Список на градови во Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на градовите во Кина
  Непоср. упр. град
  Специјален административен регион
  Окружен град
  Околиски град
  Околиски град потчинет на окружен

Според административната поделба на Кина (која ги вклучува Хонгконг и Макао), градовите се делат на три степени, и тоа: покраински[1] (се состојат од централно управувани градови (ЦУГ) и САР[2]), окружни и околиски. Во септември 2017 г. НР Кина имала 663 градови: 4 централно правувани градови, 2 САР-а, 294 окружни градови (вкл. 15 потпокраински) и 363 околиски градови (вкл. 9 подокружни и 9 СПГК-градови), не сметајќи ги градовите во покраината Тајван на која полага право НР Кина.

Според пописот од 2010 г. најголеми градови се четирите централно управувани, кои опфаќаат густо населени градски подрачја, приградски населби и големи рурални подрачја: Чунгќинг (28,84 мил.), Шангај (23,01 мил.), Пекинг (19,61 мил.) и Тјенѓин (12,93 мил.).

Во земјата има 102 града чие население во градското подрачје надминува 1 милион жители.[3]

Чинови на градовите[уреди | уреди извор]

Во 1980-тите централната власт вовела систем на чинови со цел да се овозможи етапно спроведување на инфраструктурни и урбанистички зафати ширум земјата. Градовите се поделени по редови, зависно од развојните приоритети на државата.[4] Редовниот систем почнал како биоратска класификација, но во 1990-тите добило значење во развојот на недвижнините, стопанското заживување и големограѓанството, покрај претходните догледувања за населението, стопанскиот обем и политичкиот чинослед. Денес поделбата има и големо социјално значење во однос на образованието и гранките на дејност на населението.[5][6]

Список на градови[уреди | уреди извор]

Видови градови
Име Кинески Бр.
Покраински единици
    цент. упр. град 直辖市 4
Окружни единици
    окружен град 地级市 279
    потпокраински град 副省级市 15
Околиски единици
    околиски град 县级市 345
    подокружен град 副地级市 9
    СПГК-град 兵团驻地城市 9
Специјален административен регион
    специјален административен регион 特别行政区 2
Град Кинески Покраина Округ Прогласен
(НР Кина)
Хонгконг 香港特别行政区 ZZZ-SARавтономен ZZZZ-неманема 1997
Макао 澳门特别行政区 ZZZ-SARавтономен ZZZZ-неманема 1999
Пекинг 北京市 ZZZ-municipalityЦУГ ZZZZ-неманема 1949
Чунгќинг 重庆市 ZZZ-municipalityЦУГ ZZZZ-неманема 1997
Шангај 上海市 ZZZ-municipalityЦУГ ZZZZ-неманема 1949
Тјенѓин 天津市 ZZZ-municipalityЦУГ ZZZZ-неманема 1967
Анќинг 安庆市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Бенгбу 蚌埠市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Боџоу 亳州市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Чаоху 巢湖市 Анхуеј Хефеј 2011
Чиџоу 池州市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Чуџоу 滁州市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1992
Фујанг 阜阳市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Хефеј 合肥市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Хуајбеј 淮北市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1960
Хуајнан 淮南市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1951
Хуангшан 黄山市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1987
Ѓешоу 界首市 Анхуеј Фујанг 1989
Луан 六安市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Мааншан 马鞍山市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1956
Минггуанг 明光市 Анхуеј Чуџоу 1994
Нинггуо 宁国市 Анхуеј Сјуенченг 1997
Суџоу 宿州市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Тјенчанг 天长市 Анхуеј Чуџоу 1993
Тунгченг 桐城市 Анхуеј Анќинг 1996
Тунглинг 铜陵市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1971
Вуху 芜湖市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1972
Сјуенченг 宣城市 Анхуеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Фуан 福安市 Фуѓен Нингде 1989
Фудинг 福鼎市 Фуѓен Нингде 1995
Фуќинг 福清市 Фуѓен Фуџоу 1990
Фуџоу 福州市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Ѓеноу 建瓯市 Фуѓен Нанпинг 1992
Ѓинѓанг 晋江市 Фуѓен Ќуенџоу 1992
Лунгхај 龙海市 Фуѓен Џангџоу 1993
Лунгјен 龙岩市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Нанан 南安市 Фуѓен Ќуенџоу 1993
Нанпинг 南平市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Нингде 宁德市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Путјен 莆田市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓуенџоу 泉州市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Санминг 三明市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Шаову 邵武市 Фуѓен Нанпинг 1983
Шиши 石狮市 Фуѓен Ќуенџоу 1987
Вујишан 武夷山市 Фуѓен Нанпинг 1989
