Ласа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горе лево: покрив на храмот Јоханг; Главната порта на манастирот Норбулингка; Палатата Потала; Тркало на Дарма и молитвени тркала (долу), Јоханг; сателитска слика на Ласа
Горе лево: покрив на храмот Јоханг; Главната порта на манастирот Норбулингка; Палатата Потала; Тркало на Дарма и молитвени тркала (долу), Јоханг; сателитска слика на Ласа

Ласа (на тибетски: ལྷ་ས) е град и градски округ во Тибетскиот автономен регион 拉薩 НРК. Во него се наоѓа седиштето на владата на автономниот регион, претходно главен град на независната тибетска држава.