Градови во Данска

Од Википедија — слободната енциклопедија

На 1 јануари 2010 во Данска имало вкупно 86 населени места со статус на град. Триесет од нив се со население од над 20 илјади жители. Вкупно 14 града ја сочинуваат метрополитенската област на главниот град Копенхаген и во повеќето случаи тие не претставуваат одделни населени места.

Во областа на главниот град живее околу 30% од населението во Данска или околу 1.650.000 жители, од кои околу 528.000 во самиот град.

Најголеми градови во Данска на 1 јануари 2010[1]
# Град Население 2010 На дански Грб Регион
1 Копенхагенa 528.208 København Københavns byvåben 1894.png Област на главниот град
2 Орхус 306.914 Aarhus Coat of arms of Aarhus.svg Централен Јитланд
3 Оденсе 166.305 Odense Coat of arms of Odense.svg Јужна Данска
4 Аалборгb 102.312 Ålborg Coat of arms of Aalborg.svg Северен Јитланд
5 Фредериксбергa 96.718 Frederiksberg Област на главниот град
6 Есбјерг 71.459 Esbjerg Coat of arms of Esbjerg.svg Јужна Данска
7 Гентофтеa 71.052 Gentofte Област на главниот град
8 Гладсасеa 64.102 Gladsaxe Област на главниот град
9 Ранерс 60.227 Randers Coat of arms of Randers.svg Централен Јитланд
10 Колдинг 57.087 Kolding Coat of arms of Kolding.svg Јужна Данска
11 Хорсенс 52.998 Horsens Coat of arms of Horsens.svg Централен Јитланд
12 Лингби-Таарбекa 51.887 Lyngby-Taarbæk Област на главниот град
13 Вајле 50.832 Vejle Coat of arms of Vejle.svg Јужна Данска
14 Видовреa 49.724 Hvidovre Област на главниот град
15 Роскилде 46.701 Roskilde Coat of arms of Roskilde.svg Селанд
16 Хелсингер 46.125 Helsingør Coat of arms of Elsinore.svg Област на главниот град
17 Хернинг 45.890 Herning Coat of arms of Herning.svg Централен Јитланд
18 Силкеборг 42.396 Silkeborg Coat of arms of Silkeborg.svg Централен Јитланд
19 Нествед 41.729 Næstved Coat of arms of Næstved.svg Селанд
20 Греве Странa 40.762 Greve Strand Селанд
21 Торнбиa 40.045 Tårnby Област на главниот град
22 Фредериција 39.513 Fredericia Fredericias våben.png Јужна Данска
23 Балеропa 38.760 Ballerup Област на главниот град
24 Рудовреa 36.233 Rødovre Област на главниот град
25 Виборг 35.656 Viborg Coat of arms of Viborg.svg Централен Јитланд
26 Куге 34.937 Køge Coat of arms of Køge.svg Селанд
27 Холтесбро 34.024 Holtesbro Holstebro våben.png Централен Јитланд
28 Брондбиa 33.588 Brøndby Област на главниот град
29 Тострупa 32.260 Taastrup Област на главниот град
30 Слагелсе 31.918 Slagelse Coat of arms of Slagelse.svg Селанд
31 Хилерод 29.951 Hillerød Coat of arms of Hillerød.svg Област на главниот град
32 Албертслундa 27.457 Albertslund Област на главниот град
33 Сенербор 27.194 Sønderborg Coat of arms of Sønderborg.svg Јужна Данска
34 Свендборг 27.113 Svendborg Coat of arms of Svendborg.svg Јужна Данска
35 Херлевa 26.462 Herlev Област на главниот град
36 Холбек 27.157 Holbæk Coat of arms of Holbæk.svg Селанд
37 Јеринг 24.892 Hjørring Coat of arms of Hjørring.svg Северен Јитланд
38 Хјорсхолм3 23.814 Hørsholm Селанд
39 Фредериксхавн 23.331 Frederikshavn Северен Јитланд
40 Глострупa 21.296 Glosrtrup Област на главниот град
41 Хадерслев 21.293 Haderslev Coat of arms of Haderslev.svg Јужна Данска
42 Нуресундбиb 21.120 Nørresundby Coat of arms of Nørre Sundby.svg Северен Јитланд
43 Рингстед 20.767 Ringsted Coat of arms of Ringsted.svg Селанд
44 Јолстике-Стенлосе2 20.648 Ølstykke-Stenløse Област на главниот град
45 Скиве 20.565 Skive Hindborg Herreds våben 1584.png Централен Јитланд

1 = Вклучени се само градови со население над 20 илјади жители.
2 = Јолстике-Стенлосе е нов град, создаден по обединувањето на Јолстике и Стенлосе на 1 јануари 2010 г.
3 = Хјорсхолм влегува во состав на неколку општини.
a = Град во состав на метрополитенската област на главниот град.
b = Град во состав на метрополитенската област Олбор.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Statistics Denmark: BEF44: Folketal pr. 1. januar fordelt på byer