Сјамен 厦门市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Јунган 永安市 Фуѓен Санминг 1984
Џангпинг 漳平市 Фуѓен Лунгјен 1990
Џангџоу 漳州市 Фуѓен ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Бајјин 白银市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Дингси 定西市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Дуенхуанг 敦煌市 Гансу Ѓуќуен 1987
Хеѕуо 合作市 Гансу Ганнан 1996
Ѓајигуан 嘉峪关市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1971
Ѓинчанг 金昌市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1981
Ѓуќуен 酒泉市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Ланџоу 兰州市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Линсја 临夏市 Гансу Линја 1983
Лунгнан 陇南市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2004
Пингљанг 平凉市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Ќингјанг 庆阳市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Тјеншуеј 天水市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Вувеј 武威市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Јимен 玉门市 Гансу Ѓуќуен 1961
Џангје 张掖市 Гансу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Чаоџоу 潮州市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1991
Дунггуан 东莞市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Енпинг 恩平市 Гуангдунг Ѓангмен 1994
Фошан 佛山市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Гаоџоу 高州市 Гуангдунг Маоминг 1993
Гуангџоу 广州市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Хешан 鹤山市 Гуангдунг Ѓангмен 1993
Хејуен 河源市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Хуаџоу 化州市 Гуангдунг Маоминг 1994
Хуејџоу 惠州市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Ѓангмен 江门市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Ѓејанг 揭阳市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1991
Кајпинг 开平市 Гуангдунг Ѓангмен 1993
Лечанг 乐昌市 Гуангдунг Шаогуан 1994
Лејџоу 雷州市 Гуангдунг Џанѓанг 1994
Љенѓанг 廉江市 Гуангдунг Џанѓанг 1993
Љенџоу 连州市 Гуангдунг Ќингјуен 1994
Луфенг 陆丰市 Гуангдунг Шанвеј 1995
Луодинг 罗定市 Гуангдунг Јунфу 1993
Маоминг 茂名市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Мејџоу 梅州市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Нансјунг 南雄市 Гуангдунг Ѓаогуан 1996
Пунинг 普宁市 Гуангдунг Ѓејанг 1993
Ќингјуен 清远市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Шантоу 汕头市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Шанвеј 汕尾市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Шаогуан 韶关市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Шенџен 深圳市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Сехуеј 四会市 Гуангдунг Џаоќинг 1993
Тајшан 台山市 Гуангдунг Ѓангмен 1992
Вучуен 吴川市 Гуангдунг Џанѓанг 1994
Сјингнинг 兴宁市 Гуангдунг Мејџоу 1994
Синји 信宜市 Гуангдунг Маоминг 1995
Јангчуен 阳春市 Гуангдунг Јангѓанг 1994
Јангѓанг 阳江市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Јингде 英德市 Гуангдунг Ќингјуен 1994
Јунфу 云浮市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Џанѓанг 湛江市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Џаоќинг 肇庆市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Џунгшанг 中山市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Џухај 珠海市 Гуангдунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Бајсе 百色市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Бејхај 北海市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Бејљу 北流市 Гуангси Јулин 1994
Ценси 岑溪市 Гуангси Вуџоу 1995
Чунгѕуо 崇左市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Дунгсјинг 东兴市 Гуангси Фангченгганг 1996
Фангченгганг 防城港市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1993
Гуејганг 贵港市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1995
Гуејлин 桂林市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Гуејпинг 桂平市 Гуангси Гуејганг 1994
Хечи 河池市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Хешан 合山市 Гуангси Лајбин 1981
Хеџоу 贺州市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Ѓингси 靖西市 Гуангси Бајсе 2015
Лајбин 来宾市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Љуџоу 柳州市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Наннинг 南宁市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Пингсјанг 凭祥市 Гуангси Чунгѕуо 1961
Ќинџоу 钦州市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Вуџоу 梧州市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Јилин 玉林市 Гуангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Аншуен 安顺市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Биѓе 毕节市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2011
