Лучера

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лучера (италијански: Lucera; Luciörë или Lucérë на лучерински дијалект[1]) е италијански град[2] од 31.822 жители во провинцијата Фоџа, регион Апулија.

Познат по својата тврдина Шваби-Ангевин и неговиот августовски амфитеатар, меѓу најстарите во јужна Италија [3], има добро сочуван историски центар, административен и економски центар на градот [4] . Од 1584 до 1806 година бил главен град на провинцијата Капитаната и околијата Молисе [5] и сѐ уште е епископија на епархијата Лучера-Троја [6] .

Заедно со Бриндизи, Лучера била еден од темелите на римското присуство во Апулија, град овластен да кова монети и градско собрание по социјалнаите немири [7] .

Физичка географија[уреди | уреди извор]

Територија[уреди | уреди извор]

Северно од Таволиере деле Пуље гледано од Виaле Кастело во Лучера

Територијата има површина од 339,79 км² и е распоредена на надморска височина помеѓу 56 м и [8] формирана од три рида. Првиот се протега од замокот до старите градски sидини и е наречен „Монте Албано“ поради белата глина што била пронајдена таму. Вториот, каде што манастирот на Спасителот на ПП. Минори Реформати се нарекува „Монте Белведере“, додека третиот го должи името „Монте Сакро“ на присуството во минатото на храмовите посветени на Минерва, Церера и други божества.

Според сеизмичката класификација, градот се наоѓа во зона 2 (просечна сеизмичност), како што е утврдено со уредбата на ПЦМ бр. 3274 од 20 март 2003 година [9] .

Хидрографија[уреди | уреди извор]

Во подножјето на ридовите во градот течат потоците Салсола и Вулгано, и двете од кои се влеваат во Канделаро. Појужно, на сливот на потоците Лоренцо и Селоне, има вештачки резервоар (изграден во 1990 година).

Клима[уреди | уреди извор]

Градот се одликува со средоземна клима, со долги топли лета кои се одликуваат со силни дневни температурни варијации и благи зими, дури и покрај близината до Под-Апенините, температурата исто така се спушта до вредноста под 0 °C, минималната надворешна температура. Ветровите се доста чести и, иако понекогаш доста силни, во просек се умерени.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Топонимот „Лучера“ има непознато потекло, со оглед на многуте имиња со кои се нарекува селото во историските извори. Името на градот може да потекнува од името на сервиското племе Лукерес, иако според некои може да се асоцира на божицата Лучина, која била почитувана во градот [10] .

Друго истражување ја поддржува хипотезата дека едно од имињата со кои градот бил познат во средниот век доаѓа од ридовите на кои се потпира градот. Тие всушност биле покриени со дрво, свето за боговите; на древниот етрурски јазик „свето дрво“ бил наречени лук-ери (лук на латински е лукус, ери значи „саквер, свето“). Од називот етрурски Лукери се добива името Лучерија. Меѓутоа, не треба да се исклучи дека името Лучера потекнува од грчката леука ерија што значи „бела волна“, бидејќи дури и латинските поети Хорациј и Марсијал ја пофалиле Луцера за познатата волна на стадата и за пасиштата, исто како едно не може да исклучи фактот дека Лучера потекнува од праноменот Луциј од Дауно, истоимениот крал на Дауните, или поопшто од латинскиот збор lucem (од lux што значи светлина), со што и претходните хипотези се исто така етимолошки поврзани [10] .

Историја[уреди | уреди извор]

Потеклото и првите столетија[уреди | уреди извор]

Лучера, од своето потекло, била наречена „клучот на Апулија“, поради нејзината стратешка позиција, како портата на Таволиере .

Првите докази за живот во областа на градот се идентификувани на Монте Албано, каде се пронајдени траги од некои неолитски села од третиот милениум п.н.е.

Се смета за древен град на Дауните, како што вели античкиот географ Страбон (58 г. В.-24 г.п.н.е.) раскажувајќи ја легендата според која Диомед, кралот на Етолија, по уништувањето на Троја, побегнал во Апулија и се населил во близина на Лучера.

Во деветнаесеттиот век, количката Лучера е пронајдена на падините на Коле Албано, група бронзи со фигури на луѓе и животни кои веројатно сочинуваат ритуална сцена, датира од VIII век п.н.е и можеби првично припаѓаат на погребна облека. Првично вклучени во приватната колекција на мештанинот Онофрио Бонги, скоро сите бронзи подоцна биле пренесени во музејот Ашмолијан во Оксфорд .

