Прејди на содржината

Алба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коронацијата на Александар III од Шкотска. Поетот го опишува него како „Benach De Re Albanne“ или „Благослов за Кралот на Шкотска“.

Алба (шкотски: Alba) е автохтоното име на Шкотска. Ова име е сродно со ирската верзија „Алба“ (Alba)), манската „Налбин“ (Nalbin), корнската и велшката верзија „Албан“ (Alban). Од сите келтски јазици, само бретонскиот јазик го користи името „Бро-Скос“ (Bro-Skos) што значи 'земја на Шкотите'. Во минатото сите овие имиња биле користени за именување на Велика Британија.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Името првпат се појавува во класичните текстови како Ἀλβίων Albíon[1] или Ἀλουΐων Alouíon (во записите на Птоломеј), а подоцна како Albion во латинските документи. Историски, името се користело за Британија во целост и етимолошкото потекло на зборот е од индоевропскиот збор за „бело“.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. старогрчки јазик "... ἐν τούτῳ γε μὴν νῆσοι μέγιστοι τυγχάνουσιν οὖσαι δύο, Βρεττανικαὶ λεγόμεναι, Ἀλβίων καὶ Ἰέρνη, ...", transliteration "... en toutôi ge mên nêsoi megistoi tynchanousin ousai dyo, Brettanikai legomenai, Albiôn kai Iernê, ...", Aristotle: On Sophistical Refutations. On Coming-to-be and Passing Away. On the Cosmos., 393b, pages 360–361, Loeb Classical Library No. 400, London William Heinemann LTD, Cambridge, Massachusetts University Press MCMLV
  2. MacBain, A An Etymological Dictionary of the Gaelic Language Gairm 1896, reprinted 1982 ISBN 0-901771-68-6