Чишуеј 赤水市 Гуејџоу Ѕуенји 1990
Дујун 都匀市 Гуејџоу Ќеннан 1966
Фуќуен 福泉市 Гуејџоу Ќеннан 1996
Гуејјанг 贵阳市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Кајли 凯里市 Гуејџоу Ќендунгнан 1983
Љупаншуеј 六盘水市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1978
Панџоу 盘州市 Гуејџоу Љупаншуеј 2017
Ќингџен 清镇市 Гуејџоу Гуејјанг 1992
Женхуај 仁怀市 Гуејџоу Ѕуенји 1995
Тунгжен 铜仁市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 201
Сјингји 兴义市 Гуејџоу Ќенсјинан 1987
Ѕуенји 遵义市 Гуејџоу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Данџоу 儋州市 Хајнан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2015
Дунгфанг 东方市 Хајнан ZZZZ-неманема 1997
Хајкоу 海口市 Хајнан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1986
Ќунгхај 琼海市 Хајнан ZZZZ-неманема 1992
Санша 三沙市 Хајнан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2012
Санја 三亚市 Хајнан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1987
Ваннинг 万宁市 Хајнан ZZZZ-неманема 1996
Венчанг 文昌市 Хајнан ZZZZ-неманема 1995
Вуџешан 五指山市 Хајнан ZZZZ-неманема 1986
Ангуо 安国市 Хебеј Баодинг 1991
Баодинг 保定市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Баџоу 霸州市 Хебеј Лангфанг 1990
Ботоу 泊头市 Хебеј Цангџоу 1982
Цангџоу 沧州市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ченгде 承德市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Дингџоу 定州市 Хебеј Баодинг 1986
Гаобејдјен 高碑店市 Хебеј Баодинг 1993
Хандан 邯郸市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Хенгшуеј 衡水市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Хеѓен 河间市 Хебеј Цангџоу 1990
Хуангхуа 黄骅市 Хебеј Цангџоу 1989
Ѓинџоу 晋州市 Хебеј Шеѓаџуанг 1991
Лангфанг 廊坊市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Нангунг 南宫市 Хебеј Сјингтај 1986
Пингќуен 平泉市 Хебеј Ченгде 2017
Ќенан 迁安市 Хебеј Тангшан 1996
Ќинхуангдао 秦皇岛市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Женќу 任丘市 Хебеј Цангџоу 1986
Санхе 三河市 Хебеј Лангфанг 1993
Шахе 沙河市 Хебеј Сјингтај 1987
Шенџоу 深州市 Хебеј Хенгшуеј 1994
Шеѓаџуанг 石家庄市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1978
Тангшан 唐山市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1978
Синѓи 辛集市 Хебеј Шеѓаџуанг 1986
Вуан 武安市 Хебеј Хандан 1988
Сјингтај 邢台市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Синле 新乐市 Хебеј Шеѓаџуанг 1992
Џангѓакоу 张家口市 Хебеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Џуоџоу 涿州市 Хебеј Баодинг 1986
Ѕуенхуа 遵化市 Хебеј Тангшан 1992
Анда 安达市 Хејлунгѓанг Суејхуа 1984
Бејан 北安市 Хејлунгѓанг Хејхе 1982
Даќинг 大庆市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1965
Дунгнинг 东宁市 Хејлунгѓанг Муданѓанг 2015
Фуѓин 富锦市 Хејлунгѓанг Ѓамусе 1988
Фујуен 抚远市 Хејлунгѓанг Ѓамусе 2016
Хајлин 海林市 Хејлунгѓанг Муданѓанг 1992
Хајлуен 海伦市 Хејлунгѓанг Суејхуа 1989
Харбин 哈尔滨市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Хеганг 鹤岗市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1966
Хејхе 黑河市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1993
Хулин 虎林市 Хејлунгѓанг Ѓиси 1996
Ѓамусе 佳木斯市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓиси 鸡西市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1966
Мишан 密山市 Хејлунгѓанг Ѓиси 1988
Муданѓанг 牡丹江市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Мулинг 穆棱市 Хејлунгѓанг Муданѓанг 1995
Нехе 讷河市 Хејлунгѓанг Ќиќихар 1992
Минган 宁安市 Хејлунгѓанг Муданѓанг 1993
Ќиќихар 齐齐哈尔市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1964
Ќитајхе 七台河市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Шангџе 尚志市 Хејлунгѓанг Харбин 1988
Шуангјашан 双鸭山市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1966
Суејфенхе 绥芬河市 Хејлунгѓанг Муданѓанг 1975
Суејхуа 绥化市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Тјели 铁力市 Хејлунгѓанг Јичуен 1988
Тунгѓанг 同江市 Хејлунгѓанг Ѓамусе 1987
Вучанг 五常市 Хејлунгѓанг Харбин 1993
Вудаљенчи 五大连池市 Хејлунгѓанг Хејхе 1983
Јичуен 伊春市 Хејлунгѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Џаодунг 肇东市 Хејлунгѓанг Суејхуа 1986
Анјанг 安阳市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1982
Чангге 长葛市 Хенан Сучанг 1993
Денгфенг 登封市 Хенан Џенгџоу 1994
Денгџоу 邓州市 Хенан Нанјанг 1988
Гунгји 巩义市 Хенан Џенгџоу 1991
Хеби 鹤壁市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1974
Хуејсјен 辉县市 Хенан Синсјанг 1988
Ѓаоѕуо 焦作市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1974
Ѓујуен 济源市 Хенан ZZZZ-неманема 1988
Кајфенг 开封市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Лингбао 灵宝市 Хенан Санменсја 1993
Линџоу 林州市 Хенан Анјанг 1994
