Список на градови во Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Италија)
Рим
Милано
Неапол
Торино
Палермо
Џенова
Болоња
Фиренца
Венеција

Ова е список на градови во Италија со над 20.000 жители според пописот од 2001 г.[1]

Град/Општина Покраина Регион Население (2001)
Абјатеграсо Милано Ломбардија 27.740
Ачера Неапол Кампанија 45.688
Ачи Катена Катанија Сицилија 27.058
Ачиреале Катанија Сицилија 50.190
Аквавива деле Фонти Бари Апулија 21.613
Акри Козенца Калабрија 21.891
Адрано Катанија Сицилија 34.490
Адрија Ровиго Венето 20.640
Афрагола Неапол Кампанија 62.319
Агриџенто Агриџенто Сицилија 54.619
Алатри Фрозиноне Лацио 27.068
Алба Кунео Пиемонт 29.910
Албано Лацијале Рим Лацио 33.692
Албенга Савона Лигурија 22.690
Алкамо Трапани Сицилија 43.890
Алесандрија Алесандрија Пиемонт 85.438
Алгеро Сасари Сардинија 38.404
Алтамура Бари Апулија 64.167
Анкона Анкона Марке 100.507
Андрија Барлета-Андрија-Трани Апулија 95.653
Ангри Салерно Кампанија 29.761
Анзио Рим Лацио 36.952
Аоста Аоста Аостинска Долина 34.062
Априлија Латина Лацио 56.028
Ардеа Рим Лацио 26.711
Арецо Арецо Тоскана 91.589
Арџента Ферара Емилија-Ромања 21.648
Аријано Ирпино Авелино Кампанија 23.505
Арцано Неапол Кампанија 38.510
Арцињано Виченца Венето 23.085
Асколи Пичено Асколи Пичено Марке 51.375
Асемини Каљари Сардинија 23.973
Асизи Перуџа Умбрија 25.304
Асти Асти Пиемонт 71.276
Августа Сиракуза Сицилија 33.820
Авелино Авелино Кампанија 52.703
Аверза Казерта Кампанија 53.369
Авецано Л’Аквила Абруцо 38.337
Авола Сиракуза Сицилија 31.289
Бачоли Неапол Кампанија 26.507
Багерија Палермо Сицилија 50.854
Бањо а Риполи Фиренца Тоскана 25.232
Барчелона Поцо ди Гото Месина Сицилија 41.258
Бари Бари Апулија 316.532
Барлета Барлета-Андрија-Трани Апулија 92.094
Басано дел Грапа Виченца Венето 40.736
Батипаља Салерно Кампанија 50.359
Белуно Белуно Венето 35.050
Белпасо Катанија Сицилија 20.358
Беневенто Беневенто Кампанија 61.791
Бергамо Бергамо Ломбардија 113.143
Бјанкавила Катанија Сицилија 22.477
Бјела Бјела Пиемонт 45.740
Бискеље Барлета-Андрија-Трани Апулија 51.718
Битонто Бари Апулија 56.929
Болате Милано Ломбардија 46.781
Болоња Болоња Емилија-Ромања 371.217
Боскореале Неапол Кампанија 27.618
Болцано Болцано Трентино-Јужен Тирол 94.989
Бра Кунео Пиемонт 27.988
Бреша Бреша Ломбардија 187.567
Бресо Милано Ломбардија 27.132
Бриндизи Бриндизи Апулија 89.081
Бругерио Монца и Бријанца Ломбардија 31.470
Бучинаско Милано Ломбардија 24.877
Бусто Арсицио Варезе Ломбардија 75.916
Каљари Каљари Сардинија 164.249
Каивано Неапол Кампанија 36.966
Калтаџироне Катанија Сицилија 37.373
Калтанисета Калтанисета Сицилија 61.438
Камајоре Лука Тоскана 30.206
Кампи Бисенцо Фиренца Тоскана 37.249
Кампобасо Кампобасо Молизе 50.762
Каникати Агриџенто Сицилија 31.713
