Градови во Чешка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Чешка официјално постојат 592 градски населби (септември 2008 г.). Една населба официјално станува град со акт на Републиката.

Назив[уреди | уреди извор]

Во чешкиот јазик градот се вика "место" (чеш. město, множ. města). Со поимот "место" се означуваат градови со различна големина, односно не постои соодветен термин за раздвојување на термините "град" и "велеград". Така, со истиот термин се означаува и главниот град Прага, како единствен во државата со преку милион жители, како и најмалото гратче Пребуз, со нешто повеќе од 80 жители.

Ова значи дека поимот град не е строго поврзан со бројот на жителите, туку за други битни карактеристики (градската историја, културната положба, стопанството, значењето во окружувањето и др.).

Статутарен град[уреди | уреди извор]

Покрај терминот град - место (т.е. město), за поголемите градови во официјални цели се користи и терминот статутарен град (чеш. statutární město). Тоа всушност е град со добиени градски права од страна на повисока инстанца (државата). Во 2008 г. имало 24 статутарни градови, кои истовремено биле и најголеми населби во државата (во најголем дел со повеќе од 50.000 жители).

Статутарниот град самиот сочинува општина, т.е. тој не ги опфаќа и околните села, што не е случај со останатите општини (град + села или само селска општина).

Список на градови со преку 30 илјади жители[уреди | уреди извор]

Пописот на градовите е изготвен според податоците за 1 јануари 2009 г.

  • 1) Со ѕвездичка (*) се означени градовите - седишта на чешките краеви
  • 2) Со задебелени букви се означени статутарните градови
Ред Назив на градот Чешки назив Број на жители 2009 г.[1] Површина во км² Крај
1. Prague CoA CZ.svg Прага* Praha 1.285.9951.285.995 496496 Прага
2. Brno (znak).svg Брно* Brno 405.337405.337 230230 Јужна Моравија
3. Ostrava CoA CZ.svg Острава* Ostrava 314.590314.590 214214 Моравскошлески крај
4. Plzen CoA small.gif П’лзењ* Plzeň 173.936173.936 138138 П’лзењски крај
5. Znak Liberec.svg Либерец* Liberec 105.229105.229 106106 Либеречки крај
6. Olomouc CZ CoA.png Оломоуц* Olomouc 102.134102.134 103103 Оломоучки крај
7. Usti znak.gif Усти на Лаба* Ústí nad Labem 98.88498.884 9494 Устечки крај
8. Coat of arms of České Budějovice.svg Ческе Будјејовице* České Budějovice 95.70995.709 5656 Јужночешки крај
9. Hradec Kralove CoA CZ.svg Храдец Кралове* Hradec Králové 95.89095.890 106106 Краловохрадечки крај
10. Pardubice CoA CZ.svg Пардубице* Pardubice 90.75590.755 7878 Пардубички крај
11. Havirov CoA.png Хавиржов Havířov 83.55883.558 3232 Моравскошлески крај
12. Zlin - znak.svg Злин* Zlín 75.86075.860 119119 Злински крај
13. Kladno znak mesta.jpg Кладно Kladno 69.90669.906 3737 Средночешки крај
14. Most CoA.gif Мост Most 67.43867.438 8787 Устечки крај
15. Karwina herb.svg Карвина Karviná 62.66162.661 5757 Моравскошлески крај
16. Frýdek Místek CoA CZ.svg Фридек-Мистек Frýdek-Místek 59.00759.007 5252 Моравскошлески крај
17. Opava COA.png Опава Opava 58.80758.807 9191 Моравскошлески крај
18. Coat of arms of Děčín.jpg Дечин Děčín 52.28252.282 118118 Устечки крај
19. Erb Teplic.png Теплице Teplice 51.46151.461 2424 Устечки крај
20. Karlovy Vary COA.svg Карлови Вари* Karlovy Vary 51.46151.461 5959 Карловарски крај
21. Jihlava CoA CZ.svg Јихлава* Jihlava 51.14351.143 7979 Височински крај
22. ChomutovCoA.PNG Хомутов Chomutov 49.92649.926 2929 Устечки крај
23. Znak města Přerov.svg Преров Přerov 46.50346.503 5959 Средночешки крај
24. Mlboleslav znak.jpg Млада Болеслав Mladá Boleslav 45.50745.507 3131 Средночешки крај
25. Prostejov CoA CZ.png Простејов Prostějov 45.37845.378 3939 Оломоучки крај
26. Jablonec-znak.svg Јаблонец на Нисоу Jablonec nad Nisou 45.25445.254 3131 Либеречки крај
27. CoA of Trebic.svg Тшебич Třebíč 38.36238.362 5858 Височински крај
28. Česká Lípa CoA CZ.svg Чешка Липа Česká Lípa 38.31838.318 6363 Либеречки крај
29. Třinec CoA CZ.svg Тринец Třinec 37.56937.569 8585 Моравскошлески крај
30. Tabor CoA CZ.png Табор Tábor 35.59335.593 6262 Јужночешки крај
31. Cheb coat of arms.svg Хеб Cheb 34.87334.873 9696 Карловарски крај
32. Znojmo znak.svg Знојмо Znojmo 34.75934.759 6666 Јужна Моравија
33. Pribram CoA CZ.gif Пшибрам Příbram 34.46934.469 3333 Средночешки крај
34. Orlová znak.png Орлова Orlová 32.73832.738 2525 Моравскошлески крај
35. Trutnov CoA CZ.jpg Трутнов Trutnov 31.03931.039 103103 Краловохрадечки крај
36. Kolín coa.png Колин Kolín 31.01431.014 3535 Средночешки крај

Познати чешки градови со помалку од 30.000 жители[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Податоци за 1 јануари 2009 г. од Чешкото статистичко биро