Градови во Финска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Финска има 113 населени места кои се нарекуваат град. Во 1977 година е отстранета административната разлика меѓу град, гратче и општина. Оттогаш се признават само општините, кои често се нарекуваат градови (фин. kaupunki) (швед. stad).

Секоја општина самостојно може да одлучи дали ќе го смени статусот на населено место од селска (фин. kunta) во градска општина.

Градови[уреди | уреди извор]

Грб Име Исто така познат како Област Основан Население (2010)[1]
Akaa.vaakuna.svg Акаа Приканмаа 2007 13995
Alajärvi.vaakuna.svg Алајарви Јужна Остроботнија 1986 8839
Alavus.vaakuna.svg Алавус Алаво Јужна Остроботнија 1977 9509
Anjalankoski.vaakuna.svg Анјаланкоски Кименлааксо 1977 16754
Vaasa.vaakuna2.svg Вааса Васа Остроботнија 1606 59587
Valkeakoski.vaakuna.svg Валкеакоски Пирканмаа 1963 20338
Vammala.vaakuna.svg Вамала Пирканмаа 1965 16653
Vantaa.vaakuna.svg Вантаа Ванда Уусимаа 1974 200055
Varkaus.vaakuna.svg Варкаус Северна Савонија 1962 23585
Viitasaari.vaakuna.svg Виитасаари Централна Финска 1996 7416
Virrat.vaakuna.svg Вират Вирдоис Пирканмаа 1977 7775
Tammisaari.vaakuna.svg Екенјас Тамисаари Уусимаа 1546 14724
Espoo.vaakuna.svg Еспоо Есбу Уусимаа 1972 235809
Iisalmi.vaakuna.svg Иисалми Иденсалми Северна Савонија 1891 22353
Ikaalinen.vaakuna.svg Икаалинен Икалис Пирканмаа 1977 7487
Jyväskylä.vaakuna.svg Јувијаскјулија Централна Финска 1837 130816
Ylivieska.vaakuna.svg Јуливиеска Северна Остроботнија 1971 13571
Ylöjärvi.vaakuna.svg Јулјојарви Пирканмаа 2004 25877
Imatra.vaakuna.svg Иматра Јужна Карелија 1971 29351
Joensuu.vaakuna.svg Јоенсуу Северна Карелија 1848 57681
Joutseno.vaakuna.svg Јоутсено Јужна Карелија 2005 10829
Piikkiö.vaakuna.svg Каарина Санкт Каринс Југозападна Финска 1993 22329
Kalajoki.vaakuna.svg Калајоки Северна Остроботнија 2002 9278
Kankaanpään vaakuna.png Канкаанпаа Сатакунта 1972 12531
Kannus.vaakuna.svg Канус Централна Остроботнија 1986 5884
Karjaa.vaakuna.svg Карис Караа Уусимаа 1977 9020
Karkkila.vaakuna.svg Каркила Хиогфорш Уусимаа 1977 9005
Kaskinen.vaakuna.svg Каскинен Каскио Остроботнија 1785 1486
Kauniainen.vaakuna.svg Кауниајнен Гранкулла Уусимаа 1972 8440
Kauhava.vaakuna.svg Каухава Јужна Остроботнија 1986 7956
Kauhajoki.vaakuna.svg Каухајоки Јужна Остроботнија 2001 14441
Kajaani.vaakuna.svg Кајани Кајна Каинуу 1651 38091
Kemi.vaakuna.svg Кеми Лапландија 1869 22776
Kemijärvi.vaakuna.svg Кемиарви Кеми Треск Лапландија 1973 9009
Kerava.vaakuna.svg Керава Керво Уусимаа 1970 32589
Keuruu.vaakuna.svg Кеуруу Кеуру Централна Финска 1986 11002
Kitee.vaakuna.svg Китее Кидес Северна Карелија 1992 9650
Kiuruvesi.vaakuna.svg Киурувеси Северна Савонија 1993 9585
Kokemäki.vaakuna.svg Кокемаки Кумо Сатакунта 1977 9257
Kokkola.vaakuna.svg Кокола Карлебју Централна Остроботнија 1620 36599
Kotka.vaakuna.svg Котка Кименлааксо 1878 65629
Kouvola.vaakuna.svg Коувола Кименлааксо 1960 30767
Kristiinankaupunki.vaakuna.svg Кристинестад Кристиинанкаупунки Остроботнија 1649 7482
Kuhmo.vaakuna.svg Кухмо Каинуу 1986 10019
Kuopio.vaakuna.svg Куопио Северна Савонија 1775 91039
Kurikka.vaakuna.svg Курика Јужна Остроботнија 1977 10500
Kuusamo.vaakuna.svg Куусамо Северна Остроботнија 2000 17002
Kuusankoski.vaakuna.svg Куусанкоски Кименлааксо 1973 20065
Laitila vaakuna.svg Лајтила Летала Југозападна Финска 1986 8537
Lappeenranta.vaakuna.svg Лапеенранта Вилманстранд Јужна Карелија 1649 59092
Lapua.vaakuna.svg Лапуа Лапо Јужна Остроботнија 1977 14113
Lahti.vaakuna.svg Лахти Лахтис Пајат-Хаме 1905 98861
Lieksa.vaakuna.svg Лиекса Северна Карелија 1973 13405
Loimaa.vaakuna.svg Лојмаа Југозападна Финска 1969 13094
Loviisa.vaakuna.svg Ловииса Lovisa Источна Уусимаа 1745 7403
