Латвијци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Латвијци
latvieši
Вкупен број на населението

~2 милиони

Региони со значително население
 Латвија 1,330,769[1]
 САД 93,498-100,000 (2008)[2]
 Ирска 45,836 (2010)[3]
 Обединето Кралство 36,000 (2010)[4][5]
 Русија 28,520 (2002)[6]
 Канада 27,870 (2006)[7]
 Бразил 25,000 (2002)[8]
 Нов Зеланд 20,000 (2004)[9]
 Австралија 18,938 (2004)[10]
 Германија 9,100 (2010)[11]
 Украина 4,800 (2010)[12]
 Шведска 4,116 (2009)[13]
 Норвешка 2,856 (2010)[14]
 Литванија 2,300 (2010)[15]
 Естонија 2,196 (2010)[16]
 Казахстан 1,900 (2010)[17]
 Узбекистан 1,600 (2010)[18]
 Белорусија 1,549 (2009)[19]
 Шпанија 1,440 (2006)[20]
 Холандија 1,400 (2002)[21]
 Франција 956 (1999)[22]
 Швајцарија 736 (2006)[23]
 Белгија 679 (2008)[24]
 Финска 670 (2009)[25]
 Туркменистан 500 (2010)[26]
 Молдавија 400 (2010)[27]
 Грузија 200[28]
 Аргентина 200[29]
 Чешка 193 (2010)[30]
 Австрија 152 (2002)[31]
 Чиле 100[32]
 Хрватска 11 (2001)[33]
Јазици
латвијски јазик
Религии
Најмногу лутеранство, со римокатоличко малцинство.
Поврзани етнички групи
Латвијци

Латвијците или Летонците (латвиски: latvieši) се балтички народ кој воглавно ја населува европската држава Латвија. Мајчин јазик на Латвијците е латвијскиот јазик.

Историја[уреди | уреди извор]

Латвијците самите себе си понекогаш се нарекуваат со старото име Latvji, кое најверојатно потекнува од зборот latve кое е име на река за која се претпоставува течела во источна Латвија. Подоцна, на територијата на Латвијците се доселило финското племе Ливонци и тогаш зборот за нацијата се модифицирал во Latvis, што значи „чистачи на шума“. Германските колонизатори се доселиле во регионот и започнале да го именуваат народот како Lette, а нивната територија ја нарекле Ливленд. Латинското име Ливонија, постепено почнало да се користи за целиот регион на денешна Латвија. Денес, Латвијците и Литванците се единствените живи балтички народи.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]