Прејди на содржината

Список на градови во Белорусија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови во Белорусија)

Постојат две административни поделби во Белорусија. Поголемата единица е областа (белоруски: вобласць), а помалата е реонот (раён). Во земјата постојат 6 области и 118 реони.

Во почетокот на 2010 година, 112 населени места имаат статус на град[1], од кои:

  • 12 градови со статус на центар на провинција;
  • 99 градови со статус на обласни центри (од кои 85 се регионални центри);
  • градот Минск, главниот град на Република Белорусија, има статус и на провинциски и на обласен центар.
Минск
Гомељ
Могиљов
Витебск
Градови во Белорусија
р. бр. Име Жители Област
Назив Изворно Попис на населението
во 1989 г.
Попис на населението
во 2005 г.
1. Минск Мінск 1 612 000 1 742 123 Минск
2. Гомељ Гомель 501 000 480 950 Гомељска
3. Могиљов Магілёў 359 000 365 887 Могиљовска
4. Витебск Віцебск 350 000 342 077 Витепска
5. Гродно Гродна 270 000 317 366 Гродненска
6. Брест Брэст 258.000 300 716 Брестска
7. Бабрујск Бабруйск 221 000 220 517 Могиљовска
8. Барановичи Баранавічы 159 000 168 773 Брестска
9. Борисов Барысаў 144 000 150 372 Минска
10. Пинск Пінск 119 000 130 777 Брестска
11. Орша Орша 123 000 125 347 Витепска
12. Мазир Мазыр 100 000 112 136 Гомељска
13. Салигорск Салігорск 92 700 101 614 Минска
14. Наваполак Наваполацк 92 700 100 885 Витепска
15. Маладечна Маладэчна 91 700 98 396 Минска
16. Лида Ліда 91 000 98 036 Гродненска
17. Полатск Полацк 77 000 82 258 Витепска
18. Жлобин Жлобін 56 700 73 089 Гомељска
19. Светлагорск Светлагорск 69 500 71 250 Гомељска
20. Речица Рэчыца 69 400 65 532 Гомељска
21. Слуцк Слуцк 57 600 62 229 Минска
22. Жодзина Жодзіна 53 700 61 007 Минска
23. Слоним Слонім 45 700 51 435 Гродненска
24. Кобрин Кобрын 44 800 50 691 Брестска
25. Вавкависк Ваўкавыск 40 400 47 300 Гродненска
26. Калинкавичи Калінкавічы 41 000 37 190 Гомељска
27. Смархоњ Смаргонь 30 800 36 664 Гродненска
28. Асиповичи Асіповічы 33 800 34 591 Могиљовска
29. Рахачов Рагачоў 35 800 34 544 Гомељска
30. Горки Горкі 30 900 33 897 Могиљовска
31. Наваградак Наваградак 29 500 30 748 Гродненска
32. Вилејка Вілейка 28 100 30 039 Минска
33. Бјароза Бяроза 23 200 29 645 Брестска
34. Кричав Крычаў 32 900 27 681 Могиљовска
35. Зјаржинск Дзяржынск 22 900 24 610 Минска
36. Ивацевичи Івацэвічы 17 200 24 546 Брестска
37. Луњинец Лунінец 23 210 23 775 Брестска
38. Марјина Горка Мар'іна Горка 18 900 23 449 Минска
39. Лепел Лепель 19 100 20 826 Витепска
40. Пастави Паставы 19 000 20 218 Витепска

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Административно-территориальное деление Республики Беларусь на 1 января 2010 года // Статистический ежегодник Республики Беларусь 2010 / Зинковский В.И. и др.. — Мн.: Национальный статистический комитет Республики Беларусь, 2009. — С. 26. — ISBN 978-985-6858-58-4