Административна поделба на Јужна Кореја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јужна Кореја е поделена на 8 покраини („до“), 1 специјална автономна покраина текпјол („текпјол чачидо“), 6 метрополски градови („квангјок-си“) и 1 специјален град („текбјол-си“). Тие потоа се делат на разни помали единици: градови („си“), околии („кун“), окрузи („ку“), помали градови („еп“), паланки („мјон“), маала („донг“) и села („ри“).

Хиерархија на поделбата[уреди | уреди извор]

Степен Групен назив Тип корејски
(хангул)
корејски
(ханча)
Мак. транс. Бр.
1 Виша локална автономија
광역자치단체 廣域自治團體
Покраини до 8
Специјална самоуправна покраина 특별 자치도 特別自治道 текбјол-чачи-до 1
Специјален град 특별시 特別市 текбјол-си 1
Специјален самоуправен град 특별 자치시 特別自治市 текбјол-чачи-си 1
Метрополски градови 광역시 廣域市 квангјок-си 6
2 Нижа локална автономија
기초자치단체 基礎自治團體
Градови си 77
Околии кун 84
Окрузи ку 691
--- Окрузи ку 331
Помали градови еп
Паланки мјон
Маала донг
Села тонг
Села ри
Окрузи бан

^1 Постојат два вида на окрузи во Јужна Кореја: автономни (자치구) и неавтономни (일반구).

Покраини и истостепени градови[уреди | уреди извор]

Покраинските единици се првостепени административни единици во земјата. Се делат на пет групи: покраини, специјални самоуправни покраини, специјални градови, метрополски градови и специјални самоуправни градови.

Управниците на покраините се избираат на секои четири години.

Карта Код Име корејски
(хангул)
корејски
(ханча)
Статус[1]
KR-11 Сеул 서울 특별시 서울特別市
СГ
KR-26 Пусан 부산 광역시 釜山廣域市
МГ
KR-27 Тегу 대구 광역시 大邱廣域市
МГ
KR-28 Инчон 인천 광역시 仁川廣域市
МГ
KR-29 Квангџу 광주 광역시 光州廣域市
МГ
KR-30 Теџон 대전 광역시 大田廣域市
МГ
KR-31 Улсан 울산 광역시 蔚山廣域市
МГ
KR-?? Сеџонг 세종 특별자치시 世宗特別自治市
ССГ
KR-41 Кјонги 경기도 京畿道
П
KR-42 Кангвон 강원도 江原道
П
KR-43 Северен Чунгчонг 충청북도 忠清北道
П
KR-44 Јужен Чунгчонг 충청남도 忠清南道
П
KR-45 Северна Чола 전라북도 全羅北道
П
KR-46 Јужна Чола 전라남도 全羅南道
П
KR-47 Северен Кјонгсанг 경상북도 慶尙北道
П
KR-48 Јужен Кјонгсанг 경상남도 慶尙南道
П
KR-49 Чеџу 제주 특별자치도 濟州特別自治道
ССП

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Кратенки за статусот: СГ = специјален град, МГ = метрополски град, ССГ = специјален самоуправен град, П = покраина, ССП = специјална самоуправна покраина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]