Џела

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џела (италијански и ломбардски: Gela) — еден од најголемите градови на Сицилија. Градот се наоѓа на околу 84 км оддалеченост од градот Калтанисета, на Средоземното Море. Има повеќе жители отколку главниот град на покраината.

Градот Џела покрај пристаништето

Џела е важен индустриски пристаништен град. Еден од главните индустриски капацитети во градот е рафинеријата за нафта.