Каноза ди Апулија Барлета-Андрија-Трани Апулија 31.445
Канту Комо Ломбардија 35.153
Капачо Салерно Кампанија 20.238
Капанори Лука Тоскана 42.454
Капотера Каљари Сардинија 21.391
Карбонија Карбонија-Иглезијас Сардинија 30.447
Кардито Неапол Кампанија 20.683
Карини Палермо Сицилија 25.730
Кармањола Торино Пиемонт 24.911
Карпи Модена Емилија-Ромања 61.476
Карара Маса-Карара Тоскана 65.034
Казале Монферато Алесандрија Пиемонт 35.244
Казалечо ди Рено Болоња Емилија-Ромања 33.029
Казалнуово ди Наполи Неапол Кампанија 47.940
Казарано Лече Апулија 20.579
Казаваторе Неапол Кампанија 20.087
Кашина Пиза Тоскана 38.359
Казерта Казерта Кампанија 75.208
Казорија Неапол Кампанија 81.888
Касано Мањаго Варезе Ломбардија 20.668
Казино Фрозиноне Лацио 32.762
Кастефранко Емилија Модена Емилија-Ромања 25.096
Кастелфранко Венето Тревизо Венето 31.486
Кастеламаре ди Стабија Неапол Кампанија 66.929
Кастелветрано Трапани Сицилија 30.518
Кастровилари Козенца Калабрија 22.389
Катанија Катанија Сицилија 313.110
Катанѕаро Катанѕаро Калабрија 95.251
Кава де Тирени Салерно Кампанија 52.616
Чечано Фрозиноне Лацио 22.334
Чечина Ливорно Тоскана 26.515
Чеље Месапика Бриндизи Апулија 21.370
Ченто Ферара Емилија-Ромања 29.297
Черињола Фоџа Апулија 57.366
Чернушо сул Навиљо Милано Ломбардија 26.958
Черветери Рим Лацио 26.772
Червија Равена Емилија-Ромања 25.892
Чезано Бошоне Милано Ломбардија 23.593
Чезано Мадерно Монца и Бријанца Ломбардија 33.094
Чезена Форли-Чезена Емилија-Ромања 90.948
Чезенатико Форли-Чезена Емилија-Ромања 21.716
Кјавари Џенова Лигурија 27.476
Кјери Торино Пиемонт 32.868
Кјети Кјети Абруцо 52.486
Кјоџа Венеција Венето 51.779
Кивасо Торино Пиемонт 23.648
Чампино Рим Лацио 36.074
Чинизело Балзамо Милано Ломбардија 72.050
Чистерна ди Латина Латина Лацио 32.584
Чита ди Кастело Перуџа Умбрија 37.889
Чивитанова Марке Мачерата Марке 38.299
Чивитавекја Рим Лацио 50.032
Колеферо Рим Лацио 20.723
Колењо Торино Пиемонт 46.641
Колоњо Монцезе Милано Ломбардија 48.262
Комакио Ферара Емилија-Ромања 20.320
Комизо Рагуза Сицилија 29.076
Комо Комо Ломбардија 78.680
Конељано Тревизо Венето 35.100
Конверзано Бари Апулија 24.071
Копертино Лече Апулија 22.294
Корато Бари Апулија 44.971
Кориљано Калабро Козенца Калабрија 38.241
Кореџо Реџо Емилија Емилија-Ромања 20.604
Корзико Милано Ломбардија 33.273
Кортона Арецо Тоскана 22.048
Козенца Козенца Калабрија 72.998
Крема Кремона Ломбардија 32.981
Кремона Кремона Ломбардија 70.887
Кротоне Кротоне Калабрија 60.010
Кунео Кунео Пиемонт 52.334
Далмине Бергамо Ломбардија 21.459
Дезенцано дел Гарда Бреша Ломбардија 23.651
Дезио Монца и Бријанца Ломбардија 35.069
Еболи Салерно Кампанија 35.842
Емполи Фиренца Тоскана 44.094
Ена Ена Сицилија 28.983
Ерколано Неапол Кампанија 56.738
Ериче Трапани Сицилија 29.338
