Градови во Израел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Градовите во Израел се најголемите населени места во државата. Овој список се базира на Израелското централно биро за статистика. Секоја урбана општина која надминува 20.000 жители има статус на град, кој е доделен од Министерството за внатрешни работи на Израел.[1]

Список[уреди | уреди извор]

Израел има 14 градови со над 100.000 жители, вклучително Ерусалим и Тел Авив.[2] Вкупно Израел има 76 општини со статус на град.

име округ хебрејски население
(2012)[3]
површина
(km²)[4]
Ако Северен עכו 47,200 13.533
Афула Северен עפולה 41,700 26.909
Арад Јужен ערד 23,900 93.140
Ариел Јудеја и Самарија
(Западен Брег)
אריאל 18,200 14.677
Ашдод Јужен אשדוד 214,900 47.242
Ашкелон Јужен אשקלון 120,000 47.788
Бака ал Гарбија Хаифа באקה-אל-ע'רביה 26,800 16.392
Бат Јам Тел Авив בת ים 129,400 8.167
Бершеба Јужен באר שבע 197,300 52.903
Бејт Шеан Северен בית שאן 17,200 7.330
Бејт Шемеш Ерусалим בית שמש 89,800 34.259
Бејтар Илит Јудеја и Самарија
(Западен Брег)
ביתר עילית 42,500 6.801
Бнеј Брак Тел Авив בני ברק 168,800 7.088
Димона Јужен דימונה 33,100 29.877
Ејлат Јужен אילת 47,700 84.789
Елад Централен אלעד 41,400 2.756
Гиватаим Тел Авив גבעתיים 55,700 3.246
Гиват Шмуел Централен גבעת שמואל 23,700 2.579
Хадера Хаифа חדרה 84,100 49.359
Хаифа Хаифа חיפה 272,200 63.666
Херцлија Тел Авив הרצליה 89,200 21.585
Ход ха Шарон Централен הוד השרון 51,000 21.585
Холон Тел Авив חולון 185,300 18.927
Ерусалим Ерусалим ירושלים 815,300 125.156
Кафр Касим Централен כפר קאסם 21,100 8.745
Кармиел Северен כרמיאל 44,900 19.188
Кфар Сава Централен כפר סבא 89,200 14.169
Кирјат Ата Хаифа קריית אתא 52,700 16.706
Кирјат Бјалик Хаифа קריית ביאליק 38,200 8.178
Кирјат Гат Јужен קריית גת 48,300 16.302
Кирјат Малахи Јужен קריית מלאכי 21,200 4.632
Кирјат Моцкин Хаифа קריית מוצקין 38,900 3.778
Кирјат Оно Тел Авив קריית אונו 34,200 4.112
Кирјат Шмона Северен קריית שמונה 23,100 14.228
Кирјат Јам Хаифа קריית ים 38,300 4.339
Лод Централен לוד 71,100 12.226
Мале Адумим Јудеја и Самарија
(Западен Брег)
מעלה אדומים 36,900 49.177
Малот-Таршиха Северен מעלות-תרשיחא 21,100 6.832
Мигдал ха Емек Северен מגדל העמק 24,400 7.637
Модин Илит Јудеја и Самарија
(Западен Брег)
מודיעין עילית 55,500 4.746
Модин-Макабм-Реут Централен מודיעין-מכבים-רעות 82,900 50.176
Нахарија Северен נהריה 53,000 10.233
Назарет Северен נצרת 74,000 14.123
Назарет Илит Северен נצרת עילית 40,800 32.521
Нешер Хаифа נשר 23,200 12.790
Нес Циона Централен נס ציונה 43,000 15.579
Нетенја Централен נתניה 192,200 28.954
Нетивот Јужен נתיבות 28,700 5.626
Офаким Јужен אופקים 24,600 10.273
Ор Акива Хаифа אור עקיבא 16,200 3.539
Ор Јехуда Тел Авив אור יהודה 35,300 5.141
Петах Тиква Централен פתח תקווה 213,900 35.868
Калансаве Централен קלנסווה 20,200 8.417
Ранана Централен רעננה 69,200 14.878
Рахат Јужен רהט 56,900 19.586
Рамат Ган Тел Авив רמת גן 148,400 13.229
Рамат ха Шарон Тел Авив רמת השרון 43,100 16.792
Рамла Централен רמלה 68,000 11.854
Реховот Централен רחובות 120,900 23.041
Ришон ле Цион Централен ראשון לציון 235,100 58.704
Рош ха Аин Централен ראש העין 40,600 24.390
Сафед Северен צפת 32,100 29.248
Сахнин Северен סח'נין 27,900 9.816
Сдерот Јужен שדרות 21,600 4.472
Шефарам Северен שפרעם 38,300 19.766
Тамра Северен טמרה 29,500 29.259
Тајбе Централен טייבה 38,100 18.662
Тел Авив Тел Авив תל אביב 414,600 51.788
Тиберија Северен טבריה 41,700 10.872
Тира Централен טירה 23,900 11.894
Тират Кармел Хаифа טירת כרמל 18,600 5.601
Ум ал Фахм Haifa אום אל-פחם 49,500 22.253
Јавне Централен יבנה 34,200 10.700
Јехуд-Моносон Централен יהוד-מונוסון 27,900 5.014
Јокнејам Илит Северен יקנעם 20,300 7.390

Поврзано[уреди | уреди извор]

Портал „Israel

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]