Римски период[уреди | уреди извор]

Порта на римскиот амфитеатар

Во 31 а. В., по победата на Актиум, Лучерија станала една од 28-те италијански колонии освоени од Август, споменати во неговиот политички тестамент, Res gestae divi Augusti . Тоа беше еден од првите градови што му платија култ на императорот, како што беше потврдено со посветен натпис на храм, што се смета за едно од најраните сведоштва за култот за Аполон ипостас на Август .[11] Во овој период урбаниот изглед на градот бил целосно обновен, со изградба на разни јавни споменици (амфитеатар, театар, храмови итн.). Помеѓу 27 а. C. и 14 г. В., лучеринскиот судија, Марко Весилио Кампо, го изградил големиот Амфитеатар Августан во источниот дел на градот на негова сметка, во чест на Август, каде што се одржувале гладијаторски игри, одржувања на саемски натпревари.

Раниот среден век[уреди | уреди извор]

По победата на Византија над Готите (553), Јустинијан ја враќа Лучерија како провинциска престолнина на Регионот II Апулија и Калабрија, откако била преместена во Каноза за одреден период.

На почетокот на седмиот век, под војводата Аречи I, Ломбардите напредувале кон провинцијата Лучерија и се населиле во најограничените области на градот, на Коле Албано, каде што се наоѓала римската акропола, и во близина на амфитеатарот на исток.

Швапски период[уреди | уреди извор]

Цртеж на урнатините на Палатиумот на Фредерик II

За време на Швабите, Лучерија наскоро ја обновила својата централна улога, со доаѓањето на царот Фредерик II и муслиманите. Во 1223 година, Фредерик II, по вооружената борба меѓу муслиманите и трупите на Швабите, од Сицилија, депортираше бројни муслимани во Луцерија, вистинска сараценска колонија. Сарацените беа слободни да ја исповедаат својата исламска религија: според традицијата, во 1239 година [12] . Биле изградени џамии и кураниски училишта, а градот бил наречен „Лучерија Сараценорум“. Во врска со ова, некои локални историчари тврдат дека неколкуте христијани што останале во градот, и владиката Бартоломео, биле принудени да се прилагодат на муслиманското присуство и, од страв од евентуален грабеж, ја сокриле почитуваната статуа на Санта Марија на безбедно место наречен Трибуна. [13] . Различните монашки редови што се населиле на територијата биле исфрлени од кралството.

Фредерик II

Муслиманската Лучера останала верна на куќата на Швабите и, по смртта на Фредерик Втори во 1250 година, што се случила во блискиот Кастел Фиорентино, му служел на Корадо IV од Швабија . Во тие години, внатре во царската палата, власта ја презел слугата Џовани Моро, кој благодарение на симпатиите на Фредерик II, успеа да влезе во империјалната елита со титула барон, држејќи разни поседи. Конрад IV го направи командант на замокот Лучера, но, по смртта на царот во 1254 година, Џовани се обиде да ја преземе власта: се преправаше дека му гостува на Манфреди од Сицилија (кој не се сметаше за безбеден пред папата), но потоа, привремено доверувајќи ја градската власт во Маркизио отиде во Рим за да се стави себеси и Луцера во рацете на Инокентиј IV . По пристигнувањето на Манфреди, луѓето го дочекале триумфално и Маркизио не можел да не се потчини и да му се заколне на верност. На враќањето од Рим, на Џовани не му било дозволено да влезе во градот; се обидел да избега во Ачеренца, каде што бил убиен од Сарацените, кои ја однеле главата до Лучера и ја обесиле на влезот во Порта Фоџа [14] .

Археолошки наоѓалишта[уреди | уреди извор]

Кула на кралицата (Torre della Regina) на зајдисонце

Присуството на археолошки наоѓалишта кои ја раскажуваат приказната за римската Лучера е од големо значење, особено со оглед на разновидноста на остатоците што излегле на виделина низ вековите. Антропоморфните и зооморфните бронзи, пронајдени во 1800 година на ридот на тврдината, се релевантни за култна количка, која се припишува на погребен контекст што вратил други елементи на панталоните, датирани од 7 век п.н.е. Гробните предмети на пештерските гробници откриени во близина на тврдината ја докажуваат силната хеленизација на центарот. Урбаната област на латинската колонија беше дефинирана со изградба на идови во блокови од песочник. Воотивниот камен пронајден на ридот Белведере, богат со екс вото и глинени фрагменти од архитектонска и педиментална декорација, се однесува на урбано светилиште, идентификувано со она на Атина Илиес, познато од изворите, всадено по колонијалната основа на дауниското место на богослужба од почетокот на четвртиот век..

