Карвина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плоштадот во Карвина

Карвина ( чешки: Karviná, полски: Karwina, германски: Karwin — значаен град во Чешка и главен град на чешкиот дел на Шлеска . Карвина е третиот град по големина на административната единица на Моравско-Шлескиот регион, каде формирала посебна област на Карвина .

Градот Карвина е познат како најважен центар на т.н. Шлеска.

Географија[уреди | уреди извор]

Карвина се наоѓа во крајниот североисточен дел на Чешка, на границата со Полска . Градот се наоѓа на 400 км источно од Прага . Острава,е првиот голем град,и е оддалечен само 25 км.

Релјеф[уреди | уреди извор]

Карвина се наоѓа во историскиата област Шлеска и припаѓа на нејзиниот централен дел, познат како Шлеска Шлеска. Градот се наоѓа на покриен терен на надморска височина од 220 м.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата на подрачјето Карвина е умереноконтинентална .

Вода[уреди | уреди извор]

Источно од Карвина тече реката Даркова .

Историја[уреди | уреди извор]

Областа Карвина била населена во праисториски времиња[се бара извор] . Меѓутоа, населбата Карвина дури во 1923 година добила градски, а по Втората светска војна таа се проширила со спојување на околните населени места во една.

Од ново додадените делови, најзначаен бил Фридстад, поранешен град и историски центар на областа.

Во 1919 година Карвин станал дел од новоформираната Чехословачка . Сепак, оваа област (позната како Заолзје ) била историски населена од Полјаците, што довело до несогласувања меѓу двете земји за време на меѓувоениот период. Во 1938 година паралелно со одвојувањето на Судетен од тогашната Чехословачка, се случила и разделбата на Заолзја и нејзиното припаѓање на Полска . За време на комунизмот, градот брзо се развивал во индустријата и се забележувал брз пораст на населението. По независноста на Чешката Република, тешката активност во индустријата се намалила.

Население[уреди | уреди извор]

Карвина денес има население од околу 64,000 и во последниве години популацијата во градот полека се зголемувала. Покрај Чесите, во градот живеат и Полјаците (8,5%), Словаците (8,0%) и Ромите . Полјаците ја претставуваат старата популација во регионот, но во последните децении нивниот број опаѓа.

Градови партнери[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]