Список на градови во Косово

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Косово)
Градови во Косово
Приштина, најголемиот град во Косово
Призрен, втор град по големина
Гнилане, трет град по големина
Пеќ, четврт град по големина
Косовска Митровица, петти град по големина
Урошевац, шести град по големина
Ѓаковица, седми град по големина

Ова е списокот на градови на Косово. Административна поделба на Косово по окрузи вообичаено е именувана според поголемите градови.

Број Општина Население Град Население Број Општина Население Град Население
1 Приштина 205,133 Приштина 145,149 18 Исток 39,289 Исток 5,115
2 Призрен 181,756 Призрен 85,119 19 Клина 38,496 Клина 5,542
3 Урошевац 108,610 Урошевац 42,628 20 Косовска Каменица 36,085 Косовска Каменица 7,331
4 Пеќ 98,237 Пеќ 48,962 21 Косово Поле 34,827 Косово Поле 12,919
5 Ѓаковица 96,071 Ѓаковица 40,827 22 Драгаш 33,997 Драгаш 1,098
6 Гнилане 91,413 Гнилане 54,239 23 Качаник 33,409 Качаник 10,393
7 Подуево 90,185 Подуево 23,453 24 Штимле 27,324 Штимле 7,255
8 Косовска Митровица 85,463 Косовска Митровица 46,230 25 Обилиќ 21,549 Обилиќ 6,864
9 Вучитрн 71,042 Вучитрн 26,964 26 Грачаница 10,675 Грачаница 2,686
10 Сува Река 61,190 Сува Река 20,190 27 Генерал Јанковиќ 9,403 Генерал Јанковиќ 2,533
11 Глоговац 58,531 Глоговац 6,143 28 Штрпце 6,949 Штрпце 1,265
12 Липљан 57,605 Липљан 6,870 29 Ново Брдо 6,729 Ново Брдо 183
13 Ораховац 56,208 Ораховац 15,892 30 Јуник 6,084 Јуник 6,053
14 Малишево 54,613 Малишево 3,395 31 Мамуша 5,507 Мамуша 5,507
15 Србица 50,858 Србица 6,612 32 Ранилуг 3,866 Ранилуг 844
16 Витина 46,987 Витина 4,924 33 Клокот 2,556 Клокот 1,064
17 Дечани 40,019 Дечани 3,803 34 Партеш 1,787 Партеш 478

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]