Црква Сан Франческо Антонио Фасани

Општество[уреди | уреди извор]

Демографска еволуција[уреди | уреди извор]

Попишани жители (илјадници)Предлошка:Demografia

Кула на кралицата (Torre della Regina)

Етнички групи и странски малцинства[уреди | уреди извор]

На 31 декември 2019 година, странците кои живеат во Лучера со редовна дозвола за престој (податоци на ИСТАТ) се 1 272, што е еднакво на 3,45% населението во општината [15] . Десетте најзастапени националности на 31 декември 2019 година беа:

Јазици и дијалекти[уреди | уреди извор]

Каде се зборува лучерино

Дијалектот лучерино, кој се зборува во градот Луцера и во некои соседни села, е класифициран меѓу северноапулиските дијалекти кои припаѓаат на групата јужноиталијански дијалекти. Има веројатно грчко-латинско потекло, воедно има афинитет со арапски, француски, шпански и германски зборови [16] .

Тоа е варијанта на неаполскиот јазик; се разликува од фоџанскиот дијалект и од другите дијалекти на Таволиере, од гаргановиот дијалект и од апулијанско-барискиот дијалект, со кои има сличности [1][17] .

Религија[уреди | уреди извор]

Древна македонска монета изложена во Градски Музеј (Museo Civico) во Лучера

Најраспространетата вероисповед во Луцера е католицизмот. Градот е седиште на епархијата Лучера-Троја, која вклучува 19 општини. Епархијата, суфраган на архиепископијата Фоџа-Бовино, е родена во 1986 година од обединувањето на епархиите Троја и Лучера, и двете од старо потекло. Покрај Санта Марија Патрона и двајцата покровители, Сан Роко од Монпелје и Сан Франческо Антонио Фасани, Лучера може да се пофали со една серија заштитници: Сан Басо ди Лучера, Сан Пардо, Беато Џовани, Сан Марко ди Ека, Беато Агостино Казоти, Сант Антонио од Падова, Сан Лудовико д Анжуј, Сан Винченцо Ферери, Сан Паскуале Бајлон, Сант Алфонсо Марија де Лигуори, Сан Џерардо Мајела, Сан Џузепе, Сан Пјетро и Сан Паоло, прикажани на панелите во внатрешноста на Катедралата Базилика, која датира од 1906 година, заедно со онаа што го прикажува патронот [18] .

Папата Јован Павле II ја посетил Лучера на 25 мај 1987 година, за да го почитува телото на Сан Франческо Антонио Фасани , канонизиран од него претходната година, и да се поклони на анжујската икона на Света Марија, нарекувајќи ја „град на светлината и гласот“ [19] .

Религиозните малцинства како припадниците на православието, исламот, будизмот, хиндуизмот и други, ја практикуваат верата приватно, бидејќи немаат верски структури или територијални организации, со исклучок на Јеховините сведоци и Евангелско -христијанското собрание, второто припаѓа на Собранието Божјо во Италија .

Божиќна и Новогодишна атмосфера во центарот на Лучера

Градот Лучера, уште од времето на Сарацените на Фредерик Втори, е исто така поврзан со ориенталната верска култура, дури иако денес нема муслимански верски објекти, и покрај фактот дека во 1200 година градот бил полн со џамии, уништени со доаѓањето на Анжујците и никогаш повеќе не се обновиле.

Споменик на Цезар Август

Култура[уреди | уреди извор]

Образование[уреди | уреди извор]

Библиотеки[уреди | уреди извор]

 • Општинска библиотека „Руџеро Бонги“ со седиште во поранешниот манастир на СС. Салваторе на плоштадот Пјаца Беато Џовани Вичи.
 • Епархиска библиотека сместена во Епископската богословија на улица Бланш.
 • Државниот архив на Луцера со седиште на улица Виа деи Сарачени.
 • Окружен нотарски архив со седиште на улица Виа Сан Доменико.
 • Библиотека на Регионалниот центар за образовни и културни услуги (CRSEC) со седиште на улица Виале Рафаело.

Музеи[уреди | уреди извор]

Катедрала Дуомо

Музеј за урбана археологија „Џузепе Фиорели“[уреди | уреди извор]

Бистата на Прозерпина или Венера (средина на 2 век п.н.е.)

Музејот за урбана археологија „Џузепе Фиорели“ се наоѓа во внатрешноста на Палацо де Никастри-Кавали, во центарот на градот. Основан и инаугуриран во 1905 година како граѓански музеј, во него се сместени артефакти, почнувајќи од праисторијата до средниот век. Исто така, можно е да се восхитувате на просториите на благородната палата, обврзана од Министерството за културно и еколошко наследство со декрет од 23 август 1984 година, како „значаен пример на величествен дом од XVIII век во Лучера“ [20] .

Во внатрешноста на музејот се наоѓа „Споменикот на Спасителот“, пронајден на ридот Белведере, каде што се претпоставува дека храмот бил посветен на божицата Атина [21] .