Lohja.vaakuna.svg Лохја Лојо Уусимаа 1969 37153
Maarianhamina.vaakuna.svg Мариехамн Маарианхамина Оландски острови 1861 10922
Mikkeli.vaakuna.svg Микели Санкт Микел Јужна Савонија 1838 48647
Mänttä.vaakuna.svg Манта Пирканмаа 1973 6473
Naantali.vaakuna.svg Наантали Нодендал Југозападна Финска 1443 14026
Nilsiä.vaakuna.svg Нилсија Северна Савонија 1998 6541
Nivala.vaakuna.svg Нивала Северна Остроботнија 1992 10955
Nokia.vaakuna.svg Нокиа Пирканмаа 1977 30013
Nurmes.vaakuna.svg Нурмес Северна Карелија 1974 8916
Uusikaarlepyy.vaakuna.svg Њукарлебју Уусикаарлепју Остроботнија 1620 7406
Närpiö.vaakuna.svg Њарпес Њарпијо Остроботнија 1993 9445
Orimattila.vaakuna.svg Ориматила Пајат-Хаме 1992 14705
Orivesi.vaakuna.svg Оривеси Пирканмаа 1986 9448
Oulainen.vaakuna.svg Оулајнен Оулајс Северна Остроботнија 1977 8092
Oulu.vaakuna.svg Оулу Улеобори Северна Остроботнија 1605 130526
Outokumpu.vaakuna.svg Оутокумпу Северна Карелија 1977 7717
Paimio vaakuna.svg Пајмио Пемар Југозападна Финска 1997 10027
Parainen vaakuna.svg Паргас Парајнен Југозападна Финска 1977 12129
Parkano.vaakuna.svg Паркано Пирканмаа 1977 12129
Piikkiö.vaakuna.svg Пиикијо Пикис Југозападна Финска 7402
Pieksämäki.vaakuna.svg Пиексямяки Јужна Савонија 1962 20635
Porin vaakuna.svg Пори Бјорнебори Сатакунта 1558 76275
Porvoo.vaakuna.svg Порвоо Борго Источна Уусимаа 1346 47553
Pudasjarvi.vaakuna.svg Пудасјарви Северна Остроботнија 2004 9201
Pyhäjärvi.vaakuna.svg Пјахаарви Северна Остроботнија 1993 6213
Raahe.vaakuna.svg Раахе Брахестад Северна Остроботнија 1649 22428
Raisio.vaakuna.svg Рајсио Југозападна Финска 1974 24012
Rauma.vaakuna.svg Раума Раумо Сатакунта 1442 36944
Riihimäki.vaakuna.svg Риихимјаки Канта-Хаме 1960 27614
Rovaniemi.vaakuna.svg Рованиеми Лапландија 1960 58206
Saarijärvi.vaakuna.svg Сааријарви Централна Финска 1986 9932
Salo.vaakuna.svg Сало Југозападна Финска 1960 25555
Savonlinna.vaakuna.svg Савонлина Њуслот Јужна Савонија 1639 27079
Seinäjoki.vaakuna.svg Сејнајоки Јужна Остроботнија 1960 36900
Somero.vaakuna.svg Сомеро Југозападна Финска 1993 9526
Suonenjoki coat of arms.svg Суоненаоки Северна Савонија 1977 7698
Tampere.vaakuna.svg Тампере Тамерфорш Пирканмаа 1779 213217
Tornio.vaakuna.svg Торнио Торнео Лапландија 1621 22331
Turku.vaakuna.svg Турку Обу Југозападна Финска 1200-1300 175284
Ulvila.vaakuna.svg Улвила Улвсбју Сатакунта 1365 до 1558, подоцна во 2000 13693
Uusikaupunki.vaakuna.svg Уусикаупунки Њустад Југозападна Финска 1617 16021
Forssan vaakuna.svg Форса Канта-Хаме 1964 17916
Haapavesi.vaakuna.svg Хаапавеси Северна Остроботнија 1996 7547
Haapajärvi.vaakuna.svg Хаапајарви Аспсао Северна Остроботнија 1977 7845
Hamina.vaakuna.svg Хамина Фредриксхамн Кименлааксо 1653 21756
Hanko.vaakuna.svg Ханко Хангао Уусимаа 1874 9723
Harjavalta.vaakuna.svg Харјавалта Сатакунта 1977 7694
Heinola.vaakuna.svg Хејнола Пајат-Хаме 1839 20583
Helsinki.vaakuna.svg Хелсинки Хелсингсфорш Уусимаа 1550 588549
Hyvinkaa.vaakuna.svg Хијвинкаа Хијвинге Уусимаа 1960 44463
Huittisten.vaakuna.svg Хујтинен Витис Сатакунта 1977 9018
Hämeenlinna.vaakuna.svg Хјамеенлина Тавастехус Канта-Хаме 1639 47969
Juankoski.vaakuna.svg Јуанкоски Страомсдал Северна Савонија 1998 5464
Jyväskylä.vaakuna.svg Јувјаскилја Централна Финска 1837 84960
Pietarsaari.vaakuna.svg Јакобстад Пиетерсаари Остроботнија 1652 19561
Jämsä.vaakuna.svg Јамсја Централна Финска 1977 16165
Jämsänkoski.vaakuna.svg Јамсјанкоски Централна Финска 1986 7423
Jarvenpaa.vaakuna.svg Јарвенпаа Трескенда Уусимаа 1967 37730
Ähtäri.vaakuna.svg Јахтјари Етсери Јужна Остроботнија 1986 6859
Äänekoski.vaakuna.svg Енекоски Централна Финска 1973 20244

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. FINLAND: Major Municipalities, www.citypopulation.de