Прејди на содржината

Список на градови во Јужна Кореја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на Пусан
Поглед на Инчон
Поглед на Тегу
Поглед на Теџон
Поглед на Квангџу
Поглед на Сувон
Поглед на Чангвон
Поглед на реонот Чонгџа-донг во Сонгнам
Улица во Којанг

Најголемите градови во Јужна Кореја имаат самоуправен статус рамноправен на покраините. Главниот град Сеул има статус на специјален град („текбјлоси“), додека следните 6 најголеми града се метрополски градови („квангјокси“). Најмалите градови имаат статус на обични градови („си“) и се под покраинска управа со истостепно како околиите.

Список на градови[уреди | уреди извор]

Град корејски
(хангул)
корејски
(ханча)
Покраина Население
(2012)
Површина (км²) Прогласен
Андонг 안동 安東 Северен Кјонгсанг 168.009 1521,26 1 јануари 1963
Ансан 안산 安山 Кјонги 715.313 149,06 1 јануари 1986
Ансонг 안성 安城 Кјонги 180.900 553,47 1 април 1998
Анјанг 안양 安養 Кјонги 614.170 58,46 1 јули 1973
Асан 아산 牙山 Јужен Чунгчонг 275.350 542,15 1 јануари 1986
Борјонг 보령 保寧 Јужен Чунгчонг 106.106 569,01 1 јануари 1986
Бучон 부천 富川 Кјонги 872.662 53,40 1 јули 1973
Пусан 부산 釜山 градметрополски град 3.548.640 765,94 1 април 1914
Чангвон 창원 昌原 Јужен Кјонгсанг 1.091.733 736,34 1 април 1980
Чонан 천안 天安 Јужен Чунгчонг 574.148 636,22 1 јануари 1963
Чонгџу 청주 淸州 Северен Чунгчонг 662.852 153,45 1 јуни 1946
Чунчон 춘천 春川 Кангвон 273.130 1116,35 1 јуни 1946
Џунгџу 충주 忠州 Северен Чунгчонг 208.266 983,70 8 јули 1956
Тегу 대구 大邱 градметрополски град 2.508.563 885,60 1 април 1914
Теџон 대전 大田 градметрополски град 1.518.651 539,86 1 октомври 1935
Дангџин 당진 唐津 Јужен Чунгчонг 151.013 694,08 1 јануари 2012
Донгдучон 동두천 東豆川 Кјонги 96.215 95,66 1 јули 1981
Донгхе 동해 東海 Кангвон 94.617 180,17 1 април 1980
Кангненг 강릉 江陵 Кангвон 217.494 1040,07 1 септември 1955
Коџе 거제 巨濟 Јужен Кјонгсанг 232.891 401,61 1 јануари 1989
Гимчон 김천 金泉 Северен Кјонгсанг 135.421 1009,50 14 август 1949
Кимхе 김해 金海 Јужен Кјонгсанг 507.726 463,28 1 јули 1981
Кимџе 김제 金堤 Северна Чола 92.911 544,99 1 јануари 1989
Кимпо 김포 金浦 Кјонги 260.997 276,64 1 април 1998
Конгџу 공주 公州 Јужен Чунгчонг 124.359 940,36 1 јануари 1986
Којанг 고양 高陽 Кјонги 961.451 267,31 1 февруари 1992
Куми 구미 龜尾 Северен Кјонгсанг 413.893 615,52 15 февруари 1978
Кунпо 군포 軍浦 Кјонги 287.311 36,36 1 јануари 1989
Кунсан 군산 群山 Северна Чола 276.538 675,38 1 април 1914
Кури 구리 九里 Кјонги 194.537 33,30 1 јануари 1986
Квачон 과천 果川 Кјонги 71.799 35,86 1 јануари 1986
Квангџу 광주 光州 градметрополски град 1.466.516 501,26 1 октомври 1935
Квангџу 광주 廣州 Кјонги 266.444 430,96 21 март 2001
Квангмјонг 광명 光明 Кјонги 355.618 38,50 1 јули 1981
Квангјанг 광양 光陽 Јужна Чола 150.565 453,84 1 јануари 1989
Кјонгџу 경주 慶州 Северен Кјонгсанг 265.028 1324,39 1 септември 1955
Кјонгсан 경산 慶山 Северен Кјонгсанг 243.746 411,70 1 јануари 1989
Кјерјонг 계룡 鷄龍 Јужен Чунгчонг 42.427 60,74 19 септември 2003
Ханам 하남 河南 Кјонги 148.122 93,07 1 јануари 1989
Хвасонг 화성 華城 Кјонги 517.505 687,54 21 март 2001
Ичон 이천 利川 Кјонги 204.331 531,09 1 март 1996
Иксан 익산 益山 Северна Чола 308.458 506,70 23 февруари 1947
Инчон 인천 仁川 градметрополски град 2.808.286 1032,41 1 април 1914
Чечон 제천 堤川 Северен Чунгчонг 137.317 883,09 1 април 1980
Чонгеп 정읍 井邑 Северна Чола 120.114 692,93 1 јули 1981
Чонџу 전주 全州 Северна Чола 647.504 206,22 1 октомври 1935
Чеџу 제주 濟州 Чеџу 423.853 977,80 1 септември 1955
Чинџу 진주 晋州 Јужен Кјонгсанг 336.310 712,62 1 октомври 1939
Наџу 나주 羅州 Јужна Чола 88.094 608,15 1 јули 1981
Намјангџу 남양주 南楊州 Кјонги 580.151 458,54 1 јануари 1989
Намвон 남원 南原 Северна Чола 87.367 752,50 1 јули 1981
Нонсан 논산 論山 Јужен Чунгчонг 127.056 554,85 1 март 1996
Мирјанг 밀양 密陽 Јужен Кјонгсанг 109.087 799,01 1 јануари 1989
Мокпо 목포 木浦 Јужна Чола 244.256 50,08 1 април 1914
Мунгјонг 문경 聞慶 Северен Кјонгсанг 76.045 911,17 1 јануари 1986
Osan 오산 烏山 Кјонги 194.775 42,76 1 јануари 1989
Паџу 파주 坡州 Кјонги 382.816 672,57 1 март 1996
Почон 포천 抱川 Кјонги 157.684 826,50 19 октомври 2003
Поханг 포항 浦項 Северен Кјонгсанг 517.322 1128,76 14 август 1949
Пјонгтек 평택 平澤 Кјонги 428.075 454,62 1 јануари 1986
Сачон 사천 泗川 Јужен Кјонгсанг 114.654 398,25 8 јули 1956
Сангџу 상주 尙州 Северен Кјонгсанг 104.652 1254,83 1 јануари 1986
Самчок 삼척 三陟 Кангвон 71.825 1185,86 1 јануари 1986
Сеџонг 세종 世宗 градспец. самоупр. град 122.263 465,23 1 јули 2012
Согвипо 서귀포 西歸浦 Чеџу 153.241 870,87 1 јули 1981
Сонгнам 성남 城南 Кјонги 979.412 141,82 1 јули 1973
Сосан 서산 瑞山 Јужен Чунгчонг 161.610 740,66 1 јануари 1989
Сеул 서울 서울 градспец. град 10.251.297 605,27 1 април 1914
Сихенг 시흥 始興 Кјонги 400.891 135,02 1 јануари 1989
Сокчо 속초 束草 Кангвон 88.723 105,00 1 јануари 1963
Сунчон 순천 順天 Јужна Чола 272.274 907,41 14 август 1949
Сувон 수원 水原 Кјонги 1.098.010 121,09 14 август 1949
Тебек 태백 太白 Кангвон 49.837 303,57 1 јули 1981
Тонгјонг 통영 統營 Јужен Кјонгсанг 140.140 238,85 1 септември 1955
Ејџонгбу 의정부 議政府 Кјонги 430.198 81,59 1 јануари 1963
Ејванг 의왕 儀旺 Кјонги 150.379 54,00 1 јануари 1989
Улсан 울산 蔚山 градметрополски град 1.136.948 1057,50 1 јуни 1962
Вонџу 원주 原州 Кангвон 321.146 872,56 1 септември 1955
Јангџу 양주 楊州 Кјонги 199.956 309,77 19 октомври 2003
Јангсан 양산 梁山 Јужен Кјонгсанг 267.108 485,18 1 март 1996
Јонгчон 영천 永川 Северен Кјонгсанг 103.174 920,29 1 јули 1981
Јонгџу 영주 榮州 Северен Кјонгсанг 114.446 669,05 1 април 1980
Јосу 여수 麗水 Јужна Чола 292.627 501,27 14 август 1949
Јонгин 용인 龍仁 Кјонги 898.530 591,36 1 март 1996