Епархиски музеј Лучера[уреди | уреди извор]

Уметничка галерија[уреди | уреди извор]

 • Галерија Гаљарди
 • Галерија Валено

Театри[уреди | уреди извор]

Театар Гарибалди[уреди | уреди извор]

Кујна[уреди | уреди извор]

Качокавало

Настани[уреди | уреди извор]

Историска парада и Турнир на клучевите[уреди | уреди извор]

Антропогена географија[уреди | уреди извор]

Знак поставен на влезот во Лучера, кој доаѓа од Фоџа

Градот Луцера се одликува со пространоста на нејзината територија, што ја прави триесетта општина во Италија по распространетот и седма во Апулија.

Инфраструктура и транспорт[уреди | уреди извор]

Патишта[уреди | уреди извор]

Карта што ја прикажува географската положба на Лучера

Збратимени градови[уреди | уреди извор]

 • Јеси (Италија), од 1970[22]
 • Сан Чипирело (Италија) од 10 април 1988
 • Сан Џузепе Јато (Италија)
 • Трогир (Хрватска), од 23 јули 2012[23][24][25]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Dionisio Morlacco (2015). Dizionario del dialetto di Lucera. Lucera. стр. 401. Lucére, np. Lucera; Lucére pe Llucére, Lucera per Lucera (si diceva alla posta, spedendo la corrispondenza nella stessa città)…
 2. Празен навод (help)
 3. http://www.museionline.info/tipologie-museo/anfiteatro-romano-di-lucera. Отсутно или празно |title= (help)
 4. „Copia archiviata“. Архивирано од изворникот на 2019-04-16. Посетено на 2021-08-06.
 5. https://www.laprovinciadifoggia.it/in-provincia/comuni/subappennino-dauno-nord/lucera.html. Отсутно или празно |title= (help)
 6. http://diocesiluceratroia.it. Отсутно или празно |title= (help)
 7. http://www.stupormundi.it/it/la-città-di-lucera. Отсутно или празно |title= (help)
 8. „Lucera: clima e dati geografici“.
 9. „Gli effetti dell'introduzione di una nuova mappa di pericolosità sulla valutazione del rischio sismico in Italia“ (PDF).
 10. 10,0 10,1 „Origini del nome“.
 11. Epistilio del tempio al divo Apollo-Augusto
 12. Giambattista Gifuni, Origini del ferragosto lucerino, Lucera 1932; Giambattista Gifuni, Varietà di cultura storica, letterale e civile, a cura di Giuseppe Trincucci, Lucera 2008 p. 55;
 13. Vincenzo Coletti, Indagini storiche sopra Lucera, Pompei 1934, p.122; Dionisio Morlacco, Il culto di Santa Maria Patrona, in Benignitas et Humanitas, a cura di Giuseppe Trincucci, Litostampa, Foggia 2007, p. 202
 14. „L'entrata di Manfredi di Sicilia a Lucera nel novembre 1254“.
 15. „Statistiche demografiche ISTAT“.
 16. „Dizionario“. Архивирано од изворникот на 2017-03-09. Посетено на 2021-08-06.
 17. Francesco Piccolo, Il dialetto di Lucera (Foggia), in L'Italia dialettale. Rivista di dialettologia italiana, vol. XIV-XV, Anno 1938-39, Tip. G. Cursi e F., Pisa, 1939.
 18. „I protettori di Lucera raffigurati sulla balaustra della Cattedrale“.
 19. „Alla popolazione di Lucera (25 maggio 1987) | Giovanni Paolo II“.
 20. Dionisio Morlacco, Dimore Gentilizie a Lucera, Grenzi Ed. 2005, p.70.
 21. Strabone, Geografia, Lib. VI, 1.14, 3.9
 22. „Copia archiviata“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2021-08-06.
 23. „Gemellaggio Lucera-Trogir: firmato accordo“.
 24. „La firma del patto gemellare“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2021-08-06.
 25. „La delegazione croata in visita nella Cattedrale“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2021-08-06.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Giambattista d'Amelj, Storia della Città di Lucera, Lucera 1861, II ed. Bologna 1983;
 • Giambattista Gifuni, Origini del ferragosto lucerino, Pesci, Lucera 1932, II edizione 1933;
 • Предлошка:Cita libro
 • Giambattista Gifuni, Lucera, Lucera 1934, II ed. Urbino 1937, III ed. Lucera 2008;
 • Предлошка:Cita libro
 • Giuseppe Trincucci, Lucera. Storia e volti nel tempo, Lucera 1981;
 • Enrico Venditti, Vecchio Ferragosto Lucerino, Editrice Costantino Catapano, Lucera 1985;
 • Julie Anne Taylor, Muslims in Medieval Italy. The Colony at Lucera, Lanham-Boulder-New York-Toronto-Oxford, Lexington Books, 2003, ISBN 0-7391-1484-0;
 • Dionisio Morlacco, Dimore gentilizie a Lucera, Foggia, 2005
 • Massimiliano Monaco, Lucera nella storia e nell'arte, Lucera, 2009