Чонгеп 정읍 井邑 Северна Чола 120.114 692,93 1 јули 1981
Чонџу 전주 全州 Северна Чола 647.504 206,22 1 октомври 1935
Чеџу 제주 濟州 Чеџу 423.853 977,80 1 септември 1955
Чинџу 진주 晋州 Јужен Кјонгсанг 336.310 712,62 1 октомври 1939
Наџу 나주 羅州 Јужна Чола 88.094 608,15 1 јули 1981
Намјангџу 남양주 南楊州 Кјонги 580.151 458,54 1 јануари 1989
Намвон 남원 南原 Северна Чола 87.367 752,50 1 јули 1981
Нонсан 논산 論山 Јужен Чунгчонг 127.056 554,85 1 март 1996
Мирјанг 밀양 密陽 Јужен Кјонгсанг 109.087 799,01 1 јануари 1989
Мокпо 목포 木浦 Јужна Чола 244.256 50,08 1 април 1914
Мунгјонг 문경 聞慶 Северен Кјонгсанг 76.045 911,17 1 јануари 1986
Osan 오산 烏山 Кјонги 194.775 42,76 1 јануари 1989
Паџу 파주 坡州 Кјонги 382.816 672,57 1 март 1996
Почон 포천 抱川 Кјонги 157.684 826,50 19 октомври 2003
Поханг 포항 浦項 Северен Кјонгсанг 517.322 1128,76 14 август 1949
Пјонгтек 평택 平澤 Кјонги 428.075 454,62 1 јануари 1986
Сачон 사천 泗川 Јужен Кјонгсанг 114.654 398,25 8 јули 1956
Сангџу 상주 尙州 Северен Кјонгсанг 104.652 1254,83 1 јануари 1986
Самчок 삼척 三陟 Кангвон 71.825 1185,86 1 јануари 1986
Сеџонг 세종 世宗 градспец. самоупр. град 122.263 465,23 1 јули 2012
Согвипо 서귀포 西歸浦 Чеџу 153.241 870,87 1 јули 1981
Сонгнам 성남 城南 Кјонги 979.412 141,82 1 јули 1973
Сосан 서산 瑞山 Јужен Чунгчонг 161.610 740,66 1 јануари 1989
Сеул 서울 서울 градспец. град 10.251.297 605,27 1 април 1914
Сихенг 시흥 始興 Кјонги 400.891 135,02 1 јануари 1989
Сокчо 속초 束草 Кангвон 88.723 105,00 1 јануари 1963
Сунчон 순천 順天 Јужна Чола 272.274 907,41 14 август 1949
Сувон 수원 水原 Кјонги 1.098.010 121,09 14 август 1949
Тебек 태백 太白 Кангвон 49.837 303,57 1 јули 1981
Тонгјонг 통영 統營 Јужен Кјонгсанг 140.140 238,85 1 септември 1955
Ејџонгбу 의정부 議政府 Кјонги 430.198 81,59 1 јануари 1963
Ејванг 의왕 儀旺 Кјонги 150.379 54,00 1 јануари 1989
Улсан 울산 蔚山 градметрополски град 1.136.948 1057,50 1 јуни 1962
Вонџу 원주 原州 Кангвон 321.146 872,56 1 септември 1955
Јангџу 양주 楊州 Кјонги 199.956 309,77 19 октомври 2003
Јангсан 양산 梁山 Јужен Кјонгсанг 267.108 485,18 1 март 1996
Јонгчон 영천 永川 Северен Кјонгсанг 103.174 920,29 1 јули 1981
Јонгџу 영주 榮州 Северен Кјонгсанг 114.446 669,05 1 април 1980
Јосу 여수 麗水 Јужна Чола 292.627 501,27 14 август 1949
Јонгин 용인 龍仁 Кјонги 898.530 591,36 1 март 1996

Преименувани градови[уреди | уреди извор]

  • Чунгму (충무; 忠武) → Тонгјонг (1 јануари 1995)
  • Дечон (대천; 大川) → Борјонг (1 јануари 1995)
  • Донгвангјанг (동광양; 東光陽) → Квангјанг (1 јануари 1995)
  • Кемсонг (금성; 錦城) → Наџу (1 јануари 1986)
  • Кјонгсонг (경성; 京城) → Seoul (15 август 1946)
  • Ири (이리; 裡里) → Иксан (10 мај 1995)
  • Чангсенгпо (장승포; 長承浦) → Коџе (1 јануари 1995)
  • Чомчон (점촌; 店村) → Мунгјонг (1 јануари 1995)
  • Чонџу (정주; 井州) → Чонгеп (1 јануари 1995)
  • Мигем (미금; 渼金) → Намјангџу (1 јануари 1995)
  • Онјанг (온양; 溫陽) → Асан (1 јануари 1995)
  • Самчонпо (삼천포; 三千浦) → Сачон (10 мај 1995)

Укинати градови[уреди | уреди извор]

  • Масан (마산; 馬山, прогласен на 1 април 1914) и Чинхе (진해; 鎭海, прогласен на 1 септември 1955) припоен кон Чангвон на 1 јули 2010.
  • Сонгџонг (송정; 松汀, прогласен на 1 ноември 1986) припоен кон Квангџу (метроп. град) на 1 јануари 1988.
  • Сонгтан (송탄; 松炭, прогласен на 1 јули 1981) припоен кон Пјонгтек на 10 мај 1995.
  • Јочон (여천; 麗川, прогласен на 1 јануари 1986) припоен кон Јосу на 1 април 1998.

Извори[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]