Луохе 漯河市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1986
Луојанг 洛阳市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1964
Менгџоу 孟州市 Хенан Ѓаоѕуо 1996
Нанјанг 南阳市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Пингдингшан 平顶山市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1969
Пујанг 濮阳市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ќинјанг 沁阳市 Хенан Ѓаоѕуо 1989
Жуџоу 汝州市 Хенан Пингдингшан 1988
Санменсја 三门峡市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1986
Шнгќу 商丘市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Вејхуеј 卫辉市 Хенан Синсјанг 1988
Вуганг 舞钢市 Хенан Пингдингшан 199
Сјангченг 项城市 Хенан Џоукоу 1993
Сјингјанг 荥阳市 Хенан Џенгџоу 1994
Синми 新密市 Хенан Џенгџоу 1994
Синсјанг 新乡市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1982
Синјанг 信阳市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Синџенг 新郑市 Хенан Џенгџоу 1994
Сучанг 许昌市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1986
Јенше 偃师市 Хенан Луојанг 1993
Јима 义马市 Хенан Санменсја 1981
Јунгченг 永城市 Хенан Шангќу 1996
Јиџоу 禹州市 Хенан Сучанг 1988
Џенгџоу 郑州市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Џоукоу 周口市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Џумадјен 驻马店市 Хенан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Анлу 安陆市 Хубеј Сјаоган 1987
Чиби 赤壁市 Хубеј Сјеннинг 1986
Дангјанг 当阳市 Хубеј Јичанг 1988
Данѓангкоу 丹江口市 Хубеј Шејен 1983
Даје 大冶市 Хубеј Хуангше 1994
Енше 恩施市 Хубеј Енше 1981
Еџоу 鄂州市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Гуангшуеј 广水市 Хубеј Суејџоу 1988
Ханчуен 汉川市 Хубеј Сјаоган 1997
Хунгху 洪湖市 Хубеј Ѓингџоу 1987
Хуангганг 黄冈市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1995
Хуангше 黄石市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1950
Ѓингмен 荆门市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓингџоу 荆州市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Лаохекоу 老河口市 Хубеј Сјангјанг 1979
Личуан 利川市 Хубеј Енше 1986
Маченг 麻城市 Хубеј Хуангганг 1986
Ќенѓанг 潜江市 Хубеј ZZZZ-неманема 1988
Шешоу 石首市 Хубеј Ѓингџоу 1986
Шејен 十堰市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1973
Суејџоу 随州市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Сунгѕе 松滋市 Хубеј Ѓингџоу 1995
Тјенмен 天门市 Хубеј ZZZZ-неманема 1987
Вухан 武汉市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Вусјуе 武穴市 Хубеј Хуангганг 1987
Сјангјанг 襄阳市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Сјеннинг 咸宁市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Сјентао 仙桃市 Хубеј ZZZZ-неманема 1986
Сјаоган 孝感市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1993
Јичанг 宜昌市 Хубеј ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1979
Јиченг 宜城市 Хубеј Сјангјанг 1994
Јиду 宜都市 Хубеј Јичанг 1987
Јингченг 应城市 Хубеј Сјаоган 1986
Ѕаојанг 枣阳市 Хубеј Сјангјанг 1988
Џеѓанг 枝江市 Хубеј Јичанг 1996
Џунгсјанг 钟祥市 Хубеј Ѓингмен 1992
Чангде 常德市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Чангнинг 常宁市 Хунан Хенгјанг 1996
Чангѓа 长沙市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Ченџоу 郴州市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Хенгјанг 衡阳市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1980
Хунгѓанг 洪江市 Хунан Хуајхуа 1979
Хуајхуа 怀化市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Ѓинше 津市市 Хунан Ченгде 1979
Ѓишоу 吉首市 Хунан Сјангси 1982
Лејјанг 耒阳市 Хунан Хенгјанг 1986
Ленгшуејѓанг 冷水江市 Хунан Лоуди 1983
Љенјуен 涟源市 Хунан Лоуди 1987
Лилинг 醴陵市 Хунан Џуџоу 1985
Линсјанг 临湘市 Хунан Јуејанг 1992
Љујанг 浏阳市 Хунан Чангша 1993
Лоуди 娄底市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Милуо 汨罗市 Хунан Јуејанг 1987
Нингсјанг 宁乡市 Хунан Чангша 2017
Шаошан 韶山市 Хунан Сјангтан 1990
Шаојанг 邵阳市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1980
Вуганг 武冈市 Хунан Шаојанг 1994
Сјангтан 湘潭市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1980
Сјангсјанг 湘乡市 Хунан Сјангтан 1986
Јијанг 益阳市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Јунгџоу 永州市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1995
Јуенѓанг 沅江市 Хунан Јијанг 1988
Јуејанг 岳阳市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Џангѓаѓе 张家界市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Џуџоу 株洲市 Хунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1956
Ѕесјинг 资兴市 Хунан Ченџоу 1984
Аршан 阿尔山市 Внатрешна Монголија Хингган 1996
Баотоу 包头市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1950
