Список на градови во Сан Марино

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Сан Марино)

Во Сан Марино реално не постојат градови во смисла на населени места со таков статут, туку замоци (castelli) и соодветни црковни општини (парохии). Ваквата административна поделба настанала уште во 1463 година, со измени само во бројот на самостојните замоци и парохиите.

Борго Маџоре
Монтеџардино

Кулата Гуаита Најголемата населба во земјата, Догана (околу 7 илјади жители) не е вклучена во табелата, бидејќи според законите на Сан Марино е дел од замокот Серавале, а не независна административна единица.

Замок Површина
(км²)
Население
(2010)[1]
Дел
Аквавива 4,86 2,048 1243
Борго Маџоре 9,01 6,378 12 век
Домањано 6,62 3,104 1463
Кјезануова 5,46 1,071 1320
Сан Марино 7,09 4,361
Фаетано 7,75 1,181 1463
Фјорентино 6,57 2,506 1463
Монтеџардино 3,31 913 1463
Серавале 10,53 10,392 1463

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]