Фрабријано Анкона Марке 30.019
Фаенца Равена Емилија-Ромања 53.641
Фалконара Маритима Анкона Марке 28.349
Фано Пезаро и Урбино Марке 57.529
Фазано Бриндизи Апулија 38.667
Фавара Агриџенто Сицилија 31.098
Ферентино Фрозиноне Лацио 20.103
Фермо Фермо Марке 35.502
Ферара Ферара Емилија-Ромања 130.992
Фиденца Парма Емилија-Ромања 23.424
Фиренца Фиренца Тоскана 356.118
Фјумичино Рим Лацио 50.535
Флоридија Сиракуза Сицилија 20.675
Фоџа Фоџа Апулија 155.203
Фолињо Перуџа Умбрија 51.130
Фолоника Гросето Тоскана 21.091
Фонди Латина Лацио 31.023
Фонте Нуова Рим Лацио 22.676
Форли Форли-Чезена Емилија-Ромања 108.335
Формија Латина Лацио 34.931
Формиџине Модена Емилија-Ромања 30.073
Фосано Кунео Пиемонт 23.865
Франкавила ал Маре Кјети Абруцо 22.883
Франкавила Фонтана Бриндизи Апулија 36.274
Фратамаџоре Неапол Кампанија 32.731
Фрозиноне Фрозиноне Лацио 48.636
Фучекио Фиренца Тоскана 21.139
Гаета Латина Лацио 21.179
Галатина Лече Апулија 28.081
Галарате Варезе Ломбардија 46.361
Галиполи Лече Апулија 20.266
Гарбањате Миланезе Милано Ломбардија 27.276
Џела Калтанисета Сицилија 72.774
Џенова Џенова Лигурија 610.307
Џенцано ди Рома Рим Лацио 22.178
Џаре Катанија Сицилија 26.357
Џиноза Таранто Апулија 22.146
Џоја дел Кола Бари Апулија 27.655
Џовинацо Бари Апулија 20.300
Џуљано ин Кампанија Неапол Кампанија 97.999
Џулијанова Терамо Абруцо 21.400
Џусано Монца и Бријанца Ломбардија 21.775
Горица (Италија) Горица Фурланија-Јулиска Краина 35.667
Грањано Неапол Кампанија 29.553
Гравина ди Катанија Катанија Сицилија 27.343
Гравина ин Апулија Бари Апулија 42.154
Гросето Гросето Тоскана 71.263
Гротаље Таранто Апулија 31.894
Груљашо Торино Пиемонт 38.725
Губио Перуџа Умбрија 31.616
Гвидонија Монтечелио Рим Лацио 67.516
Језоло Венеција Венето 22.698
Иглезијас Карбонија-Иглезијас Сардинија 28.170
Имола Болоња Емилија-Ромања 64.348
Империја Империја Лигурија 39.458
Изернија Изернија Молизе 21.152
Ивреа Торино Пиемонт 23.536
Јези Анкона Марке 39.224
Ла Специја Ла Специја Лигурија 91.391
Ладисполи Рим Лацио 29.968
Лаинате Милано Ломбардија 23.660
Ламеција Терме Катанѕаро Калабрија 70.501
Ланчано Кјети Абруцо 35.798
Л’Аквила Л’Аквила Абруцо 68.503
Латина Латина Лацио 107.898
Лече Лече Апулија 83.303
Лечо Лечо Ломбардија 45.501
Лењаго Верона Венето 24.274
Лењано Милано Ломбардија 53.797
Лентини Сиракуза Сицилија 24.748
Личата Агриџенто Сицилија 37.976
Лимбјате Монца и Бријанца Ломбардија 31.551
Лисоне Монца и Бријанца Ломбардија 34.450
Ливорно Ливорно Тоскана 156.274
Лоди Лоди Ломбардија 40.805
Лука Лука Тоскана 81.862
Лучера Фоџа Апулија 35.162
Луго Равена Емилија-Ромања 31.603
Лумецане Бреша Ломбардија 23.712
Магента Милано Ломбардија 22.839
Мадалони Казерта Кампанија 37.546
Маѕара дел Вало Трапани Сицилија 50.377
Мандурија Таранто Апулија 31.747
