Хаг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хаг
Знаме на Хаг Хаг
Информациjа
Население: 510.909 ( 2014 г)
Надм. височина: 1 m
Геогр. положба: 52° 08' сев. ш.

4° 3' ист. д.

UTC: +1
Градоначалник Јозиас ван Арстен
Веб сajтот на градот
www.denhaag.nl

Хаг е град во Холандија. Таа претставува административна престолнина на Холандија. Се наоѓа на западниот дел од државата во провинцијата Јужна Холандија. Завзема површина од 100 км2 и има население од 510. 909 жители, според податоците од 2014 г. а заедно со околината има околу 700 000. Исто така во Хаг се наоѓа горниот и долниот дом на парламентот, како и канцеларијата на кралот Вилем-Александер. Хаг е седиште на сите амбасади, како и на меѓународни организации, но сепак по холандсксиот устав главен град на Холандија е Амстердам.

Хаг е седиште на многу организации:

  • Меѓународниот суд на правда во палатата Мира.
  • Меѓународниот трубунал за воини злосторства за поранешна Југославија.
  • Меѓународниот кривичен суд.
  • Организацијата за сузбивање на хемиското оружје.

Историја

Градот е основан 1248 година од страна на Вилем II Холандски. Градскиот живот најмногу се одвивал околу Хофвијвер и Биненхоф, каде што денес е сместен парламентот. Хаг е најголем холандски град сместен на крајбрежјето на Северното море. Градското подрачје опфаќа два помали крајбрежни градчиња: главното одморалиште Схевенинген во северозападниот дел на градот е омилено место за туристите, како и за ноќен живот. Схевенинген е најпосетуваното место во Бенелукс со 10-милиони посетители на годишно ниво. Поради тоа многу посетители, но и холанѓани го сметаат Схевенинген за посебен град, но тој е само еден од 8-те хашки окрузи што го сочинуваат градот. Второт најпознато крајбрежно одморалиште е Кајкдуин кој се наоѓа на југозапад и најмногу е посетено од домашни туристи.

Поранешната холандска колонија, Источна индиска компанија ("Nederlands-Indiё", денас Индонезија), оставила голем траг во Хаг. Имено бројни улици по места од источната холандска компанија се наречени по неа, а во градот живее голема индијска или индо заедница  ("Indische(e)" или "Indo"), поточно мешана холандско-индонезијска заедница.Една од карактеристиките на Хаг се широките и долги улици во старите делови на градот. Куќите се обично ниски , со најмногу три спрата и прилично елегантни. Градско-урбанистичкиот план е многу поширок и по просторен за разлика од другите холандски градови, а канали речиси и веќе да нема бидејќи во 19-от век сите пресушиле.

Во Хаг се наоѓаат некој од најбогатите и најсиромашните квартови во Холандија. Богатите подрачја воглавно се сместени западно од Лаан ван Меердервоорт. Сиромашните се наоѓаат во јужните и источните делови на градот. Оваa поделба се одразила и во локалниот акцент: за богатите граѓани често се користи називот "Hagenaars" (Хагенари), a нивниот говор се нарекува „бекакт“, за разлика од групата "Hagenezen" (Хагенези), кои говорат „плат Хагс“. Меѓу овие општествени групи нема многу комуникација..