Населба од градски тип

Од Википедија — слободната енциклопедија

Населба од градски тип (руски: посёлок городского типа, бугарски: селище от градски тип, полски: osiedle typu miejskiego) официјална ознака за полуурбана населба. Се користат во некои држави од поранешниот Советски блок.

Овој тип на место се користи во сите 15 земји-републиките од поранешниот Советски Сојуз од 1922 кога терминот посад бил преименуван во овој. Тој бил воведен подоцна во Полска (1954) и Бугарија (1964).

Сите такви населби во Полска биле трансформирани во други видови на порамнување (град или село) во 1972 година, додека во Бугарија и 5 од пост-советските републики (имено Ерменија, Естонија, Латвија, Литванија, Молдавија) - во почетокот на 1990-те.

Денес овој термин се користи во други 10 пост-советски републики - Азербејџан, Белорусија, Грузија, Казахстан, Киргистан, Русија, Таџикистан, Туркменистан, Украина, Узбекистан.