Манфредонија Фоџа Апулија 57.704
Мантова Мантова Ломбардија 47.790
Марано ди Наполи Неапол Кампанија 57.448
Марчијанизе Казерта Кампанија 39.876
Маријано Комензе Комо Ломбардија 20.282
Мариљано Неапол Кампанија 30.083
Марино Рим Лацио 32.706
Марсала Трапани Сицилија 77.784
Мартина Франка Таранто Апулија 48.756
Маскалуча Катанија Сицилија 24.483
Маса Маса-Карара Тоскана 66.769
Масафра Таранто Апулија 30.923
Масароза Лука Тоскана 20.548
Матера Матера Базиликата 57.785
Мачерата Мачерата Марке 40.875
Меда Монца и Бријанца Ломбардија 21.266
Мелито ди Наполи Неапол Кампанија 34.208
Мерано Болцано Трентино-Јужен Тирол 33.656
Меркато Сан Северино Салерно Кампанија 20.362
Мезање Бриндизи Апулија 27.587
Месина Месина Сицилија 252.026
Милано Милано Ломбардија 1.256.211
Милацо Месина Сицилија 32.108
Мира Венеција Венето 35.355
Мирандола Модена Емилија-Ромања 22.068
Мирано Венеција Венето 26.206
Мизилмери Палермо Сицилија 23.109
Мистербјанко Катанија Сицилија 43.995
Модена Модена Емилија-Ромања 175.502
Модика Рагуза Сицилија 52.639
Модуњо Бари Апулија 35.980
Мољано Венето Тревизо Венето 26.322
Мола ди Бари Бари Апулија 25.919
Молфета Бари Апулија 62.546
Монкалиери Торино Пиемонт 53.350
Мондови Кунео Пиемонт 21.880
Мондрагоне Казерта Кампанија 24.155
Монфалконе Горица Фурланија-Јулиска Краина 26.393
Монополи Бари Апулија 46.708
Монреале Палермо Сицилија 31.964
Монсерато Каљари Сардинија 20.829
Монтебелуна Тревизо Венето 27.539
Монтекио Маџоре Виченца Венето 21.061
Монтеротондо Рим Лацио 34.376
Монтелсилвано Пескара Абруцо 40.700
Монтеварки Арецо Тоскана 22.239
Монца Монца и Бријанца Ломбардија 120.204
Муџо Монца и Бријанца Ломбардија 21.207
Муњано ди Наполи Неапол Кампанија 30.069
Неапол Неапол Кампанија 1.004.500
Нардо Лече Апулија 30.520
Нарни Терни Умбрија 20.070
Нетуно Рим Лацио 36.080
Никелино Торино Пиемонт 47.791
Нишеми Калтанисета Сицилија 27.641
Ночера Инфериоре Салерно Кампанија 46.540
Ночера Супериоре Салерно Кампанија 23.837
Ноикатаро Бари Апулија 23.686
Нола Неапол Кампанија 32.730
Ното Сиракуза Сицилија 23.065
Нова Миланезе Монца и Бријанца Ломбардија 21.999
Новара Новара Пиемонт 100.910
Нови Лигуре Алесандрија Пиемонт 27.223
Нуоро Нуоро Сардинија 36.678
Олбија Олбија-Темпио Сардинија 45.366
Орбасано Торино Пиемонт 21.581
Ористано Ористано Сардинија 31.169
Ортона Кјети Абруцо 22.694
Орвјето Терни Умбрија 20.705
Озимо Анкона Марке 29.431
Остуни Бриндизи Апулија 32.901
Отавијано Неапол Кампанија 22.670
Пакино Сиракуза Сицилија 21.324
Падерно Дуњано Милано Ломбардија 45.444
Падова Падова Венето 204.870
Пагани Салерно Кампанија 32.349
Палермо Палермо Сицилија 686.722
Палма ди Монтекјаро Агриџенто Сицилија 21.563
Пало дел Коле Бари Апулија 20.852
Парабјаџо Милано Ломбардија 23.950
Парма Парма Емилија-Ромања 163.457