Преименувани градови[уреди | уреди извор]

 • Чунгму (충무; 忠武) → Тонгјонг (1 јануари 1995)
 • Дечон (대천; 大川) → Борјонг (1 јануари 1995)
 • Донгвангјанг (동광양; 東光陽) → Квангјанг (1 јануари 1995)
 • Кемсонг (금성; 錦城) → Наџу (1 јануари 1986)
 • Кјонгсонг (경성; 京城) → Seoul (15 август 1946)
 • Ири (이리; 裡里) → Иксан (10 мај 1995)
 • Чангсенгпо (장승포; 長承浦) → Коџе (1 јануари 1995)
 • Чомчон (점촌; 店村) → Мунгјонг (1 јануари 1995)
 • Чонџу (정주; 井州) → Чонгеп (1 јануари 1995)
 • Мигем (미금; 渼金) → Намјангџу (1 јануари 1995)
 • Онјанг (온양; 溫陽) → Асан (1 јануари 1995)
 • Самчонпо (삼천포; 三千浦) → Сачон (10 мај 1995)

Укинати градови[уреди | уреди извор]

 • Масан (마산; 馬山, прогласен на 1 април 1914) и Чинхе (진해; 鎭海, прогласен на 1 септември 1955) припоен кон Чангвон на 1 јули 2010.
 • Сонгџонг (송정; 松汀, прогласен на 1 ноември 1986) припоен кон Квангџу (метроп. град) на 1 јануари 1988.
 • Сонгтан (송탄; 松炭, прогласен на 1 јули 1981) припоен кон Пјонгтек на 10 мај 1995.
 • Јочон (여천; 麗川, прогласен на 1 јануари 1986) припоен кон Јосу на 1 април 1998.

Извори[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]