Бајанур 巴彦淖尔市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Чифенг 赤峰市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Еренхот 二连浩特市 Внатрешна Монголија Шилингол 1966
Ергун 额尔古纳市 Внатрешна Монголија Хулунбуир 1994
Фенгџен 丰镇市 Внатрешна Монголија Уланчаб 1990
Генхе 根河市 Внатрешна Монголија Хулунбуир 1994
Хохот 呼和浩特市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1950
Холингол 霍林郭勒市 Внатрешна Монголија Тунгљао 1985
Хулунбуир 呼伦贝尔市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Манџоули 满洲里市 Внатрешна Монголија Хулунбуир 1954
Ордос 鄂尔多斯市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Тунгљао 通辽市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Уланхот 乌兰浩特市 Внатрешна Монголија Хингган 1980
Уланчаб 乌兰察布市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Вухај 乌海市 Внатрешна Монголија ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Шилинхот 锡林浩特市 Внатрешна Монголија Шилингол 1983
Јакеши 牙克石市 Внатрешна Монголија Хулунбуир 1983
Џалантун 扎兰屯市 Внатрешна Монголија Хулунбуир 1983
Чангшу 常熟市 Ѓангсу Суџоу 1983
Чангџоу 常州市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1962
Данјанг 丹阳市 Ѓангсу Џенѓанг 1987
Дунгтај 东台市 Ѓангсу Јенченг 1987
Гаојоу 高邮市 Ѓангсу Јангџоу 1991
Хајмен 海门市 Ѓангсу Нантунг 1994
Хуајан 淮安市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓангјин 江阴市 Ѓангсу Вуси 1987
Ѓингѓанг 靖江市 Ѓангсу Тајџоу 1993
Ѓужунг 句容市 Ѓангсу Џенѓанг 1995
Лијанг 溧阳市 Ѓангсу Чангџоу 1990
Љенјунганг 连云港市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1962
Куеншан 昆山市 Ѓангсу Суџоу 1989
Нанѓинг 南京市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1953
Нантунг 南通市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1962
Пиџоу 邳州市 Ѓангсу Суџоу 1992
Ќидунг 启东市 Ѓангсу Нантунг 1989
Жугао 如皋市 Ѓангсу Нантунг 1991
Суќен 宿迁市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Суџоу 苏州市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1962
Тајцанг 太仓市 Ѓангсу Суџоу 1993
Тајсјинг 泰兴市 Ѓангсу Тајџоу 1992
Тајџоу 泰州市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Вуси 无锡市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Сјингхуа 兴化市 Ѓангсу Тајџоу 1987
Синји 新沂市 Ѓангсу Суџоу 1990
Суџоу 徐州市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1962
Јенченг 盐城市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Јангџунг 扬中市 Ѓангсу Џенѓанг 1994
Јангџоу 扬州市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Јисјинг 宜兴市 Ѓангсу Вуси 1988
Јиџенг 仪征市 Ѓангсу Јангџоу 1986
Џангѓаганг 张家港市 Ѓангсу Суџоу 1986
Џенѓанг 镇江市 Ѓангсу ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Десјинг 德兴市 Ѓангси Шангжао 1990
Фенгченг 丰城市 Ѓангси Јичуен 1988
Фуџоу 抚州市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Ганџоу 赣州市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Гаоан 高安市 Ѓангси Јичуен 1993
Гунгќингченг 共青城市 Ѓангси Ѓуѓанг 2010
Гуејси 贵溪市 Ѓангси Јингтан 1996
Ѓиан 吉安市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Ѓингдеџен 景德镇市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1953
Ѓинггангшан 井冈山市 Ѓангси Ѓиан 1984
Ѓуѓанг 九江市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1980
Лепинг 乐平市 Ѓангси Ѓингдеџен 1992
Лушан 庐山市 Ѓангси Ѓуѓанг 2016
Нанчанг 南昌市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Пингсјанг 萍乡市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1970
Жуејчанг 瑞昌市 Ѓангси Ѓуѓанг 1989
Жуејѓин 瑞金市 Ѓангси Ганџоу 1994
Шангжао 上饶市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Синју 新余市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Јичуен 宜春市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Јингтан 鹰潭市 Ѓангси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Џангшу 樟树市 Ѓангси Јичуен 1988
Бајченг 白城市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1993
Бајшан 白山市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Чангчуен 长春市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Даан 大安市 Ѓилин Бајченг 1988
Дехуеј 德惠市 Ѓилин Чангчуен 1994
Дуенхуа 敦化市 Ѓилин Јенбјен 1985
Фују 扶余市 Ѓилин Сунгјуен 2013
Гунгџулинг 公主岭市 Ѓилин Сепинг 1985
Хелунг 和龙市 Ѓилин Јенбјен 1993
Хуадјен 桦甸市 Ѓилин Ѓилин 1988
Хунчуен 珲春市 Ѓилин Јенбјен 1988
Ѓиан 集安市 Ѓилин Тунгхуа 1988
Ѓаохе 蛟河市 Ѓилин Ѓилин 1989
Ѓилин 吉林市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Љаојуен 辽源市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Линѓанг 临江市 Ѓилин Бајшан 1993
Лунгѓинг 龙井市 Ѓилин Јанбјен 1988
Мејхејоу 梅河口市 Ѓилин Тунгхуа 1985
Панше 磐石市 Ѓилин Ѓилин 1995
Шуангљао 双辽市 Ѓилин Сепинг 1996
Шулан 舒兰市 Ѓилин Ѓилин 1992
Сепинг 四平市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Сунгјуен 松原市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1992
