Замок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Замок — цврсто утврдена одбранбена градба. Во средновековната Европа, замокот бил најчест тип на крепост, како седиште на некој цар, крал, кнез или, најчесто, месен властелин во куќа-кула или поширок комплекс објекти.

Замокот како тема во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Luj-Ferdinand Selin, Putovanje nakraj noći. Beograd: LOM, 2019, стр. 246.
  2. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
  3. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
Воен никулецОваа статија поврзана со војска е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.