Список на градови во Ирска

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Ирска)
 Град во Северна Ирска

 Административен град во Република Ирска
 Церемонијален град во Република Ирска
 Поранешен град

Република Ирска и Северна Ирска имаат различни правни толкувања на поимот град.

Историски, во Кралството Ирска и Обединетото Кралство, статусот на град бил формален (церемонијален), што значи дека местото уживало повеќе престиж од помалите места како околијата и паланката, но не подразбирал поголема правна власт. Ова важи и денес во Северна Ирска, како дел од Обединетото Кралство. Во Република Ирска пак, местата што се нарекуваат „град“ имаат посебна локална самоуправна власт.

Список[уреди | уреди извор]

Ова е список на денешни и поранешни населени места со правен статус на град. Разговорно, за градови се сметале и други места што не го уживале тој статус.

Сегашни[уреди | уреди извор]

Даблин, главен град на Р. Ирска
Корк, грофовија Корк
Лимерик, грофовија Лимерик
Име Станал
град
Начин на доделување Тогашна држава Денешна
држава
Даблин 1172[1] кралска повелба[1] Господарство Ирска Република Ирска
Корк 1185[2] кралска повелба[2] Господарство Ирска Република Ирска
Лимерик 1199[3] кралска повелба[3] Господарство Ирска Република Ирска
Вотерфорд 1206[4] кралска повелба[4] Господарство Ирска Република Ирска
Килкени 1383[5] кралска повелба[5] Господарство Ирска Република Ирска
Дери (Лондондери) 1604[6] кралска повелба[6] Кралство Ирска Северна Ирска
Белфаст 1888[7] уверение[7] Обединето Кралство Северна Ирска
Голвеј 1985 парламентарен закон Република Ирска Република Ирска
Арма 1994[8] уверение[8] Обединето Кралство Северна Ирска
Њури 2002[9] уверение[9] Обединето Кралство Северна Ирска
Лисберн 2002[9] уверение[9] Обединето Кралство Северна Ирска

Поранешни[уреди | уреди извор]

Име Станал
град
Начин на доделување Тогашна држава Изгубил статус Сегашна
држава
Арма (првпат) до 1226[8] застареност[8] Господарство Ирска 1840 Северна Ирска
Даунпатрик („Даун“)[10] до 1403[10] Господарство Ирска до 1661[10] Северна Ирска
Клохер[11] Господарство Ирска 1801[12] Северна Ирска
Кашел 1638[13] кралска повелба[13] Кралство Ирска 1840 Република Ирска

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1835 Rep Comm Mun Corp Irl Том 9, дел 1, стр. 2
 2. 2,0 2,1 Charters Архивирано на 4 август 2009 г. Cork City Council
 3. 3,0 3,1 Patrick Fitzgerald, John James McGregor; The history, topography and antiquities, of the county and city of Limerick Том 2 App стр. iii
 4. 4,0 4,1 Charles Smith, The ancient and present state of the county and city of Waterford стр. 106
 5. 5,0 5,1 1835 Rep Comm Mun Corp Irl стр. 534
 6. 6,0 6,1 City commemorates the 400th Anniversary of the City’s first charter as illustrated by the Life and Times of Sir Henry Docwra Архивирано на 2 јуни 2008 г. Derry City Council 2004
 7. 7,0 7,1 Beckett 2005, стр. 45-50
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Beckett 2005, стр. 134
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Beckett 2005, стр. 175
 10. 10,0 10,1 10,2 1835 Rep Comm Mun Corp Irl стр. 797
 11. O'Sullivan, William (1996). „Two Clogher Constitutions“. Clogher Record. Clogher Historical Society. 15 (3): 145–155. JSTOR 27699403.
 12. 1835 Rep Comm Mun Corp Irl стр. 997
 13. 13,0 13,1 1835 Rep Comm Mun Corp Irl стр. 462