Таонан 洮南市 Ѓилин Бајченг 1987
Тунгхуа 通化市 Ѓилин ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Тумен 图们市 Ѓилин Јенбјен 1965
Јенѓи 延吉市 Ѓилин Јенбјен 1953
Јушу 榆树市 Ѓилин Чангчуен 1990
Аншан 鞍山市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Бенси 本溪市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Бејпјао 北票市 Љаонинг Чаојанг 1985
Бејџен 北镇市 Љаонинг Ѓинџоу 1995
Чаојанг 朝阳市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1984
Даљен 大连市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Дандунг 丹东市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Дашеќао 大石桥市 Љаонинг Јингкоу 1992
Денгта 灯塔市 Љаонинг Љаојанг 1996
Дјаобингшан 调兵山市 Љаонинг Тјелинг 1986
Дунгганг 东港市 Љаонинг Дандунг 1993
Фенгченг 凤城市 Љаонинг Дандунг 1994
Фушуен 抚顺市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Фусин 阜新市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Гајџоу 盖州市 Љаонинг Јингкоу 1992
Хајченг 海城市 Љаонинг Аншан 1985
Хулудао 葫芦岛市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1989
Ѓинџоу 锦州市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Кајјуен 开原市 Љаонинг Тјелинг 1988
Љаојанг 辽阳市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1965
Лингхај 凌海市 Љаонинг Ѓинџоу 1993
Лингјуен 凌源市 Љаонинг Чаојанг 1991
Панѓин 盘锦市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1984
Шенјанг 沈阳市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Тјелинг 铁岭市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1984
Вафангдјен 瓦房店市 Љаонинг Даљен 1985
Сјингченг 兴城市 Љаонинг Хулудао 1986
Синмин 新民市 Љаонинг Шенјанг 1993
Јингкоу 营口市 Љаонинг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Џуангхе 庄河市 Љаонинг Даљен 1992
Гујуен 固原市 Нингсја ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Лингву 灵武市 Нингсја Јинчуен 1996
Ќингтунгсја 青铜峡市 Нингсја Вуџунг 1984
Шеѕуејшан 石嘴山市 Нингсја ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Вуџунг 吴忠市 Нингсја ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Јинчуен 银川市 Нингсја ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1958
Џунгвеј 中卫市 Нингсја ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Делингха 德令哈市 Ќингхај Хајши 1988
Голмуд 格尔木市 Ќингхај Хајши 1980
Хајдунг 海东市 Ќингхај ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2013
Сининг 西宁市 Ќингхај ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1956
Јушу 玉树市 Ќингхај Јушу 2013
Анканг 安康市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Баоѓи 宝鸡市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1971
Ханченг 韩城市 Шенси Вејнан 1983
Ханџунг 汉中市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Хуајинг 华阴市 Шенси Вејнан 1990
Шанглуо 商洛市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Шенму 神木市 Шенси Јулин 2017
Тунгчуан 铜川市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1966
Вејнан 渭南市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Сиан 西安市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1954
Сјенјанг 咸阳市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Сингпинг 兴平市 Шенси Сјенјанг 1993
Јенан 延安市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Јулин 榆林市 Шенси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Анќу 安丘市 Шандунг Вефанг 1994
Бинџоу 滨州市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Чангји 昌邑市 Шандунг Вејфанг 1994
Деџоу 德州市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Дунгјинг 东营市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1982
Фејченг 肥城市 Шандунг Тајан 1992
Гаоми 高密市 Шандунг Вејфанг 1994
Хајјанг 海阳市 Шандунг Јентај 1996
Хеѕе 菏泽市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Ѓаоџоу 胶州市 Шандунг Ќингдао 1987
Ѓинан 济南市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Ѓининг 济宁市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Лајву 莱芜市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1992
Лајси 莱西市 Шандунг Ќингдао 1990
Лајјанг 莱阳市 Шандунг Јентај 1987
Лајџоу 莱州市 Шандунг Јентај 1988
Лелинг 乐陵市 Шандунг Деџоу 1988
Љаоченг 聊城市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Линќинг 临清市 Шандунг Љаоченг 1983
Линји 临沂市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Лунгкоу 龙口市 Шандунг Јентај 1986
Пенглај 蓬莱市 Шандунг Јентај 1991
Пингду 平度市 Шандунг Ќингдао 1989
Ќингдао 青岛市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Ќингџоу 青州市 Шандунг Вејфанг 1986
Ќисја 栖霞市 Шандунг Јентај 1995
Ќуфу 曲阜市 Шандунг Ѓининг 1986
Жеџао 日照市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1989