Партинико Палермо Сицилија 31.003
Патерно Катанија Сицилија 45.725
Павија Павија Ломбардија 71.214
Перуџа Перуџа Умбрија 149.125
Пезаро Пезаро и Урбино Марке 91.086
Пескара Пескара Абруцо 116.286
Пескјера Боромео Милано Ломбардија 20.264
Пјаченца Пјаченца Емилија-Ромања 95.594
Пјаца Армерина Ена Сицилија 21.038
Пјетрасанта Лука Тоскана 24.409
Пинероло Торино Пиемонт 33.494
Пјолтело Милано Ломбардија 31.936
Пјомбино Ливорно Тоскана 33.925
Пиза Пиза Тоскана 89.694
Пистоја Пистоја Тоскана 84.274
Поџибонзи Сиена Тоскана 27.420
Помеција Рим Лацио 43.960
Помиљано д'Арко Неапол Кампанија 40.519
Помпеи Неапол Кампанија 25.751
Понтасиеве Фиренца Тоскана 20.610
Понтекањано Фајано Салерно Кампанија 22.730
Понтедера Пиза Тоскана 24.971
Порденоне Порденоне Фурланија-Јулиска Краина 49.122
Портичи Неапол Кампанија 60.218
Порт Сант'Елпидио Фермо Марке 22.752
Порто Торес Сасари Сардинија 21.064
Портогруаро Венеција Венето 24.571
Потенца Потенца Базиликата 69.060
Поцуоли Неапол Кампанија 78.754
Прато Прато Тоскана 172.499
Путињано Бари Апулија 28.176
Квалијано Неапол Кампанија 24.542
Кварата Пистоја Тоскана 22.683
Кварто Неапол Кампанија 36.543
Кварту Сант'Елена Каљари Сардинија 68.040
Рагуза Рагуза Сицилија 68.956
Рапало Џенова Лигурија 29.159
Равена Равена Емилија-Ромања 134.631
Реканати Мачерата Марке 20.050
Реџо ди Калабрија Реџо Калабрија Калабрија 180.353
Реџо нел'Емилија Реџо Емилија Емилија-Ромања 141.877
Ренде Козенца Калабрија 34.421
Ро Милано Ломбардија 50.246
Рибера Агриџенто Сицилија 20.186
Ричоне Римини Емилија-Ромања 33.887
Риети Риети Лацио 43.785
Римини Римини Емилија-Ромања 128.656
Риволи Торино Пиемонт 49.792
Рим Рим Лацио 2.546.804
Розето дељи Абруци Терамо Абруцо 22.978
Розињано Маритимо Ливорно Тоскана 30.581
Розолини Сиракуза Сицилија 20.152
Росано Козенца Калабрија 35.835
Роверето Тренто Трентино-Јужен Тирол 33.422
Ровиго Ровиго Венето 50.289
Роцано Милано Ломбардија 37.207
Руво ди Апулија Бари Апулија 25.741
Салерно Салерно Кампанија 138.188
Сан Бенедето дел Тронто Асколи Пичено Марке 45.054
Сан Каталдо Калтанисета Сицилија 23.154
Сан Дона ди Пјаве Венеција Венето 35.417
Сан Донато Миланезе Милано Ломбардија 32.354
Сан Џорџо а Кремано Неапол Кампанија 50.763
Сан Џовани ин Перзичето Болоња Емилија-Ромања 24.007
Сан Џовани ла Пунта Катанија Сицилија 20.850
Сан Џовани Лупатото Верона Венето 21.298
Сан Џовани Ротондо Фоџа Апулија 26.106
Сан Џулијано Миланезе Милано Ломбардија 31.295
Сан Џулијано Терме Пиза Тоскана 30.392
Сан Џузепе Везувијано Неапол Кампанија 24.531
Сан Лацаро ди Савена Болоња Емилија-Ромања 29.446
Сан Минијато Пиза Тоскана 26.365
Сан Северо Фоџа Апулија 55.861
Сан Вито деи Нормани Бриндизи Апулија 20.070
Санремо Империја Лигурија 50.608
Санта Марија Капуа Ветере Казерта Кампанија 30.745
