Прејди на содржината

Список на градови во Естонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Естонија)

Естонија денес има 47 официјално признати градски населби. Поради бурните историски случувања, повеќето од овие населби имаат и германски и руски називи.

Талин
Тарту
Нарва
Перну
Вилјанди

Градови со повеќе од 100.000 жители се Талин и Тарту, а со повеќе од 20.000 жители се Нарва, Кохтла-Јарве, Перну и Вилјанди.

Во следната табела се прикажани градските населби со повеќе од 1.000 жители.

Градови во Естонија
Редни
број
Име Жители Округ
Попис
1979 г.
Попис
1989 г.
Попис
2000 г.
Попис
2010 г.
[1]
1. Талин 441 800 478 974 400 378 399 340 Харју
2. Тарту 104 381 113 420 101 169 103 284 Тарту
3. Нарва 75 909 81 221 68 680 65 881 Ида-Виру
4. Кохтла-Јарве 87 472 62 059 47 679 44 492 Ида-Виру
5. Перну 54 051 52 389 45 500 44 083 Перну
6. Вилјанди 22 368 23 080 20 756 19 963 Вилјанди
7. Раквере 19 011 19 822 17 097 16 580 Љаене-Виру
8. Марду н/п 16 052 16 738 16 529 Харју
9. Силамае 16 157 20 561 17 199 16 183 Ида-Виру
10. Куресаре 14 207 16 166 14 925 14 977 Саре
11. Виру 16 767 17 496 14 879 14 376 Виру
12. Валга 18 474 17 722 14 323 13 692 Валга
13. Хапсалу 13 035 14 617 12 054 11 618 Љаене
14. Јихви н/п 15 607 12 112 11 088 Ида-Виру
15. Паиде 9 641 10 849 9 642 9 761 Јарва
16. Кеила 7 194 10 072 9 388 9 386 Харју
17. Кивиоли 11 050 10 390 7 405 6 925 Ида-Виру
18. Тапа 10 851 10 439 6 765 6 559 Лаене-Виру
19. Пилва н/п 7 038 6 467 6 510 Пилва
20. Јигева 5 289 7 035 6 420 6 349 Јигева
21. Тјури 6 626 н/п 6 324 6 137 Јарва
22. Елва 6 358 6 325 6 020 5 826 Тарту
23. Рапла н/п н/п 6 271 5 682 Рапла
24. Сауе н/п н/п 4 958 5 067 Харју
25. Пилцама 4 893 5 207 4 849 4 894 Јигева
26. Саку н/п н/п 4.605 4 533 Харју
27. Палдиски 7 311 7 690 4 248 4 332 Харју
28. Лагри н/п н/п 4.187 4.122 Харју
29. Синди 4 428 4 548 4 179 4 049 Перну
30. Кунда 4 828 5 037 3 899 3 751 Лаене-Виру
31. Кардла 3 426 4 139 3 773 3 724 Хију
32. Кохила н/п н/п 3 407 3 505 Рапла
33. Руми н/п н/п 3 532 3 477 Харју
34. Локса н/п н/п 3 494 3 455 Харју
35. Марјама н/п н/п 3 088 3 183 Рапла
36. Кехра н/п н/п 3 224 3 173 Харју
37. Тирва 3 157 3 546 3 201 3 112 Валга
33. Рјапина 3 247 3 488 2 968 2 852 Пилва
34. Нарва-Јоесу 3 135 3 754 2 997 2 602 Ида-Виру
35. Тамсалу н/п 2 978 2 615 2 522 Лаене-Виру
36. Килинги-Ниме 2 507 2 504 2 226 2 082 Перну
37. Отепја 2 289 2 424 2 219 2 077 Валга
38. Каркси-Нуја н/п н/п 1 993 1 942 Вилјанди
39. Пјоси 1 869 2 532 1874 1 802 Ида-Виру
40. Мустве н/п 1 994 1 756 1 592 Јигева
41. Вихма н/п 1 983 1 599 1 493 Вилјанди
42. Лихула 1 624 1 872 1 499 1 404 Лаене
43. Антсла 1 952 1 688 1 552 1 386 Виру
44. Абја-Палуоја н/п н/п 1422 1 317 Вилјанди
45. Суре-Јани 1 653 1 503 1327 1 223 Вилјанди
46. Каласте н/п 1 361 1 219 1 115 Тарту
47. Мијасакјула н/п 1 349 1 169 1 013 Вилјанди
  1. Population figure and composition, Statistics Estonia