Жунгченг 荣成市 Шандунг Вејхај 1988
Жушан 乳山市 Шандунг Вејхај 1993
Шоугуанг 寿光市 Шандунг Вејфанг 1993
Тајан 泰安市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Тенгџоу 滕州市 Шандунг Ѕаоџуанг 1988
Вејфанг 潍坊市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Вејхај 威海市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1987
Синтај 新泰市 Шандунг Тајан 1982
Јентај 烟台市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Јученг 禹城市 Шандунг Деџоу 1993
Ѕаоџуанг 枣庄市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Џаојуен 招远市 Шандунг Јентај 1991
Џученг 诸城市 Шандунг Вејфанг 1987
Ѕебо 淄博市 Шандунг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1961
Џоученг 邹城市 Шандунг Ѓининг 1992
Џангџе 长治市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1975
Датунг 大同市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1972
Фенјанг 汾阳市 Шанси Лиљенг 1996
Гаопинг 高平市 Шанси Ѓинченг 1993
Гуѓао 古交市 Шанси Тајјуен 1988
Хеѓин 河津市 Шанси Јунченг 1994
Хоума 侯马市 Шанси Линфен 1971
Хоуџоу 霍州市 Шанси Линфен 1989
Ѓесју 介休市 Шанси Ѓинџунг 1992
Ѓинченг 晋城市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Ѓинџунг 晋中市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Линфен 临汾市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Лученг 潞城市 Шанси Чангџе 1994
Лиљанг 吕梁市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Шуоџоу 朔州市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1988
Тајјуен 太原市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Сјаоји 孝义市 Шанси Лиљен 1992
Синџоу 忻州市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Јангѓуен 阳泉市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1972
Јунгѓи 永济市 Шанси Јунченг 1994
Јуенченг 运城市 Шанси ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Јуенпинг 原平市 Шанси Синчоу 1993
Баркам 马尔康市 Сечуан Нгава 2015
Баџунг 巴中市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Ченгду 成都市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Чунгџоу 崇州市 Сечуан Ченгду 1994
Даџоу 达州市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1999
Дејанг 德阳市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Дуѓангјен 都江堰市 Сечуан Ченгду 1988
Емејшан 峨眉山市 Сечуан Лешан 1988
Гуанган 广安市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1998
Гуангхан 广汉市 Сечуан Дејанг 1988
Гуангјуен 广元市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Хуајинг 华蓥市 Сечуан Гуанган 1985
Ѓангјоу 江油市 Сечуан Мјенјанг 1988
Ѓенјанг 简阳市 Сечуан Ченгду 1994
Кангдинг 康定市 Сечуан Гарѕе 2015
Лангџунг 阆中市 Сечуан Нанчунг 1991
Лешан 乐山市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Лунгчанг 隆昌市 Сечуан Нејѓанг 2017
Луџоу 泸州市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Мјенџу 绵竹市 Сечуан Дејанг 1996
Мејшан 眉山市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Мјенјанг 绵阳市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Нанчунг 南充市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1993
Нејѓанг 内江市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Панџехуа 攀枝花市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1965
Пенгџоу 彭州市 Сечуан Ченгду 1993
Ќунглај 邛崃市 Сечуан Ченгду 1994
Шефанг 什邡市 Сечуан Дејанг 1995
Суејнинг 遂宁市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Ванјуен 万源市 Сечуан Даџоу 1993
Сичанг 西昌市 Сечуан Љангшан 1979
Јаан 雅安市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Јибин 宜宾市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1996
Ѕегунг 自贡市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Ѕејанг 资阳市 Сечуан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Ласа 拉萨市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1960
Нагчу 那曲市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2017
Њингчи 林芝市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2015
Чамдо 昌都市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2014
Шанан 山南市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2016
Шигаѕе 日喀则市 Тибет ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2014
Аксу 阿克苏市 Синѓанг Аксу 1983
Алашанкоу 阿拉山口市 Синѓанг Бортала 2012
Алтај 阿勒泰市 Синѓанг Алтај 1984
Арал 阿拉尔市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2002
Артуш 阿图什市 Синѓанг Кисилсу 1986
Бејтуен 北屯市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2011
Боле 博乐市 Синѓанг Бортала 1985
Чангѓи 昌吉市 Синѓанг Чангѓи 1983
Фуканг 阜康市 Синѓанг Чангѓи 1992
Хами 哈密市 Синѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2016
Хотан 和田市 Синѓанг Хотан 1983
Карамај 克拉玛依市 Синѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1982