Сант'Анастазија Неапол Кампанија 28.023
Сант'Антимо Неапол Кампанија 31.672
Сантерамо ин Коле Бари Апулија 26.050
Сарно Салерно Кампанија 31.059
Сароно Варезе Ломбардија 36.895
Сарцана Ла Специја Лигурија 20.059
Сасари Сасари Сардинија 120.729
Сасуоло Модена Емилија-Ромања 39.852
Савона Савона Лигурија 59.907
Скафати Салерно Кампанија 47.082
Скандијано Реџо Емилија Емилија-Ромања 22.839
Скандичи Фиренца Тоскана 50.136
Скио Виченца Венето 37.444
Шача Агриџенто Сицилија 40.240
Шичли Рагуза Сицилија 25.614
Сеграте Милано Ломбардија 33.199
Селаргиус Каљари Сардинија 27.440
Сенигалија Анкона Марке 41.550
Серењо Монца и Бријанца Ломбардија 39.206
Серијате Бергамо Ломбардија 20.320
Сеса Аврунка Казерта Кампанија 22.825
Сесто Фјорентино Фиренца Тоскана 46.054
Сесто Сан Џовани Милано Ломбардија 78.850
Сетимо Торинезе Торино Пиемонтe 46.982
Сеце Латина Лацио 21.935
Сиена Сиена Тоскана 52.625
Сиракуза Сиракуза Сицилија 123.657
Сома Везувијана Неапол Кампанија 33.261
Сондрио Сондрио Ломбардија 21.642
Сора Фрозиноне Лацио 26.029
Спинеја Венеција Венето 24.517
Сполето Перуџа Умбрија 37.889
Сулмона Л’Аквила Абруцо 25.304
Таранто Таранто Апулија 202.033
Терамо Терамо Абруцо 51.023
Терлици Бари Апулија 27.532
Термини Имерезе Палермо Сицилија 26.958
Термоли Кампобасо Молизе 30.255
Терни Терни Умбрија 105.018
Терачина Латина Лацио 36.633
Тиене Виченца Венето 20.977
Тиволи Рим Лацио 49.342
Торино Торино Пиемонт 865.263
Торе Анунцијата Неапол Кампанија 48.011
Торе дел Греко Неапол Кампанија 90.607
Тортона Алесандрија Пиемонт 25.227
Трани Барлета-Андрија-Трани Апулија 53.139
Трапани Трапани Сицилија 68.346
Треместјери Етнео Катанија Сицилија 20.442
Тренто Тренто Трентино-Јужен Тирол 104.946
Тревиљо Бергамо Ломбардија 25.736
Тревизо Тревизо Венето 80.144
Трст Трст Фурланија-Јулиска Краина 211.184
Триџано Бари Апулија 26.312
Удине Удине Фурланија-Јулиска Краина 95.030
Валдањо Виченца Венето 27.193
Валенца Алесандрија Пиемонт 20.339
Варезе Варезе Ломбардија 80.511
Васто Кјети Абруцо 35.362
Велетри Рим Лацио 48.236
Венарија Реале Торино Пиемонт 35.660
Венеција Венеција Венето 271.073
Вентимиља Империја Лигурија 24.665
Вербанија Вербано-Јузио-Осола Пиемонт 30.128
Верчели Верчели Пиемонт 45.132
Верона Верона Венето 253.208
Вијареџо Лука Тоскана 61.103
Вибо Валентија Вибо Валентија Калабрија 33.957
Виченца Виченца Венето 107.223
Вико Еквензе Неапол Кампанија 20.048
Виџевано Павија Ломбардија 57.450
Вињола Модена Емилија-Ромања 21.178
Вилафранка ди Верона Верона Венето 29.353
Виларича Неапол Кампанија 26.175
Вимеркате Монца и Бријанца Ломбардија 25.536
Витербо Витербо Лацио 59.308
Виторија Рагуза Сицилија 55.317
Виторио Венето Тревизо Венето 29.184
Вогера Павија Ломбардија 38.183
Вола Неапол Кампанија 21.574

Наводи[уреди | уреди извор]