Прејди на содржината

Рапла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дрон видео на Рапла и неговата октагонална куќа КЕК во Естонија 2021 година

Рапла е град во централна Естонија, главен град на округот Рапла и центар на парохијата Рапла.

Историја[уреди | уреди извор]

Најстарите записи датираат од 1241 година во данскиот попис, кога се вели дека тоа е мало село со 8 декари обработливи полиња. До крајот на 13 век, центарот на селото бил цврсто воспоставен. Приближно во исто време бил изграден цистерцијански манастир.

Амбициозниот период на брз раст на Рапла започна дури кон крајот на 19 век. Во 1866 година била изградена аптека, во 1868 година училиште, а во 1888 година болница. Во 1898 година била отворена фабрика за тули, а во 1900 година била изградена железничката линија помеѓу Рапла и Вилјанди. Старата камена црква била урната кон крајот на 19 век и била изградена нова во романски стил, еден од најчистите примери на овој стил во цела Естонија.[1]

Во 1913 година, Рапла се состоела од околу 20 камени и 60 дрвени куќи. Во овој временски период, биле основани голем број општествени друштва, како што билеː Друштвото за волонтерски пожари, Друштвото за песна и музика, Здружението за земјоделство, Друштво за меѓусебно осигурување од пожари, Здружение на потрошувачи и Фонд за осигурување на депозити.

Има железничка станица на железничката линија Талин - Вилјанди управувана од Елрон. Во 1931 година, железничката пруга со тесен колосек од Рапла до Виртсу се отворила и останала во употреба до 1968 година.

Демографија[уреди | уреди извор]

Етничка припадност 1934[2] 1959[3] 1970[4] 1979[5] 1989[5] 2000[6] 2011[7] 2021[8]
број % број % број % број % број % број % број % број %
Естонци 975 98.1 2462 80.1 3998 91.0 5070 90.6 5647 90.0 5387 93.6 4981 95.8 5022 95.6
Руси 8 0.80 - - 210 4.78 345 6.16 391 6.24 233 4.05 139 2.67 106 2.02
Украинци - - - - 21 0.48 32 0.57 40 0.64 33 0.57 17 0.33 19 0.36
Белоруси - - - - 26 0.59 22 0.39 21 0.33 11 0.19 4 0.08 3 0.06
Финци - - - - 75 1.71 72 1.29 89 1.42 39 0.68 25 0.48 25 0.48
Евреи - - - - 0 0.00 3 0.05 2 0.03 2 0.03 1 0.02 3 0.06
Латвијци 3 0.30 - - 2 0.05 4 0.07 1 0.02 2 0.03 2 0.04 8 0.15
Германци 5 0.50 - - - - 32 0.57 41 0.65 9 0.16 8 0.15 8 0.15
Татари - - - - - - 1 0.02 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00
Полјаци - - - - - - 3 0.05 1 0.02 2 0.03 0 0.00 3 0.06
Литванци - - - - 16 0.36 6 0.11 6 0.10 6 0.10 1 0.02 0 0.00
непознато 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 10 0.17 2 0.04 19 0.36
друго 3 0.30 611 19.9 43 0.98 9 0.16 32 0.51 24 0.42 22 0.42 37 0.70
Вкупно 994 100 3073 100 4391 100 5599 100 6271 100 5758 100 5202 100 5254 99.9

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Челеутохроа ( Акритарх од дупнатината Рапла)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Rapla Maarja-Magdaleena Church, Estonia“.
  2. Valdade rahvastik. 1. III 1934 rahvaloenduse andmed. Vihk I. II rahvaloendus Eestis (естонски и француски). Tallinn: Riigi Statistika Keskbüroo. 1934. стр. 38. hdl:10062/4438.
  3. Katus, Kalev; Puur, Allan; Põldma, Asta (2005). Rahvastiku ühtlusarvutatud sündmus- ja loendusstatistika: Raplamaa 1965-1990. Sari C (естонски и англиски). Tallinn: Eesti Kõrgkoolidevaheline Demouuringute Keskus. стр. 31–32. ISBN 9985-820-86-X.
  4. Население районов, городов и поселков городского типа Эстонской ССР : по данным Всесоюзной переписи населения на 15 января 1970 года (руски). Tallinn: Eesti NSV Statistika Keskvalitsus. 1972. стр. 79.
  5. 5,0 5,1 Eesti Vabariigi maakondade, linnade ja alevite rahvastik. 1. osa, Rahvaarv rahvuse, perekonnaseisu, hariduse ja elatusallikate järgi : 1989. a. rahvaloenduse andmed (естонски). Tallinn: Eesti Vabariigi Riiklik Statistikaamet. 1990. стр. 30, 35. ISBN 978-9949-7193-2-7 – преку Digar.
  6. „RL222: RAHVASTIK ELUKOHA JA RAHVUSE JÄRGI“. Estonian Statistical Database (естонски).
  7. „RL0429: RAHVASTIK RAHVUSE, SOO, VANUSERÜHMA JA ELUKOHA JÄRGI, 31. DETSEMBER 2011“. Estonian Statistical Database. Посетено на 4 February 2021.
  8. „RL21429: Rahvastik Rahvuse, Soo, Vanuserühma Ja ELukoha (Haldusüksus) Järgi, 31. DETSEMBER 2021“. Estonian Statistical Database (естонски).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]