Кашгар 喀什市 Синѓанг Кашгар 1952
Коргас 霍尔果斯市 Синѓанг Или 2014
Кокдала 可克达拉市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2015
Корла 库尔勒市 Синѓанг Бајинголин 1979
Куејтуен 奎屯市 Синѓанг Или 1975
Кунју 昆玉市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2016
Шехеѕе 石河子市 Синѓанг ZZZZ-неманема 1976
Шуангхе 双河市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2014
Таченг 塔城市 Синѓанг Таченг 1984
Тјеменгуан 铁门关市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2012
Тумшук 图木舒克市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2002
Турпан 吐鲁番市 Синѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2015
ÜrümqiУрумчи 乌鲁木齐市 Синѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Вуѓаќу 五家渠市 Синѓанг ZZZZ-неманема 2002
Вусу 乌苏市 Синѓанг Тачен 1996
Јининг 伊宁市 Синѓанг Или 1952
Аннинг 安宁市 Јунан Куенминг 1995
Баошан 保山市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Чусјунг 楚雄市 Јунан Чусјунг 1983
Дали 大理市 Јунан Дали 1983
Геѓу 个旧市 Јунан Хунгхе 1958
Ѓингхунг 景洪市 Јунан Сишуангбанна 1993
Кајјуен 开远市 Јунан Хунгхе 1981
Куенминг 昆明市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Линцанг 临沧市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Лиѓанг 丽江市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2002
Лушуеј 泸水市 Јунан Нуѓанг 2016
Манг 芒市 Јунан Дехунг 1996
Менгѕе 蒙自市 Јунан Хунгхе 2010
Миле 弥勒市 Јунан Хунгхе 2013
Пуер 普洱市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2003
Ќуѓинг 曲靖市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Жуејли 瑞丽市 Јунан Дехунг 1992
Шангри Ла 香格里拉市 Јунан Диќинг 2014
Тенгчунг 腾冲市 Јунан Баошан 201
Веншан 文山市 Јунан Веншан 2010
Сјуенвеј 宣威市 Јунан Ќуѓинг 1994
Јуси 玉溪市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1997
Џаотунг 昭通市 Јунан ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2001
Цеси 慈溪市 Џеѓанг Нингбо 1988
Дунгјанг 东阳市 Џеѓанг Ѓинхуа 1988
Хајнинг 海宁市 Џеѓанг Ѓасјинг 1986
Хангџоу 杭州市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Хуџоу 湖州市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓенде 建德市 Џеѓанг Хангџоу 1992
Ѓангшан 江山市 Џеѓанг Ќуџоу 1987
Ѓасјинг 嘉兴市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Ѓинхуа 金华市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Ланси 兰溪市 Џеѓанг Ѓинхуа 1985
Линхај 临海市 Џеѓанг Тајџоу 1986
Лишуеј 丽水市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 2000
Лунгѓуен 龙泉市 Џеѓанг Лишуеј 1990
Нингбо 宁波市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Пингху 平湖市 Џеѓанг Ѓасјинг 1991
Ќуџоу 衢州市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1985
Жуејан 瑞安市 Џеѓанг Венџоу 1987
Шаосјинг 绍兴市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1983
Шенгџоу 嵊州市 Џеѓанг Шаосјинг 1995
Тајџоу 台州市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1994
Тунгсјанг 桐乡市 Џеѓанг Ѓасјинг 1993
Венлинг 温岭市 Џеѓанг Тајџоу 1994
Венџоу 温州市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 1949
Јиву 义乌市 Џеѓанг Ѓинхуа 1988
Јунгканг 永康市 Џеѓанг Ѓинхуа 1992
Јуеќинг 乐清市 Џеѓанг Венџоу 1993
Јухуан 玉环市 Џеѓанг Тајџоу 2017
Јујао 余姚市 Џеѓанг Нингбо 1985
Џоушан 舟山市 Џеѓанг ZZZ-непосредно управуваннепоср. управуван 198
Џуѓи 诸暨市 Џеѓанг Шаосјинг 1989

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „中华人民共和国行政区划“. gov.cn. Government of the People's Republic of China. Посетено на 7 March 2015.
  2. Град-држава
  3. „More than 100 Chinese cities now above 1 million people“. Guardian. March 20, 2017.
  4. „Chinese First Tier Cities, Second Tier Cities and Tiered Cities in China“. Starmass. Starmass. 28 April 2011. Архивирано од изворникот на 2014-02-28. Посетено на 7 April 2014.
  5. Liu, Sindy; Perry, Patsy; Moore, Christopher; Warnaby, Gary (28 August 2015). „The standardization-localization dilemma of brand communications for luxury fashion retailers' internationalization into China“. Journal of Business Research. 69 (1). doi:10.1016/j.jbusres.2015.08.008 – преку Elsevier Inc.
  6. Liu, Sida; Liang, Lily; Michelson, Ethan (April 2014). „Migration and Social Structure: The Spatial Mobility of Chinese Lawyers“. Law & Policy. 36 (2). doi:10.1111/lapo.12016 – преку Wiley.com.
  7. http://www.chinadaily.com.cn/business/2017top10/2017-05/15/content_29343927.htm
  8. Мали Чивакул; Рафаек В. Лам; Сјаоуанг Љу; Војќех Малишевски; Алфред Шипке (April 28, 2015). „Запознавање со станбените недвижнини во Кина“ (PDF). imf.org. Меѓународен монетарен фонд. стр. 4 (бел. 6). Посетено на June 11, 2015. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]