Прејди на содржината

Список на градови во Холандија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Холандија)
Карта на поважните градови во Холандија.
Амстердам
Ротердам
Хаг
Утрехт
Ајндховен
Харлем
Мастрихт

Најголеми агломерации во Холандија (состојба 1 јануари 2008)[1] се:

  1. Амстердам: 1.028.603 жители
  2. Ротердам: 982.986 жители
  3. Хаг: 619.414 жители
  4. Утрехт: 429.349 жители
  5. Ајндховен: 323.627 жители

Околу 20% од жителите на земјата живеат во овие 5 региони.

Градови според бројот на жители

[уреди | уреди извор]

(п. = проценка)

Место Име п. 1980. п. 1990. п. 2000. п. 2008. Покраина
1. Амстердам 716.919 695.162 731.288 747.584 Северна Холандија
2. Ротердам 579.194 579.179 592.673 580.952 Јужна Холандија
3. Хаг 456.886 441.506 441.094 475.932 Јужна Холандија
4. Утрехт 253.250 245.724 253.825 294.810 Утрехт
5. Ајндховен 194.451 191.467 201.728 210.456 Северен Брабант
6. Тилбург 169.941 175.880 193.116 201.931 Северен Брабант
7. Алмере 6.632 71.086 142.765 183.299 Флеволанд
8. Гронинген 161.322 167.872 173.139 182.954 Гронинген
9. Бреда 137.754 144.892 160.615 170.985 Северен Брабант
10. Најмеген 147.614 144.748 152.200 161.226 Гелдерланд
11. Апелдорн 138.164 147.586 153.261 155.065 Гелдерланд
12. Енсхеде 143.042 146.010 149.505 154.760 Оверајсел
13. Харлем 158.291 149.269 148.484 147.595 Северна Холандија
14. Арнем 127.846 130.220 138.154 143.495 Гелдерланд
15. Занстад 128.809 130.007 135.762 142.769 Северна Холандија
16. Амерсфорт 88.097 99.403 126.143 141.202 Утрехт
17. Харлемермер 77.657 95.782 111.155 140.698 Северна Холандија
18. Хертогенбос 110.450 118.369 129.034 136.407 Северен Брабант
19. Зоетемер 63.832 96.292 109.941 119.584 Јужна Холандија
20. Дордрехт 107.453 109.285 119.821 118.250 Јужна Холандија
21. Мастрихт 109.285 117.008 122.070 118.022 Лимбург
22. Лајден 103.046 110.423 117.191 116.957 Јужна Холандија
23. Цволе 82.190 94.131 105.801 116.265 Оверајсел
24. Хилверсум 92.964 84.608 82.177 83.757 Северна Холандија
25. Емен 89.763 92.807 105.972 109.196 Дренте
26. Еде 82.829 93.377 101.700 107.722 Гелдерланд
27. Вестланд 83.948 91.426 94.927 99.378 Јужна Холандија
27. Девентер 79.947 82.388 89.149 97.377 Оверајсел
28. Делфт 83.939 88.739 96.095 96.058 Јужна Холандија
29. Ситард-Гелен 87.540 93.100 98.404 95.675 Лимбург
30. Алкмар 71.245 89.649 92.836 93.795 Северна Холандија
31. Леуварден 84.518 85.570 88.887 92.848 Фризија
32. Фенло 85.363 88.175 89.598 91.899 Лимбург
33. Херлен 71.102 94.046 95.147 89.633 Лимбург
34. Хелмонд 58.490 68.159 80.098 86.836 Северен Брабант
35. Ос 92.964 84.608 85.177 83.757 Северен Брабант
36. Хенгело 75.216 75.993 79.751 81.051 Оверајсел
37. Амстелвен 69.488 69.982 77.623 79.020 Северна Холандија
38. Пурмеренд 32.565 58.718 70.284 78.431 Северна Холандија
39. Розендал 62.814 68.687 75.157 77.339 Северен Брабант
41. Алмело 54.907 59.952 65.763 72.511 Оверајсел
43. Схонховен 54.907 59.952 65.763 76.787 Јужна Холандија
44. Кримпенервард 44.907 49.952 45.763 55.213 Јужна Холандија
46. Ридеркерк 25.456 23.952 35.763 45.456 Јужна Холандија
45. Хемскерк 54.907 59.952 65.763 39.078 Северна Холандија
46. Хрунло 4.907 9.952 5.763 10.062 Гелдерланд

Поврзано

[уреди | уреди извор]