Прејди на содржината

Ордос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположбата на Ордос.

Пустина Ордос, исто така позната како Му-ус или Пустина Лоша Вода,упр. кин.: ; трад. кин.: 鄂爾多斯沙漠; пинјин: È'ěrduō Shā (упр. кин.: ; трад. кин.: 鄂爾多斯沙漠; пинјин: È'ěrduō Shā) е пустина и степска област кој се наоѓа на плато во јужниот дел на автономната област Внатрешна Монголија, во НР Кина. Почвата на Ордос е смеса на глина и песок и, како резултат на тоа, не е погодна за земјоделство. Пустината се протега на површина од околу 90,650 km2 (35,000 ми). Се состои од две огромни пустини: седмата најголема пустина во Кина, Кубики (; 庫布齊沙漠; Shā) на север и осмата најголемата пустина во Кина, Му-ус, на југ.