Прејди на содржината

Список на градови во Латвија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Латвија)
Карта на градовите во Латвија.

Во Латвија постојат 10 градови (латвиски: valstspilsēta, „државен град“, мн. valstspilsētas) и 71 паланка (novada pilsēta, „општински град“, мн. novada pilsētas).

Според латвискиот закон, паланките се населени места кои претставуваат средишта на културата и трговијата со развиена инфраструктура и барем 2.000 жители. Сепак, постојат населби прогласени за паланки кои имаат помалку жители, но ги задоволуваат другите услови (или биле паланки во минатото).

За да стане град, населеното место треба да има барем 25.000 жители. Покрај тоа, градот треба да има развиен деловен сектор, сообраќај, општествени установи и да биде значително културно средиште. Овие услови може да се занемарат ако бројот на жители е доволно голем.[1]

Во 2020 г. е одлучено поимот „републички град“ службено да се замени со „државен град“ (valstspilsēta). Во таа прилика дотогашната паланка Огре е прогласена за државен град.[2]

Најголемите 7 државни градови имаат независни управи, а најмалите 3 (Јекабпилс, Огре и Валмиера) се во состав на општини.[3]

Државни градови

[уреди | уреди извор]
Рига
Даугавпилс
Лиепаја
Јелгава
Јурмала
Вентспилс
Резекне
Град Латвиски Население
(2023)[4]
Валмиера Valmiera 22.408
Вентспилс Ventspils 33.053
Даугавпилс Daugavpils 79.299
Јекабпилс Jēkabpils 21.179
Јелгава Jelgava 55.384
Јурмала Jūrmala 50.842
Лиепаја Liepāja 67.335
Огре Ogre 22.767
Резекне Rēzekne 26.805
Рига Rīga 614.987
Паланка Латвиски Население
(2023)[4]
Општина[1]
Адажи Ādaži 7.403 Адажи
Ајзкраукле Aizkraukle 6.850 Ајзкраукле
Ајзпуте Aizpute 3.852 Јужна Курландија
Ајнажи Ainaži 611 Лимбажи
Акнисте Aknīste 937 Јекабпилс
Алоја Aloja 1.046 Лимбажи
Алуксне Alūksne 6.171 Алуксне
Апе Ape 785 Смилтене
Ауце Auce 2.151 Добеле
Балви Balvi 5.623 Балви
Балдоне Baldone 3.708 Ќекава
Баложи Baloži 6.874 Ќекава
Бауска Bauska 9.792 Бауска
Броцени Brocēni 2.821 Салдус
Валдемарпилс Valdemārpils 1.106 Талси
Валка Valka 4.498 Валка
Вангажи Vangaži 3.237 Ропажи
Варакљани Varakļāni 1.670 Варакљани
Виесите Viesīte 1.485 Јекабпилс
Виљака Viļaka 1.193 Балви
Виљани Viļāni 2.729 Резекне
Гробиња Grobiņa 3.551 Јужна Курландија
Гулбене Gulbene 6.801 Гулбене
Дагда Dagda 1.826 Краслава
Добеле Dobele 8.492 Добеле
Дурбе Durbe 492 Јужна Курландија
Зилупе Zilupe 1.332 Луѕа
Иецава Iecava 5.365 Бауска
Икшќиле Ikšķile 7.433 Огре
Илуксте Ilūkste 2.157 Аугшдаугава
Јаунјелгава Jaunjelgava 1.742 Ајзкраукле
Кандава Kandava 3.256 Тукумс
Карсава Kārsava 1.834 Луѕа
Кокнесе Koknese 2.448 Ајзкраукле
Краслава Krāslava 6.967 Краслава
Кулдига Kuldīga 9.921 Кулдига
Ливани Līvāni 6.871 Ливани
Лигатне Līgatne 1.009 Цесис
Лиелварде Lielvārde 5.814 Огре
Лимбажи Limbaži 6.571 Лимбажи
Лубана Lubāna 1.434 Мадона
Луѕа Ludza 7.530 Луѕа
Мадона Madona 6.645 Мадона
Мазсалаца Mazsalaca 1.082 Валмиера
Марупе Mārupe 15.828 Марупе
Олајне Olaine 10.084 Олајне
Павилоста Pāvilosta 804 Јужна Курландија
Пилтене Piltene 863 Вентспилс
Пљавињас Pļaviņas 2.830 Ајзкраукле
Прељи Preiļi 5.879 Преиљи
Приекуле Priekule 1.785 Јужна Курландија
Рујиена Rūjiena 2.649 Валмиера
Сабиле Sabile 1.242 Талси
Саласпилс Salaspils 17.702 Саласпилс
Салацгрива Salacgrīva 2.489 Лимбажи
Салдус Saldus 9.481 Салдус
Саулкрасти Saulkrasti 3.118 Саулкрасти
Седа Seda 1.112 Валмиера
Сигулда Sigulda 14.428 Сигулда
Скрунда Skrunda 1.826 Кулдига
Смилтене Smiltene 5.160 Смилтене
Стајцеле Staicele 790 Лимбажи
Стенде Stende 1.544 Талси
Стренчи Strenči 953 Валмиера
Субате Subate 501 Аугшдаугава
Талси Talsi 8.653 Талси
Тукумс Tukums 16.320 Тукумс
Ќегумс Ķegums 2.052 Огре
Ќекава Ķekava 5.118 Ќекава
Цесвајне Cesvaine 1.212 Мадона
Цесис Cēsis 14.588 Цесис

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. 1,0 1,1 Law On Administrative Territories and Populated Areas
  2. „Vienojas par desmit valstspilsētām“. LA.LV. Посетено на 7 октомври 2023.
  3. „Levits izsludina Administratīvi teritoriālās reformas likumu“. Sabiedrība un politika. 22 јуни 2020. Посетено на 7 октомври 2023.
  4. 4,0 4,1 „Population in regions, cities, municipalities, towns, rural territories, neighbourhoods and densely populated areas by ethnicity“. National Statistical System of Latvia. Посетено на 8 јули 2023.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]